Gipsplaten - welke kosten kunnen ontstaan?

gipsplaat kosten

Scheidingswanden in gebouwen zijn tegenwoordig meestal gemaakt van gipsplaat, maar wandbekleding of bevestigingsmuren zijn meestal gipsplaat. De cost tracker expert legt in een interview uitgebreid uit welke kosten per m² gipsplaat berekend moeten worden.

Vraag: Waar worden gipsplaten gebruikt en hoe zijn ze ontworpen?

Kostentracker-expert: Er zijn tal van mogelijke toepassingen voor gipsplaat in de interieurbouw - ze zijn praktisch, snel op te zetten en relatief goedkoop. Bovendien voegen ze meestal nauwelijks extra bouwvocht toe aan een gebouw (in tegenstelling tot conventioneel metselwerk), wat in veel gevallen wenselijk is.

Gipsplaat is meestal de gemakkelijkste manier om later scheidingswanden toe te voegen. Dit kan in elke kamer. Op deze manier kunnen kamers snel worden opgedeeld en aangepast aan verschillende behoeften. Zo kan een grote kinderkamer met relatief weinig inspanning worden omgetoverd tot twee kleinere die volledig van elkaar gescheiden zijn.

Zogenaamde bevestigingswanden zijn ook een belangrijke toepassing van gipsplaat.

Een bevestigingsmuur wordt eenvoudigweg een bepaalde afstand voor de eigenlijke muur gebouwd en fungeert als bekleding. Bevestigingswanden worden in de badkamer vaak gebruikt om kabels en leidingen te verbergen, maar ook installatie-elementen zoals een stortbak erachter. Alleen de bevestigingswand blijft zichtbaar, die net als elke andere wand kan worden vormgegeven (pleisterwerk, tegelwerk etc.).

Bevestigingswanden worden ook vaak gebruikt voor zolderuitbreidingen. Ze worden voor de spanten geplaatst, de ruimte achter de gevelmuur tot aan de eigenlijke buitenmuur kan dan gevuld worden met isolatiemateriaal.

gipsplaat kosten

Het bouwen van een gipsplaat is heel eenvoudig

De constructie van een gipsplaat is relatief eenvoudig: panelen van gipsplaat of hout worden op een staanderframe van hout of aluminium profielen geschroefd. De voegen tussen de panelen worden vervolgens opgevuld met voegmortel en de panelen kunnen vervolgens volledig worden bepleisterd. Vrijstaande wanden kunnen aan beide zijden worden beplankt en er kan isolatiemateriaal tussen de beplanking worden aangebracht om ervoor te zorgen dat de wand voldoende warmte-isolerend en geluiddicht is.

Voor de montage van deuren, inspectieluiken, contactdozen en voorwandinstallaties zijn er speciale profielen die de montage vergemakkelijken. Voor bepaalde doeleinden worden ook speciale panelen (bijv. Dampdichte panelen) gebruikt. Bij speciale beplanking zijn de kosten echter meestal hoger.

Vraag: Wat kost gipsplaat over het algemeen?

Kostentracker-expert: het is moeilijk in algemene termen te zeggen, aangezien het altijd sterk afhangt van het ontwerp van de muur in detail.

Ruwweg gesproken kunt u in de meeste gevallen kosten verwachten tussen de 35 EUR per m² en 75 EUR per m² als u een gipsplaat laat installeren door een specialist. Bij een normale kamerhoogte komt dit overeen met ongeveer 85 tot 165 EUR per strekkende meter muur.

Als er speciale ontwerpen van de muur nodig zijn, kan dit soms iets duurder zijn, maar in de praktijk is dit vrij zeldzaam.

De pure materiaalkosten voor een gipsplaat liggen meestal tussen 5 EUR per m² tot 20 EUR per m² - de (eigenlijk vrij simpele) doe-het-zelf constructie is aanzienlijk goedkoper dan een gipsplaat laten bouwen door een specialist .

Een klein kostenvoorbeeld uit de praktijk:

We willen onze bestaande kinderkamer delen en we bouwen een gipsplaat in het midden van de kamer. De wandlengte is 5 m, wat resulteert in een wandoppervlak van 12,5 m².

Omdat onze vorige kinderkamer al aan beide smalle zijden een ingang heeft, hoeven we geen deur in de gipsplaat te bouwen.

Postprijs
Staanderframe (aluminium profielen)56 EUR
Gipsplaat86 EUR
Afdichtingsband5 EUR
Klemvilt29 EUR
PE-folie25 EUR
Voegvuller, schroeven, kleine voorwerpen7,50 EUR
totale prijs206.50 EUR
Kosten per m²16,50 EUR per m²

Dit zijn natuurlijk slechts de kosten van een enkel project. De kosten van andere gipsplaten kunnen variëren, vooral als ander plaatmateriaal wordt gebruikt.

Het zou duurder zijn geweest als we ook een deur hadden geïnstalleerd. Dan hadden we rekening moeten houden met bijkomende kosten van ongeveer 150 EUR.

Vraag: Van welke factoren zijn de kosten van een gipsplaat meestal afhankelijk?

Cost Tracker Expert: hier zijn een paar factoren die een rol spelen als het om kosten gaat:

  • de grootte van de geplande muur
  • het type noppenframe
  • het type panelen dat wordt gebruikt
  • de kosten voor het extra materiaal (schroeven, afdichtingsbanden, isolatiemateriaal, voegmortel, etc.)
  • de extra opties voor de muur (deuren, stopcontacten, etc.)
  • de prijs van de vakman bij het plaatsen van de muur
  • de kosten voor de "afwerking" van de muur (pleisterwerk, schilderen, muurbekleding, etc.)

Al deze factoren moeten in overweging worden genomen bij het maken van een realistische kostenraming. In de regel is de grootte van de muur de doorslaggevende factor - de meeste kosten zijn gemakkelijk tot op de vierkante meter te berekenen.

Vraag: Wat zijn de kosten voor het staanderframe?

gipsplaat kosten

Metal stud frames kosten ongeveer € 3 tot € 5 per vierkante meter

Kostentracker expert: Meestal heb je de keuze tussen een houten frame en aluminium profielen.

Metal stud frames zijn meestal iets goedkoper en gemakkelijker om mee te werken - de kosten liggen meestal tussen 3 EUR per m² tot 5 EUR per m².

Als er een deur moet worden geïnstalleerd, moeten speciale verstevigingsprofielen en een deurbalkprofiel worden geïnstalleerd. De kosten stijgen dan met zo'n 30 à 50 euro per deur.

Houten stijlen zijn iets duurder en vereisen iets meer moeite om op te zetten - de kosten liggen doorgaans tussen de 4 EUR per m² en 8 EUR per m².

Vraag: Wat zijn de geschatte kosten voor de platen?

Cost Tracker Expert: dat hangt sterk af van wat voor soort records u gebruikt.

Ook hier heeft u de basiskeuze tussen twee soorten panelen:

  • Gipsplaten en
  • OSB-panelen (gemaakt van houtvezels)

Gipsplaat is het meest gebruikte type plaat. Er zijn echter heel verschillende ontwerpen die ook in verschillende sterktes kunnen worden geselecteerd. De kosten veranderen dienovereenkomstig.

De "standaard" plaat wordt ook wel "Type A" genoemd. In de gebruikelijke diktes tussen 12,5 mm en 18 mm kosten dergelijke panelen gewoonlijk 6 EUR per m² tot 8 EUR per m².

Brandwerende panelen hebben speciale brandvertragende eigenschappen en kosten in de gebruikelijke diktes meestal 1 EUR per m² tot 2 EUR per m² meer dan panelen van type A.

Daarentegen zijn vochtwerende panelen aanzienlijk duurder. Ze zijn geïmpregneerd en daardoor (in tegenstelling tot gewone gipsplaat) totaal ongevoelig voor vocht. In de standaarddikte van 12,5 mm kosten deze panelen doorgaans 10 EUR per m² tot 12 EUR per m².

Speciale geluidwerende panelen (akoestische panelen) en andere speciale vormen kunnen dan vaak nog duurder zijn.

In de regel geldt: hoe hoger de kwaliteit van de plaat, hoe hoger de prijs. Daarnaast speelt ook het merk een rol: de borden van bekende merkfabrikanten zoals Knauf of Rigips zijn vaak aanzienlijk duurder dan naamloze goederen. Deze goedkopere panelen hoeven echter niet van mindere kwaliteit te zijn.

Indien u OSB-platen wil gebruiken in plaats van gipsplaat (let op: hoger gewicht!) Moet u doorgaans rekenen met 5 EUR per m² tot 8 EUR per m² in de gebruikelijke diktes. Deze panelen zijn ook geïmpregneerd verkrijgbaar, maar ook hier is de prijs hoger.

Vraag: Wat zijn de kosten voor de isolatie?

Kostentracker expert: dat hangt altijd af van het gebruikte isolatiemateriaal en de respectievelijke isolatiedikte. In de regel zal u voor het isolatiemateriaal rekening moeten houden met minstens 6 EUR per m² tot 8 EUR per m², maar met isolatie van hogere kwaliteit of grotere isolatiediktes zullen de kosten snel aanzienlijk oplopen.

Vraag: Welke andere kosten kunnen er ontstaan?

Kostentracker-expert: Kleine materialen zoals schroeven, voegmortel, voegbanden en afdichtingsmateriaal (siliconen) bedragen doorgaans 1 EUR per m² tot 2 EUR per m², mogelijk ook met zeer hoogwaardig merkmateriaal iets meer.

Als de gipsplaat door een professional wordt geplaatst, worden deze kosten meestal apart vermeld. Het aandeel van de kosten voor het vullen van de gipskartonwand ligt doorgaans tussen 2 EUR per m² tot 4 EUR per m².

Bijkomend werk, zoals het pleisteren van de muur of het schilderen van muurverf, moet dan meestal in opdracht worden uitgevoerd, aangezien dit niet tot de standaardservices behoort bij het plaatsen van een gipsplaat.