Glazen dak - u moet deze prijzen verwachten

glazen dak prijzen

Glazen daken zijn een visueel aantrekkelijke oplossing voor het afdekken van terrassen of huisentrees. De cost tracker expert legt in een interview uitgebreid uit welke kosten gemaakt kunnen worden voor een dergelijk glazen dak.

Vraag: Waar kunnen overal glazen daken worden toegepast?

Kostentracker-expert: in de meeste gevallen worden glazen daken nu gebruikt als overkapping voor terrassen of huisentrees - maar een visueel zeer aantrekkelijke carportoverkapping of overkapping van open ruimtes in de tuin kan natuurlijk met gratis staande glazen daken.

In de regel zijn dit echter altijd kleinere oppervlakten. Wie grotere gebouwen van een glazen dak wil voorzien (zoals bekend van passages in een winkelcentrum), moet dergelijke oplossingen meestal individueel laten plannen. Voor beweegbare glazen daken die ook op losse plaatsen geopend kunnen worden, zijn dan echter zeer hoge kosten verschuldigd.

Zelfs op het gebied van de tuin en de ingang van het huis mag men de kosten van een glazen dak niet onderschatten.

Vraag: Wat kosten glazen daken meestal?

Kostentracker-expert: dat is in het algemeen moeilijk te zeggen, aangezien de kosten altijd afhankelijk zijn van het type glas en het type dakbedekking.

Alleen al de glasprijs biedt een zeer hoog fluctuatiebereik - in de regel moet je rekenen tussen 100 euro per m² en tot 400 euro per m² voor de vierkante meter glazen dakbedekking, afhankelijk van het type glas.

Daarnaast is er vaak de constructie voor het dak of een bijbehorende bevestiging aan de huismuur.

glazen dak prijzen

De prijzen voor glazen daken lopen sterk uiteen

Vrijstaande constructies in de gebruikelijke terrasbreedtes kosten al snel 2.000 EUR tot 3.000 EUR inclusief montage. Vaak kunt u kleinere formaten krijgen inclusief montage vanaf 1.000 EUR.

Een klein kostenvoorbeeld uit de praktijk:

We willen een terrasoverkapping van gelaagd veiligheidsglas laten bouwen met een afmeting van 2 mx 3 m. Het dak rust op een noppenframe van aluminium, dat een solide basis krijgt.

Postprijs
Aluminium frame in RAL-kleur1.400 EUR
Stichtingen150 EUR
Glas (gelaagd veiligheidsglas 8 mm)640 EUR
Levering en installatie1.560 EUR
totale prijsEUR 3.770

Dit is natuurlijk slechts een voorbeeld van een enkele prijs voor een specifieke versie van een specifieke fabrikant. De prijzen voor andere glazen daken kunnen in andere gevallen aanzienlijk verschillen - zelfs als ze van vergelijkbare grootte zijn.

Ons kostenvoorbeeld laat echter al zien dat de glasprijs niet per se de grootste kostenfactor hoeft te zijn voor een glazen dak. Staanderframe en constructie kunnen ook hoge kosten veroorzaken.

Vraag: Van welke factoren is de prijs van een glazen dak doorgaans afhankelijk?

Kostentracker-expert: hier zijn een paar factoren waarmee u rekening moet houden:

  • de kosten van de ondersteunende structuur
  • Glas dikte
  • Glazen afwerking
  • de kosten van de funderingen
  • Bezorg- en montagekosten
  • Kosten voor speciale apparatuur (zonwering, zijpanelen, goot, etc.)

Al deze factoren bepalen de prijs en kunnen soms voor enorme prijsverschillen zorgen.

Vraag: Welke kosten moet u berekenen voor de draagconstructie van het glazen dak?

Kostentracker-expert: het kan heel anders zijn. Draagconstructies van hout of aluminium zijn mogelijk, in zeldzame gevallen wordt ook hoogwaardig RVS gebruikt voor de draagconstructie.

De prijsverschillen tussen de twee materialen hout en aluminium zijn al behoorlijk groot:

Als je twee identieke stijlen vergelijkt, kost de gelamineerde houten versie met een afmeting van 4 mx 2 m ongeveer 1.100 EUR, terwijl de aluminium versie ongeveer 2.200 EUR kost.

In beide gevallen zijn uiteraard meerkosten mogelijk, bijvoorbeeld door de speciale vormgeving van de paaluiteinden in de houten constructie of door kleuruitvoering naar wens.

Vraag: Wat zijn de kosten van het glas in verschillende diktes?

glazen dak prijzen

Hoe sterker het glas, hoe duurder het natuurlijk is

Kostentracker-expert: tegenwoordig wordt gelaagd veiligheidsglas voornamelijk gebruikt voor glazen daken. Gelaagd veiligheidsglas bestaat uit twee glasplaten die door een taaie, elastische folie stevig en duurzaam met elkaar zijn verbonden.

Het is zeer resistent en biedt ook een hoge weerstand tegen doorworp. Dergelijke ramen ken je ook van auto's. Als ze breken, blijven de fragmenten nog steeds bij elkaar dankzij de binnenfilm en kun je jezelf niet verwonden aan de splinters. Gelaagd veiligheidsglas is bovendien beduidend temperatuurstabieler dan gewoon glas en heeft een iets betere geluidsisolatie.

De prijs stijgt erg snel met de dikte van de ruit. Enkele richtprijzen, die de relatie tussen prijs en schijfdikte weergeven, zijn te vinden in onderstaande tabel:

Glazen afwerkingPrijs per m²
VSG 8 mm heldervanaf ongeveer 35 EUR per m²
VSG 10 mm heldervanaf ongeveer 45 EUR per m²
VSG 12 mm heldervanaf ongeveer 55 EUR per m²
Gelaagd veiligheidsglas 8 mm matvanaf ongeveer 50 EUR per m²
Gelaagd veiligheidsglas 12 mm matvanaf ca. 85 EUR per m²
Gelaagd veiligheidsglas 16 mm matvanaf ca. 115 EUR per m²

Dit zijn slechts richtprijzen die echter duidelijk de prijsverschillen laten zien bij toenemende dikte of zijdeglans (“mat”).

In de regel wordt ervan uitgegaan dat vanaf een glasbreedte van 90 cm minimaal 12 mm gelaagd veiligheidsglas moet worden toegepast om voldoende draagvermogen van het glas te waarborgen.

glazen dak prijzen

Er kunnen ook extra kosten zijn voor de installatie

In veel gevallen zijn er naast de prijzen voor het glas extra toeslagen. Denk hierbij aan het omzomen of polijsten van de glaskanten (meestal met een toeslag van 4 à 8 euro per strekkende meter rand).

Getint of gelakt glas is vaak beduidend duurder voor gelaagd veiligheidsglas, de prijs is soms meerdere malen de prijs van helder glas.

Met behulp van zonwerende folies kan een dergelijke bril dan worden voorzien van een spiegel, zodat de warmte van de zon onder het dak maar heel weinig voelbaar is.

Vraag: Welke speciale uitrusting is nog mogelijk voor het glazen dak?

Kostentracker-expert: er is hier een breed scala aan opties. Dit varieert van de reeds genoemde zonwerende folies tot speciale kleurontwerpen in de gewenste kleur.

Ook vaste of beweegbare zijdelen, zonwering of een goot behoren tot de mogelijkheden.

Met de gangbare afmetingen voor terrasoverkappingen kan een geïntegreerde zonwering vanaf 500 EUR kosten, voor een gootconstructie moet u meestal vanaf ongeveer 150 EUR rekenen.

Als er ook zijpanelen worden geïnstalleerd, is het de moeite waard om als alternatief een aangebouwde serre te overwegen - dit is meestal voordeliger dan een terrasoverkapping met zijpanelen tegen meerprijs.