Wat kost het om een ​​gezondheidscertificaat af te geven?

kosten gezondheidscertificaat

Op 1 januari 2001 werd de voorheen geldende Federal Disease Act vervangen door de Infection Protection Act. Dit regelt de wettelijke verplichtingen om “infecties te voorkomen en te vermijden”. Voor wie zo'n certificaat nodig is, waar het wordt afgegeven en wat het kost, maken we dit alles duidelijk in een uitgebreid gesprek met de kostentracker-expert.

Wat is een gezondheidscertificaat?

Kostentracker: in tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, geeft het gezondheidscertificaat uw gezondheidstoestand niet aan. Volgens § 43 Infectiebeschermingswet is dit bewijs essentieel voor mensen die met voedsel werken. Het wordt correct aangeduid als "eerste instructie".

kosten gezondheidscertificaat
U heeft een gezondheidsverklaring nodig als u bijvoorbeeld met voeding werkt.

De term "gezondheidscertificaat" komt in deze vorm niet meer voor in de juridische tekst, maar wordt nog steeds algemeen gebruikt. Het dateert van voor 2001 toen een aanvullend medisch onderzoek nodig was als iemand in de voedingssector wilde werken.

Wat kost het gezondheidscertificaat

Kostentracker: afhankelijk van de stad waarin u woont, verschillen de kosten voor de gezondheidsverklaring enigszins. Gemiddeld moet u ongeveer 30 EUR betalen. In sommige steden kunnen de kosten echter oplopen tot tot 60 EUR.

Als voorbeeld hebben we de vergoedingen voor groepsinstructie door de respectieve gezondheidsafdeling en de daaropvolgende afgifte van een gezondheidscertificaat in de volgende tabel vermeld:

stadvergoedingen
Augsburg14 EUR
Berlijn20 EUR
Bielefeld25 EUR
Bonn25 EUR
Bremen33 EUR
Dortmund25 EUR
Düsseldorf30 EUR
Dresden30 EUR
Frankfurt a. M.28 EUR
Hamburg27 EUR
Kiel25 EUR
Keulen25 EUR
Leipzig30 EUR
München14 EUR
Münster25 EUR
Neurenberg20 EUR
Saarbrücken38 EUR
Stuttgart37 EUR
Wuppertal13 EUR

Als alternatief kunt u de instructies van een gratis aanbieder doornemen en vervolgens de gezondheidscertificaat van hen ontvangen. Dat kan iets goedkoper zijn, maar ook duurder dan de instructie op de gezondheidsafdeling.

Kan de werkgever de kosten betalen?

Kostentracker: Het is zeker de moeite waard hiernaar te vragen, omdat de werkgever vaak de kosten voor de initiële opleiding draagt. Als je een studentstage voltooit, heb je de mogelijkheid tot vrijstelling van kosten.

Wie heeft zo'n bewijs nodig?

kosten gezondheidscertificaat
In de bakkerij is ook een gezondheidscertificaat vereist.

Kostentracker: Als u in de voedingssector werkt of direct contact heeft met voedsel omdat u voedsel aan het bereiden bent, moet u een gezondheidscertificaat kunnen overleggen. Dit geldt ook voor mensen die onverpakt voedsel vervoeren, zoals obers dat doen. Ook wie alleen werkt met voorwerpen die met voedsel in aanraking komen, zoals een vaatwasser, moet dit document kunnen tonen.

Dit geldt voor mensen die professioneel werken met:

  • Vlees, gevogelte of producten die daarvan zijn gemaakt,
  • Melk en producten op basis van melk,
  • Vis, krabben, weekdieren en producten die daarvan zijn gemaakt,
  • Eiproducten,
  • Baby- en peutervoeding,
  • IJs en halffabrikaten voor consumptie-ijs,
  • Gebak dat niet volledig is gebakken of de vulling en / of topping niet volledig is verwarmd,
  • Delicatessenzaak, rauwe groenten, aardappelsalade, marinade, mayonaise, geëmulgeerde sauzen, voedingsgist

direct met de handen of indirect via het serviesgoed, het bestek of het werkmateriaal in aanraking komen met de producten.

Het gezondheidscertificaat is een voorwaarde om te kunnen werken in een van de bovengenoemde branches. Mensen zonder dit bewijs mogen niet worden aangenomen. Dit geldt ook als je alleen een vakantie- of deeltijdbaan hebt in een van deze gebieden.

En wie kan er zonder?

kosten gezondheidscertificaat
Als u niet met het voedsel in aanraking komt, heeft u geen gezondheidsverklaring nodig.

Kostentracker: als u bijvoorbeeld alleen de vloeren in de keuken schoonmaakt, alleen met verpakt voedsel werkt of nooit de keuken van de ober betreedt, hoeft u geen gezondheidscertificaat te tonen.

Vraag bij twijfel aan uw werkgever of u het document van de eerste instructie nodig heeft of dat er kan worden afgezien.

Wie geeft een gezondheidsverklaring af en waar kan ik deze krijgen?

Kostentracker: u kunt dit certificaat verkrijgen bij de gezondheidsafdeling die verantwoordelijk is voor uw woonplaats of bij een arts die door de autoriteit is aangewezen.

Ik heb nog een "oude gezondheidsverklaring". Moet ik nog naar de eerste instructie gaan?

Kostentracker: het "oude gezondheidscertificaat" is nog steeds geldig. Dit betekent dat als u in het bezit bent van een geldig bewijs, u niet opnieuw naar de eerste instructie hoeft te gaan.

Welke documenten heb ik nodig om de gezondheidsverklaring aan te vragen?

kosten gezondheidscertificaat
Voor de aanvraag heeft u uw identiteitskaart of paspoort nodig.

Kostentracker: het enige dat u hoeft te doen om een ​​aanvraag in te dienen, is uw identiteitskaart of paspoort meenemen. U ontvangt het aanmeldingsformulier ter plaatse of u kunt het thuis vooraf downloaden en invullen. De datum voor de eerste instructie regelt u direct bij het indienen van uw inschrijving.

Waarom is het gezondheidscertificaat zo belangrijk?

Kostentracker: ziekteverwekkers kunnen zich bijzonder goed vermenigvuldigen in de bovengenoemde voedingsmiddelen. Als mensen het besmette voedsel consumeren, bestaat er een risico op ernstige voedselinfecties of vergiftiging.

Hoe werkt de eerste instructie?

kosten gezondheidscertificaat
Tijdens de eerste instructie krijgt u belangrijke informatie over hygiënevoorschriften.

Kostentracker: afhankelijk van de gemeente moet u voor deze afspraak tussen een half uur en twee uur plannen. Meestal wordt een filmpje of een presentatie vertoond met als inhoud een brede waaier aan informatie over hygiënestandaarden. Ook wordt u geïnformeerd over infectieziekten en hoe u deze kunt voorkomen. U kunt dan vragen stellen over de behandelde onderwerpen.

Moet ik het gezondheidscertificaat regelmatig vernieuwen?

Kostentracker: u hoeft alleen de eerste instructie op de gezondheidsafdeling of de arts die door de autoriteit is toegewezen, te doorlopen. Een jaarlijkse herhaling is noodzakelijk, maar deze is beroepsspecifiek en wordt meestal door de werkgever georganiseerd.

Moet ik er als bedrijfseigenaar voor zorgen dat alle medewerkers een gezondheidsverklaring hebben?

Kostentracker: Ja, omdat u strafrechtelijk vervolgd kunt worden als u mensen in de voedingssector tewerkstelt als er bepaalde ziekten of obstakels zijn in de zin van de Infectiebeschermingswet. U riskeert ook een hoge boete als u niet:

  • Dat het personeel regelmatig geïnstrueerd wordt en / of geen bewijs kan leveren van deze herinstructie.
  • Dat alle medewerkers die met voedsel in aanraking komen een gezondheidscertificaat kunnen voorleggen dat is afgegeven door de gezondheidsdienst.

Uiteraard heb je ook een attest volgens §43 Infectiebeschermingswet of een "oud gezondheidscertificaat" nodig. Daarnaast moet u zich continu informeren over de inhoud van de Wet Infectiebescherming.