Glasvezel huisaansluiting: Welke kosten moet u bij Telekom verwachten?

kosten voor telecommunicatie via glasvezelverbinding

Een glasvezel huisaansluiting (technisch: FTTH - Fiber-to-the-House) is een prima zaak: downloads tot 1.000 Mbit / s, uploads tot 500 Mbit / s. Online gamen, online streamen en cloud computing zullen een stuk beter worden, en ook de nieuwste technologieën zoals UHD-televisie en virtual reality-toepassingen zullen mogelijk worden. In een interview legt de kostentracker-expert uitgebreid uit welke kosten er te verwachten zijn voor een glasvezelverbinding in huis.

Vraag: Wat kost fiber-to-the-house in Duitsland?

Kostentracker-expert: in principe moet u eerst één beperking maken: FTTH is alleen mogelijk in Duitsland via drie uitbreidingspartners: M-Net en Netcologne in hun regionale gebieden, Telekom voor heel Duitsland. Telekom breidt het echter op geen enkele locatie uit, maar momenteel alleen waar VDSL al beschikbaar is. In andere gebieden is een FTH-verbinding momenteel helemaal niet mogelijk.

Voor de kosten moet je onderscheiden of:

 • het is een aangewezen uitbreidingsgebied voor Telekom
 • Of de verbinding zich buiten een dergelijk gebied bevindt (maar in ieder geval in het VDSL-gebied van Telekom)

Als het al een uitbreidingsgebied van de Telekom is, hoeft u alleen een eigen bijdrage aan de Telekom te betalen voor het tot stand brengen van de verbinding.

De verbinding kost in totaal ongeveer 1.500 EUR. Dus de hele zaak is nog steeds binnen redelijke grenzen.

Als uw eigen huis buiten het uitbreidingsgebied maar wel binnen het VDSL-gebied ligt, zijn aanzienlijk hogere kosten te verwachten. Volgens Telekom bedragen de kosten dan minimaal 15.000 EUR voor het tot stand brengen van de verbinding.

Indien bij het opzetten van de aansluiting omvangrijke civieltechnische werkzaamheden nodig zijn, kunnen de kosten in individuele gevallen ook oplopen.

Zelfs de aanvraag voor een aansluiting is betalend: als u wilt weten welke aansluitkosten er voor uw huis gemaakt worden, moet u eerst 100 EUR aan Telekom betalen.

Als een uitbreiding in principe mogelijk is en u tevreden bent met de prijs die Telekom vraagt, moet u op dit moment ongeveer 6 maanden rekenen tot de verbinding daadwerkelijk tot stand is gebracht.

Welke snelheden daadwerkelijk mogelijk zijn, kunt u ook achterhalen aan de hand van informatie van Telekom. 1000 Mbit / s download en 500 Mbit / s upload zijn theoretische maximale waarden, in veel reclamefolders spreekt Telekom momenteel alleen van maximaal 200 Mbit / s download en tot 100 Mbit / s upload - dus slechts een vijfde van de theoretisch mogelijke lijnsnelheid.

kosten voor telecommunicatie via glasvezelverbinding

De glasvezelverbinding moet in de planning worden meegenomen

Het is verstandig om tijdig voor de bouw van de woning een glasvezelaansluiting aan te vragen en de specificaties van Telekom direct in de constructie te verwerken. Als de toekomstige woning zich in een geplande uitbreidingswijk van Telekom bevindt, kun je wegkomen met een bescheiden kostensubsidie ​​van 1.500 EUR, wat weinig invloed heeft op de totale bouwkosten.

Glasvezelverbindingen moeten ook binnenshuis minstens één verdieping per keer worden bedraad - hoge snelheden via WLAN in huis zijn momenteel technisch niet mogelijk - en waarschijnlijk ook niet in de nabije toekomst.

De kosten voor het tot stand brengen van een verbinding in het gebied van Netcologne of M-Net moeten rechtstreeks bij de betreffende aanbieder worden opgevraagd; informatie wordt hier alleen gegeven in een specifiek individueel geval en als er een specifiek verbindingsverzoek is. Dit kan echter in ieder geval gratis bij beide providers.

Kostenvoorbeeld uit de praktijk

We hebben een glasvezelverbinding opgezet in een uitbreidingsgebied en kiezen voor het snelste Telekom-tarief.

Postprijs
Subsidie1.500 EUR
Voorziening prijs telefoonaansluiting (eenmalig)70 EUR
Hardwarekosten6,95 EUR
Totale kosten eenmalig1.576,95 EUR
maandelijkse kostentarief119,95 EUR
maandelijkse kosten UHD-ontvanger4,95 EUR
totale maandelijkse kosten124,90 EUR

Dit is slechts een voorbeeld van een enkele kosten voor een specifiek individueel geval. De kosten in andere gevallen kunnen variëren. Bij het aansluiten kunnen er extra kosten in rekening worden gebracht van een klein bedrag.

Vraag: Van welke factoren zijn de kosten voor een glasvezel huisaansluiting afhankelijk van Telekom?

Kostentracker-expert: om hier in overweging te nemen:

kosten voor telecommunicatie via glasvezelverbinding

De kosten zijn voornamelijk afhankelijk van de inspanning

 • de locatie van het huis (uitbreidingsgebied glasvezel of alleen VDSL-uitbreidingsgebied)
 • de inspanning voor de aansluiting (civieltechnische werken)
 • de inspanning voor bekabeling binnenshuis (situatie ter plaatse, installatie-inspanning voor de bekabeling)
 • of het nu gaat om een ​​eengezinswoning of een meergezinswoning
 • welke extra kosten er ontstaan ​​in verband met de aansluiting (bijv. entrees maken, muren openen, etc.)

Om de werkelijke aansluitkosten redelijk realistisch in te kunnen schatten, is het essentieel om van Telekom een ​​(belastbare) kostenraming voor de glasvezelverbinding te verkrijgen.

Vraag: Wat zijn de maandelijkse kosten voor internettoegang via glasvezel bij Telekom?

Kostentracker-expert: de snelste toegang die Deutsche Telekom momenteel biedt, werkt (tenminste in theorie) op maximale glasvezelsnelheid (download 1.000 Mbit / s, upload 500 Mbit / s). Inclusief forfaitair internet, forfaitaire telefonie en Magenta TV-Plus moet u ongeveer 120 EUR per maand betalen.

De helft van de snelheid (500 Mbit / s download, 200 Mbit / s upload) is beschikbaar voor ongeveer 70 EUR per maand. Magenta TV moet dan tegen betaling worden geboekt.

Afhankelijk van de snelheid worden de maandelijkse kosten steeds goedkoper - met een downloadsnelheid van 50 Mbit / s wordt er slechts rond de 50 euro per maand gemaakt, Magenta TV ook hier extra.

Vraag: Wat zijn de voordelen van een FTTH-verbinding?

Kostentracker-expert: in termen van prestaties biedt dergelijke snelle toegang ook een zekere "veiligheidsreserve" voor de toekomst. Als de verbinding eenmaal beschikbaar is, hoeft u zich in de toekomst waarschijnlijk geen zorgen te maken over lage internetsnelheden, zelfs niet voor langere tijd.

Bovendien kunnen veel moderne toepassingen alleen met zulke hoge snelheden worden geïmplementeerd als alleen de glasvezelverbinding kan bieden:

 • UHD-televisie
 • VR-toepassingen (Virtual Reality)
 • IoT (internet der dingen)
 • ook meerdere parallelle online streaming en internet-tv

Uiteraard dient er ook rekening mee gehouden te worden dat een bestaande glasvezelverbinding de waarde van het pand bij latere verkoop aanzienlijk verhoogt en bij verkoop mogelijk een hogere prijs kan opleveren.