Rigip wall: welke kosten moet u berekenen?

Rigip muur prijzen

Als het gaat om het aanbrengen van een extra wand in een ruimte of het plaatsen van een voorwandinstallatie, zijn gipskartonwanden de eerste keuze. Welke kosten er te verwachten zijn van een gipskartonwand, leest u in ons gesprek bij de kostentracker-expert.

Vraag: Wat kost een gipsplaatwand?

Kostentracker-expert: dat is in het algemeen moeilijk te zeggen - gipsplaatwanden kunnen er heel anders uitzien, afhankelijk van de vereisten ter plaatse. Daarnaast kunnen in individuele gevallen ook verschillende materialen (type plaat, plaatdikte, etc.) worden gebruikt.

Men moet eerst differentiëren:

  • of er een gipsplaat moet worden geplaatst
  • of u zelf een gipsplaat bouwt

Als u een professional een gipsplaatwand laat plaatsen, moet u rekening houden met kosten tussen de 35 EUR per m² en 75 EUR per m² voor de meeste eenvoudige, vrijstaande muren .

Als je dat ombouwt naar de gebruikelijke kamerhoogte, kost een achteraf geïnstalleerde wand ongeveer 85 à 165 EUR per strekkende meter .

Schuine gipsplaat

Er kunnen extra kosten zijn voor speciale wanden

Voor wanden met speciale eisen of bijzondere bouwmethodes kunnen de kosten dan ook hoger zijn. Ook het bekleden van schuine plafonds of speciale voorwandconstructies kan duurder zijn.

Wie zelf een gipskartonwand bouwt, kan rekenen op aanzienlijk lagere kosten. Inclusief alle benodigde materialen, kost de afgewerkte muur tussen 5 EUR per m² tot 20 EUR per m² - afhankelijk van welke materialen en in welke kwaliteit u gebruikt.

Voor het achteraf bepleisteren van de muur worden extra kosten gemaakt, waarmee in individuele gevallen (zowel bij het bouwen van de muur als bij het zelf bouwen) rekening moet worden gehouden.

Kostenvoorbeeld uit de praktijk

Onze woonkamer moet worden gedeeld door een 10 m lange, achteraf aangebrachte gipsplaatwand. De grootte van het muuroppervlak is dan ook 25 m².

Wij voeren de constructie van de gipsplaat geheel zelf uit, er zijn dus alleen materiaalkosten.

Postprijs
Plaatmateriaal172 EUR
Spijkermuur (metalen profielen)108 EUR
Afdichtingsband10 EUR
Klemvilt (voor de ruimte tussen de muur)58 EUR
PE-folie50 EUR
Schroeven en voegvuller15 EUR
totale prijs413 EUR
Kosten per m² erbij16,52 EUR per m²

Dit is slechts een voorbeeld van een enkele kosten voor een specifiek individueel geval. Afhankelijk van de gebruikte materialen kunnen de kosten ook in andere gevallen hoger of lager zijn.

Als we de muur hadden laten plaatsen door de vakman, zouden de kosten tussen de 875 EUR en 1.875 EUR zijn geweest. Ondanks het gebruik van hoogwaardige materialen hebben we door zelf te bouwen aanzienlijke kostenbesparingen kunnen realiseren.

Vraag: Waar zijn de kosten van het bouwen van een gipskartonwand van af?

Cost Tracker-expert: er zijn verschillende dingen waarmee u rekening moet houden:

Rigip muur zelf gemaakt

Zelf de gipsplaat installeren, bespaart veel geld

  • Of de muur nu is gebouwd door een ambachtelijk bedrijf (gipsplaatbouwbedrijf) of door uzelf
  • welke onderconstructie wordt gebruikt voor de spijkermuur (hout of metaal)
  • wat voor soort panelen worden er gebruikt
  • welke eisen worden er aan de muur gesteld
  • hoe de lokale omstandigheden eruit zien
  • voor de vakman: welke individuele inspanning is vereist om de muur te plaatsen

Met al deze omstandigheden moet in elk afzonderlijk geval rekening worden gehouden om tot een redelijke kostenraming te komen.

Vraag: Wat zijn de gebruikelijke kosten van het plaatmateriaal?

Kostentracker-expert: als u standaardplaten gebruikt, is de prijs van de platen afhankelijk van hoe dik de platen zijn.

Bij de gebruikelijke plaatdikte van 12,5 mm moet je rekenen op ongeveer 6 euro per vierkante meter, met 18 mm rond de 8 euro per vierkante meter. Promotiegoederen en borden van goedkope fabrikanten kunnen ook goedkoper zijn.

Brandwerende panelen en dampwerende panelen zijn dan aanzienlijk duurder. Met brandwerende panelen moet je ongeveer 1 EUR per m² tot 2 EUR per m² meer rekenen, maar dampwerende panelen zijn meestal al 50% duurder dan conventionele panelen.

Vraag: Welke kosten moet u berekenen voor het frame?

Kostentracker-expert: dat kan in individuele gevallen een beetje anders zijn, afhankelijk van de lokale omstandigheden.

Gemiddeld kunt u echter als richtlijn uitgaan van kosten tussen de € 2,50 en € 5 per lopende meter.

Vraag: Wat kost het om zelf en met een specialist de gipskartonwand te bepleisteren?

Cost tracker expert: de kosten zijn uiteraard altijd gebaseerd op de gipskwaliteit die u uiteindelijk verwacht. Wie dun behang wil aanbrengen heeft een betere kwaliteit pleister nodig dan iemand die achteraf gewoon de muren schildert.

Afhankelijk van het ontwerp betaalt u meestal 15 EUR per m² tot 35 EUR per m² voor het volledige stukadoorswerk door de schilder. Als u bijzonder ongebruikelijke pleisters wilt, kan dat zelfs meer zijn. Indien u enkel eenvoudig stukadoorswerk nodig heeft, bijvoorbeeld omdat de muur naderhand betegeld moet worden, kunnen de kosten minder dan 10 EUR per m² bedragen.

Alleen zijn de kosten sterk afhankelijk van het gebruikte schoonmaakmateriaal. In de meeste gevallen zullen de kosten echter nauwelijks hoger zijn dan EUR 3 per m² tot EUR 5 per m², zelfs als u zeer hoogwaardige pleisters gebruikt.