Gipsplaten - welke prijs mag u verwachten?

gipsplaten prijs

Een gipsplaat is de gemakkelijkste manier om extra muren aan een bestaand gebouw toe te voegen om kamers opnieuw in te richten. Ook voorwandinstallaties of gevelbekleding worden uitgevoerd met gipsplaat. De kostentracker-expert legt in een interview gedetailleerd uit wat een gipsplaat kan kosten.

Vraag: Waar moet u op letten bij gipsplaten?

Kostentracker-expert: allereerst moet u zich ervan bewust zijn dat gipsplaat niet zomaar gipsplaat is. De uitvoering kan er heel anders uitzien.

Bij gipsplaat kun je ook met twee heel verschillende materialen werken: hout en gipsplaat. De constructie met OSB-panelen op een houten frame is de methode die voornamelijk wordt gebruikt, vooral in de VS, waar we meestal vertrouwen op metalen frames en gipsplaat. Als alternatief gebruiken we in sommige gevallen ook houten stijlen.

gipsplaten prijs

Gipsplaten worden vaak gemaakt van gipsplaat

Beide materialen hebben hun voor- en nadelen, OSB-panelen zijn in sommige gevallen (niet per se altijd) iets duurder.

Ook is het belangrijk om altijd rekening te houden met de eigenschappen van de gipsplaat: moet deze brandveilig of bijzonder geluiddicht zijn? Is er speciale thermische isolatie nodig in de muur? Moeten leidingen, kabel- en schakelaaropeningen of deuren worden geïnstalleerd? Hoe wordt de muur later ontworpen? Al deze factoren zijn bepalend voor de planning van de bijbehorende uitvoering - en natuurlijk voor de kosten die gemaakt worden voor de constructie van de muur.

Vraag: Wat kost een gipsplaat?

Kostentracker-expert: dat is over de hele linie moeilijk te zeggen.

In de meeste gevallen moet u echter rekening houden met kosten tussen de 35 EUR per m² en 75 EUR per m² als u een gipsplaat laat plaatsen. In het geval van speciale ontwerpen of speciale vereisten kan het onder bepaalde omstandigheden iets duurder zijn - maar dat is zeldzaam.

gipsplaten prijs

Als u de gipsplaat zelf installeert, bespaart u aanzienlijke kosten

Met andere woorden: bij normale kamerhoogtes van 2,50 m tot 2,60 m kost de lopende meter gipsplaat meestal tussen 85 EUR en 165 EUR. Dit is vaak gemakkelijker in te schatten.

Wie zelf een gipsplaat bouwt, wordt natuurlijk geconfronteerd met aanzienlijk lagere kosten. De pure materiaalkosten bedragen meestal tussen 5 EUR per m² en 20 EUR per m² - afhankelijk van welk materiaal wordt gebruikt en hoe de muur is geconstrueerd.

Een klein kostenvoorbeeld uit de praktijk:

We willen een gipskartonwand van 25 m² laten plaatsen - dit komt overeen met een wandlengte van ongeveer 10 m. Wij voeren de werkzaamheden zelf uit.

Postprijs
Gipsplaat172 EUR
Profielen voor staanders108 EUR
Afdichtingsband10 EUR
Klemvilt58 EUR
PE-folie50 EUR
Voegvuller, schroeven15 EUR
totale prijs413 EUR
Kosten per m²16,52 EUR per m²

Dit zijn natuurlijk slechts voorbeeldkosten voor een specifiek wandontwerp. De kosten kunnen aanzienlijk variëren, afhankelijk van verschillende vereisten of andere lokale omstandigheden.

De benodigde materialen zijn in de kleinst mogelijke hoeveelheden ingekocht, maar in ons voorbeeld blijft er materiaal over. Dit vervalst ook enigszins de werkelijke materiaalprijs. Het is zelden mogelijk om precies de hoeveelheid materiaal te kopen die nodig zou zijn voor een bepaalde muurmaat.

Vraag: Van welke factoren is de prijs van gipsplaat afhankelijk?

Kostentracker-expert: hier spelen natuurlijk enkele factoren een rol die de prijs helpen bepalen:

  • het type panelen dat zal worden gebruikt
  • de onderbouw die wordt gebruikt
  • de lokale omstandigheden en de exacte vereisten voor de gipsplaat

Met dit alles moet rekening worden gehouden. Als het werk wordt uitgevoerd door een gespecialiseerd bedrijf, worden de kosten die het ambachtsbedrijf tot in detail berekent voor zijn dienstverlening als prijsfactor opgeteld.

Vraag: Wat moet u ongeveer berekenen voor records?

Kostentracker-expert: dat hangt altijd af van het ontwerp en de dikte van de respectieve plaat die wordt gebruikt.

In het geval van gipsplaat kunnen dit (bijvoorbeeld) de volgende panelen zijn:

  • Plaattype A
  • Brandwerende plaat
  • geïmpregneerd (vochtige kamer) paneel
gipsplaten prijs

Er zijn verschillende soorten gipsplaat

Bij de gebruikelijke platen (type A) hangt de prijs af van de dikte van de plaat: voor 12,5 mm dikte is de prijs net geen 6 EUR per m², bij 18 mm dikte moet je zijn 8 EUR per m² .

De 12,5 mm dikke plaat kost 7 EUR per m² als brandwerende plaat, terwijl het als vochtwerende plaat 10 EUR per m² kost.

De prijzen van andere fabrikanten kunnen dan variëren. Veel platen van naamloze fabrikanten zijn over het algemeen aanzienlijk goedkoper. De prijsverschillen tussen de afzonderlijke plaattypes blijven grotendeels behouden.

OSB-platen zijn geprijsd op ongeveer 5 EUR per m² tot 8 EUR per m² - vergelijkbaar met gipsplaat.

Vraag: Welke kosten moet u berekenen voor het frame?

Kostentracker-expert: voor de veelgebruikte metalen palen (UW- en CW-profielen) kunnen de kosten meestal tussen de 2,50 EUR en 5 EUR per lopende meter van toepassing zijn.

Vraag: Welke andere kosten zijn er?

Kostentracker-expert: natuurlijk moeten de panelen ook worden gevuld. Meestal worden ze dan ook gepleisterd.

U kunt doorgaans rekenen op ongeveer 2 EUR per m² tot 3 EUR per m² voor het vullen en bepleisteren.

Als de gipsplaat moet worden geïsoleerd, moet u rekening houden met bijkomende kosten vanaf 6 EUR per m². De kosten stijgen dan aanzienlijk met toenemende isolatiedikte.

Wie de werkzaamheden door een gespecialiseerd bedrijf laat uitvoeren, moet dan ook de kosten van de vakmensen meetellen. Hier is het zeker de moeite waard om verschillende aanbiedingen te vergelijken - de prijzen kunnen heel verschillend zijn.