Gipsplaten plafond: wat zijn de kosten?

gipsplaten-plafond-kosten

Als u een plafond wilt ophangen of verbergen, kunt u het beste het gipsplaatproces gebruiken. Gipsplaat is de gemakkelijkste manier om schuine plafonds of te hoge plafonds te bedekken. U kunt dit ook zelf doen. We wilden van de experts op het gebied van kostentracering weten welke kosten er te verwachten zijn voor een gipsplaatplafond als u zelf een handje helpt of een gipsplaatbedrijf inschakelt.

Vraag: Wat kost een gipsplaatplafond?

Kostentracker-expert: de kosten zijn sterk afhankelijk van het ontwerp dat voor het plafond wordt gekozen.

Als een gespecialiseerd bedrijf het werk overneemt, kunnen kosten tussen ongeveer 30 EUR per m² tot 80 EUR per m² worden verwacht. De kosten worden sterk bepaald door het gekozen plafondontwerp en de bestaande lokale omstandigheden.

Als je alleen werkt, zijn de kosten natuurlijk beduidend lager: bij een eenvoudige constructie moet je rekening houden met materiaalkosten in de range van ongeveer 10 EUR per m² tot 15 EUR per m² Materiaalkosten zijn ook iets hoger.

Kostenvoorbeeld uit de praktijk

In de woonkamer van 30 m² van ons zeer oude huis bevindt zich een oud houten plafond dat niet meer past bij onze moderne inrichtingsstijl. Daarom geven wij een droogbouwbedrijf de opdracht om tijdens de renovatie een droogbouwplafond te plaatsen. Als onderconstructie worden directe hangers gebruikt.

Postprijs
Onderbouw245 EUR
GK plaatmateriaal en bevestiging180 EUR
Bevestiging van het plafond (arbeidskosten)950 EUR
Totaal gipsplatenplafond ermee1.375 EUR
Kosten per m² plafondoppervlak45,83 EUR per m² plafondoppervlak

Afhankelijk van het ontwerp van het plafond en de toegepaste onderbouw kunnen de kosten ook hoger of lager zijn. Als u alleen werkt, bespaart u in dit geval aanzienlijke arbeidskosten van het gespecialiseerde bedrijf.

Vraag: Wat zijn de algemene kosten voor een gipsplaatplafond?

gipsplaten-plafond-kosten
De kosten van een gipsplaatplafond zijn meestal beheersbaar.

Kostentracker-expert: afhankelijk van de onderconstructie en het plaatmateriaal dat in de standaardversie wordt gebruikt, liggen de materiaalkosten meestal rond de ongeveer 10 euro per m² tot 15 euro per m². Dit is ook het geval in ons kostenvoorbeeld.

Bij gebruik van hoogwaardige materialen of complexere onderconstructies kunnen de materiaalkosten echter ook hoger zijn.

De onderconstructie met directe hangers en houten latten kost meestal tussen ongeveer 5 EUR per m² en 7 EUR per m², terwijl een onderconstructie bestaande uit basislatten, hanglatten en ondersteunende latten gewoonlijk tussen ongeveer 9 EUR per m² en 15 EUR per m². Als de gebruikte latten niet van hout zijn gemaakt, maar van metalen profielen, kunnen kosten tussen ongeveer 7 EUR per m² en 10 EUR per m² worden verwacht.

Gipsplaat in de gebruikelijke dikte en het extra materiaal dat nodig is voor de bevestiging kosten tussen ongeveer 3 EUR per m² en 5 EUR per m², maar hogere kwaliteit of dikkere platen kosten meestal ongeveer 5 EUR per m². m² en 10 EUR per m². Voor speciale akoestische panelen (geluidsisolatie) moet in het algemeen meer dan 10 EUR per m² worden verwacht.

De arbeidskosten bij het gespecialiseerde bedrijf zijn afhankelijk van de individuele inspanning. U dient in elk geval kosten te nemen tussen ongeveer 25 EUR per m² tot 30 EUR per m², die uitsluitend worden gemaakt voor het werk van het gespecialiseerde bedrijf. Dit zijn ook de kosten die u zeker bespaart door alleen te werken.

Vraag: Waarvan zijn de kosten van een gipsplaatplafond afhankelijk?

gipsplaten-plafond-kosten
De kosten van een gipsplaatplafond worden bepaald door verschillende factoren.

Kostentracker-expert: het volgende is doorslaggevend:

  • het type onderbouw
  • het gebruikte plaatmateriaal
  • de geplande uitvoering van het plafond
  • de lokale omstandigheden en de bestaande ruimtegeometrie
  • of het gipsplaatplafond wordt geïnstalleerd door een gespecialiseerd bedrijf of door uzelf
  • de loonkosten van het gespecialiseerde bedrijf (prijsstelling van het bedrijf, mogelijk goedkoper overeengekomen vast tarief)