Wat zijn de kosten van gezinstherapie?

kosten gezinstherapie

In het dagelijkse gezinsleven kunnen permanente problemen ontstaan ​​die niet kunnen worden opgelost door verhelderende discussies. Gezinstherapie kan ervoor zorgen dat er oplossingen worden gevonden en het gezinsleven weer harmonieus wordt. In een gesprek met de kostentracker-expert maken we duidelijk welke kosten dit met zich meebrengt, wanneer zo'n therapie zin heeft en hoe je de juiste therapeut kunt vinden.

Wat kost gezinstherapie?

Kostentracker: gezinstherapieën worden aangeboden door verschillende aanbieders, psychotherapeuten, psychologen of maatschappelijk werkers. Hoe hoog de kosten zijn, hangt af van welke variant u kiest:

providerskosten
Gekwalificeerde psychotherapeut80 tot 200 EUR per sessie (60 of 90 minuten)
Centra voor gezinsadviesvrij
Sociale dragerGratis of een kleine onkostenvergoeding
KerkdragersGratis of lage onkostenvergoeding (vrijwillige donatie)

Belangrijk: Om niet voor onaangename verrassingen te komen staan, moet u van tevoren zeker weten welke kosten er gemaakt worden.

Wie betaalt de gezinstherapie?

kosten gezinstherapie

Gezinstherapie wordt alleen in uitzonderlijke gevallen vergoed door de zorgverzekering

Kostentracker: aangezien deze vorm van therapie geen psychotherapie is, worden de kosten niet gedekt door de wettelijke ziektekostenverzekering. Er is echter één uitzondering: als een gezinslid lijdt aan een medisch bepaalde psychische aandoening, zoals depressie, is vergoeding mogelijk.

Als het welzijn van een kind of jongere in gevaar komt, kan het jeugdzorgbureau of de maatschappelijke dienst de kosten dragen.

Hoe vind ik de juiste therapeut?

Kostentracker: gezinstherapeuten hebben meestal een website waar u van tevoren meer informatie kunt vinden. U kunt het ook opzoeken in de gele pagina's.

De jeugdzorg is een goed adres. Ze kunnen u centra voor gezinsadvies geven of zelfs zelf gezinstherapieën aanbieden. Het is ook de moeite waard om de kerken te vragen.

Er zijn veel varianten van gezinstherapie. Inclusief:

  • psychoanalytisch,
  • humanistisch,
  • systemisch,
  • communicatie psychologisch,
  • ervaringsgericht

Benaderingen. Aangezien niet iedereen geschikt is voor u en uw gezin, moet u zeker een voorbereidend gesprek regelen. Als de chemie tussen jou en de therapeut goed is, zijn vaak vijf tot tien sessies voldoende om van de bestaande problemen af ​​te komen en voor een meer ontspannen samenwerking te zorgen.

Wat is de inhoud van gezinstherapie?

Kostentracker: gezinstherapie moet de relatie binnen een gezin verbeteren. Vaak zijn onenigheid de reden voor een dergelijke therapie. De therapeut werkt samen met u om uw communicatiegedrag te veranderen. De therapie moet ook het begrip van de behoeften van andere gezinsleden verbeteren.

Als een psychische aandoening een last vormt in het dagelijkse gezinsleven, kan gezinstherapie helpen om beter met deze situatie om te gaan.