Wat kost het om gitaar te leren spelen?

gitaarles kosten

De zeszijdige gitaar wordt terecht beschouwd als een allround instrument. U kunt op dit instrument zowel traditionele stukken als actuele liedjes spelen, of u kunt uw zang zelf met akkoorden begeleiden. De gitaar wordt in de zomer gebruikt rond het kampvuur en bij volksmuziek, maar ook bij rockbands, jazzcombo of een klassiek ensemble. Ondanks deze veelzijdigheid is het relatief eenvoudig om te leren spelen wat misschien wel het meest populaire muziekinstrument is. Maar wat kost gitaarlessen, het instrument en hoe vind ik de juiste muziekleraar? We zullen deze en andere spannende details verduidelijken in een interview met de kostentracker-expert.

Waar kan ik gitaarlessen volgen?

Kostentracker: er zijn verschillende opties:

  • In veel steden zijn er muziekscholen die gitaarlessen voor kinderen en volwassenen aanbieden.
  • Voor muziekstudenten of
  • U kunt privélessen nemen bij getrainde muziekdocenten.
  • Gitaar kan ook autodidact worden geleerd. Dankzij de relevante online portals is dit relatief eenvoudig geworden.

Wat kost de les?

Kostentracker: de prijzen variëren sterk, afhankelijk van waar u woont. Op het nationale Duitse gemiddelde moet u rekening houden met deze maandelijkse kosten:

Met contractLooptijdprijs
Een-op-een lessen30 minuten60 - 80 EUR
 45 minuten80 - 100 EUR
 60 minuten100 - 120 EUR
Groepslessen (2-3 personen)45 minuten40 - 70 EUR
 60 minuten50 - 80 EUR
gitaarles kosten

Privéles bij muziekstudenten is bijzonder goedkoop

Het is meestal iets goedkoper als je een langdurig contract tekent bij een muziekschool of bij een privé muziekleraar. Voor muziekstudenten die tijdens hun studie nog een paar euro willen verdienen, kan je het lesblok al vanaf 10 euro krijgen. Muzieklessen bij een gerenommeerde concertgitarist zijn doorgaans veel duurder dan aangegeven in bovenstaande tabel. Als je lessen in je eigen vier muren wilt volgen, rekenen veel docenten extra reiskosten.

Onze tip: Vooral bij één-op-één lessen mag de prijs niet de enige factor zijn die voor of tegen een gitaarleraar spreekt. Vooral bij het maken van muziek is het belangrijk dat de interpersoonlijke chemie klopt. Om deze reden bieden veel muziekscholen en docenten een proefles aan, vaak gratis.

Wat kost het instrument?

Kostentracker: De complete basisuitrusting van een gitarist is niet bepaald goedkoop, zoals blijkt uit de volgende tabel:

Kostenoverzichtprijs
Gitaar voor kinderen50 - 350 EUR
Gitaar voor volwassenenvanaf 150 EUR
Goede kwaliteit gebruikte gitaarvanaf 75 EUR
Gitaar tas10-30 EUR
Muziekstandaard10-25 EUR
Gitaarband10-25 EUR
draad1-4 EUR
stemvork3 - 40 EUR
Stemapparaat5 - 30 EUR
Muziekboek10 - 40 EUR

Als je de gitaar thuis veilig en binnen handbereik wilt houden, raden we een gitaarstandaard of muurbeugel aan. Je kunt dit krijgen voor ongeveer 10-30 EUR. Een voetenbank waarop u al spelend uw voet kunt zetten en automatisch de juiste positie aanneemt, slaapt tussen de 5 en 15 euro.

Het is niet om erg goedkope instrumenten te gebruiken aangezien ze vaak per postorder worden aangeboden. Deze klinken meestal niet erg goed en zijn van inferieure kwaliteit.

Zijn groepslessen of individuele lessen beter?

gitaarles kosten

Groepslessen zijn meestal goedkoper dan professionele privélessen

Kostentracker: hier is geen algemeen antwoord op. Beide varianten hebben zowel voor- als nadelen:

Individuele lessen zijn meestal effectiever omdat de leraar de lessen kan afstemmen op uw sterke en zwakke punten. Hij kan voldoende tijd nemen voor belangrijke onderwerpen en volledig met u omgaan. Beginners worden snel gevorderde leerlingen, op voorwaarde dat ze het leuk vinden om thuis te oefenen.

Groepslessen zijn goedkoper en maken deze hobby voor bijna iedereen betaalbaar. Vooral kinderen hebben meer plezier in lessen met vrienden dan in koppig leren alleen met de leraar. Zelfs als het succes van het leren onder bepaalde omstandigheden wat langzamer gaat, maakt het plezier van de muziek in de groep dit in de meeste gevallen goed.

Voor wie zijn online lessen de moeite waard?

Kostentracker: online lessen zijn aanzienlijk goedkoper dan die met een gitaarleraar. Je kunt dit al vanaf € 10, - per maand krijgen. Als je gewoon wilt uitproberen of gitaar spelen iets voor jou is, kan dat met de online aangeboden cursussen zonder al te veel risico.

De cursussen hebben echter één groot nadeel: in tegenstelling tot de docent is er niemand die je handpositie, aanrakingstechniek en speeltechniek corrigeert. Vooral bij het spelen van gitaar is het erg moeilijk om later aan verkeerde technieken te wennen. De online gitaarschool is daarom maar gedeeltelijk geschikt voor absolute beginners. Maar het kan een geweldige aanvulling zijn op conventionele lessen, waardoor de praktijk gevarieerder en diverser wordt.