Glazen dak: met deze kosten moet u rekening houden

glazen dak kosten

Het zien van de lucht boven je geeft altijd een prettig gevoel - met een glazen dak kan dat altijd. De kostentracker-expert legt in een interview uit wat de geschatte kosten zijn die u voor een glazen dak moet berekenen en welke kostenverschillen hier kunnen zijn.

Vraag: Wat is er mogelijk met glazen daken?

Kostentracker-expert: eigenlijk bijna alles. Winkelcentra met enorme glazen koepels laten zien hoe het moet: vrijwel elk gebied kan met glas worden bedekt. De kosten en inspanningen van dergelijke grootschalige projecten zijn uiteraard navenant hoog.

glazen dak kosten

Entrees, terrassen en wintertuinen zijn vaak overdekt

In de particuliere sector kunnen bijvoorbeeld ingangen van huizen, terrassen of zelfs carports worden afgedekt met glas. Glasoppervlakken kunnen ook thermisch of verblindingsbescherming krijgen of op een speciale manier worden getint en gecoat. Er zijn hier ontelbare ontwerpopties.

Enerzijds zijn vrij zwevende constructies geschikt voor de constructie, anderzijds kan er ook een glazen dak aan de woning worden verankerd. Beiden vergen verschillende inspanningen en leveren uiteindelijk ook verschillende totale kosten op.

Vraag: Wat kost een glazen dak doorgaans?

Kostentracker-expert: dat is in het algemeen natuurlijk nauwelijks te beantwoorden. Veel hangt af van de constructie en de individuele glassoort.

Kiest u voor een combinatie van hoogwaardig glas en apparatuur met bepaalde eigenschappen, zoals bescherming tegen verblinding of hittebescherming, dan moet u doorgaans rekening houden met kosten tussen € 100, - per m² en € 400, - per m² glasoppervlak sterk >.

Dan zijn er de kosten voor de constructie of bevestiging van het glas.

Een klein kostenvoorbeeld uit de praktijk:

We willen ons terras overdekken met een glazen dak dat we zelf bouwen uit een bouwpakket. De afmeting van het dak moet 2 mx 3 m zijn.

Postprijs
Standbouw1.400 EUR
Glazen dakpanelen VSG, zonwerend glas640 EUR
Stichtingen80 EUR
Dakgoot set140 EUR
leveringal bij de prijs inbegrepen
totale prijs2.260 EUR

Dit is natuurlijk slechts een voorbeeld van de kosten van een heel specifiek ontwerp van een glazen overkapping voor het terras. In andere gevallen - zelfs als ze van vergelijkbare grootte zijn - kunnen de kosten aanzienlijk verschillen.

Vraag: Van welke factoren zijn de kosten van een glazen dak doorgaans afhankelijk?

Kostentracker-expert: hierbij moet u meestal rekening houden met de volgende factoren:

  • de kosten van het glas in de gekozen afwerking
  • de kosten van de draagconstructie of de bevestiging van het glazen dak
  • indien van toepassing de kosten van de stichting
  • Verzendkosten ook voor het glas
  • Montagekosten voor het glazen dak

Elk van deze factoren kan heel anders uitpakken, wat uiteindelijk vaak resulteert in aanzienlijke kostenverschillen voor het glazen dak.

Vraag: Wat zijn de prijzen voor glasplaten?

glazen dak kosten

Wat het glas kost, hangt af van verschillende factoren

Kostentracker-expert: in de regel wordt veiligheidsglas buitenshuis gebruikt.

VSG (gelaagd veiligheidsglas) is een permanent composiet van twee dunne glasplaten met een taaie, elastische en scheurvaste folie waardoor het glas zeer goed indringt en niet breekt bij vernieling, zodat u zich niet kunt verwonden. Ook telefooncellen of autoruiten zijn voorzien van dergelijke glazen. Gelaagd veiligheidsglas is ook beter in geluidsisolatie dan gewoon glas. Het kan ook worden voorzien van een speciale folie en is dan mat in plaats van transparant.

De prijzen voor veiligheidsglas (VSG-glas) zijn afhankelijk van de dikte en de bijzondere eigenschappen. In onderstaande tabel vindt u enkele richtprijzen:

Glasdikte, transparantiePrijs per m²
8 mm dik natuurlijkvanaf ongeveer 35 EUR per m²
10 mm dik natuurlijkvanaf ongeveer 45 EUR per m²
12 mm dik natuurlijkvanaf ongeveer 55 EUR per m²
8 mm dik, matvanaf ongeveer 50 EUR per m²
12 mm dik, matvanaf ca. 85 EUR per m²
16 mm dik, matvanaf ca. 115 EUR per m²

Vanaf een glasbreedte van 90 cm dient vanwege het vereiste draagvermogen in het algemeen een glasdikte van minimaal 12 mm te worden aangehouden.

Deze prijzen zijn echter slechts globale richtwaarden voor de basisprijzen van gelaagd veiligheidsglas, speciale eigenschappen van het glas kunnen dan ook de prijs beduidend duurder maken.

Bij het bewerken van de randen van glas kunnen er ook extra kosten ontstaan ​​voor ruiten die aan de zijkanten worden bijgesneden of geslepen ( ongeveer 10 EUR tot 25 EUR per paneel) en voor randen die worden geslepen of gezoomd alle zijden ( ong. 4 EUR tot 8 EUR per m kantlengte.

Vraag: Welke kosten worden gewoonlijk gemaakt voor holdingstructuren?

glazen dak kosten

De prijzen voor een glazen dak variëren sterk, afhankelijk van de beugel

Kostentracker-expert: dat hangt volledig af van het type constructie.

Staanderprofielen van RVS of aluminium zijn meestal een goede keuze, omdat ze het gewicht van het glas kunnen dragen en bovendien volledig weerbestendig zijn.

Houten constructies kunnen ook worden gebruikt, maar hebben meestal enige zorg nodig.

Een voorbeeldige vrijstaande houten constructie inclusief paalankers om in beton te zetten en een afdekraam voor glazen van 4 mx 2 m kost ongeveer 1.100 EUR. Compleet met glas bedragen de kosten voor 8 mm gelaagd glas ongeveer 1.300 EUR.

Dezelfde standconstructie in aluminium inclusief betonankers kost ongeveer 2.100 EUR.

Dit illustreert grofweg hoe duur standbouw voor glazen daken kan zijn.

Vraag: Wat zijn de bezorgkosten voor een glazen dak of een standbouw?

Cost tracker expert: De bezorgkosten kunnen aanzienlijk oplopen - voor standbouw zoals in ons voorbeeld moet je vaak EUR 200 tot EUR 300 bezorgkosten. In onze voorbeelden waren de bezorgkosten echter al meegerekend.

Vraag: Wat zijn de kosten om een ​​glazen dak professioneel te laten reinigen?

Kostentracker-expert: het schoonmaken van een hoog geïnstalleerd glazen dak is niet zo eenvoudig als men in eerste instantie vaak denkt. De bereikbaarheid van grotere daken via ladders is vaak beperkt en het reinigingsresultaat is vaak niet bijzonder goed, zeker bij grotere dakoppervlakken. Professionele schoonmaakbedrijven zijn hier vaak een goede oplossing.

Voor een glazen dak, dat een moeilijk bereikbare plek is voor het schoonmaakbedrijf, moet je in het algemeen schoonmaakkosten verwachten van 5 EUR per m² tot 8 EUR per m², plus er zijn reiskosten.

Bij het berekenen moet u de vierkante meters van uw glazen dak verdubbelen, aangezien de boven- en onderkant moeten worden schoongemaakt. Met een glazen dak van 3 m² kunt u schoonmaakkosten verwachten van 30 EUR tot 50 EUR.

Veel kleinere bedrijven bieden echter ook lagere prijzen, vooral als er regelmatig moet worden schoongemaakt. De exacte prijs is meestal een kwestie van onderhandelen en is vaak gebaseerd op de individuele inspanning van het schoonmaakbedrijf.