Grofvuilcontainers - welke kosten moet u verwachten?

Kosten container voor grof afval

Bij het opruimen van de zolder of kelder is er vaak veel afval waar je zo snel mogelijk vanaf wilt komen. Hiervoor huurt u eenvoudig een grofvuilcontainer. De kostentracker-expert legt in een interview uitgebreid uit wat dit kan kosten.

Vraag: Wat voor opruimmateriaal mag in de grofvuilcontainer?

Kostentracker-expert: Omgekeerd is de vraag gemakkelijker te beantwoorden: wat in geen geval in het grofvuil mag zitten, zijn de volgende zaken:

 • alles wat kan worden gerecycled in welke vorm dan ook (dit zijn ook items die voornamelijk van metaal of plastic zijn gemaakt)
 • Elektrische apparaten
 • Sanitair (gootstenen, toiletten, badkuipen)
 • alles wat doorgaans stevig verbonden is met het gebouw: vloerbedekkingen, plafondpanelen, deuren, ramen, rolluiken, douchewanden, ...)
 • alles wat doorgaans permanent op het terrein is gemonteerd (tuinhekken, tuinpoorten, palissaden, ...)
 • Bouwpuin en bouwmaterialen (bouwplaten, thermisch isolatiemateriaal, dakbeschot, dakleer, ...)
 • Auto-onderdelen of motorfietsonderdelen
 • Auto- of motoraccessoires
 • banden
 • Tuinafval en groenstekken (kan in de GFT-bak)
 • Zand en aarde
 • geen voorwerpen die klein genoeg zijn voor de restafvalbak
 • gevaarlijke stoffen en gevaarlijk afval (verf, lak, batterijen, etc.)

Al deze dingen zijn niet toegestaan ​​ in de container voor grof afval. Ze kunnen echter ook apart naar soort in aparte containers worden afgevoerd - hiervoor moet u wel extra containers bestellen.

Dit betekent dat er niet zo veel meer overblijft voor de grofvuilcontainer die erin kan worden weggegooid. In wezen zijn dit

Kosten container voor grof afval

Oude meubels horen thuis in het grofvuil

 • Meubels, meubelonderdelen en gestoffeerde meubelen
 • Fietsen en andere sportartikelen
 • Matrassen en lattenbodems
 • Speelgoed
 • gerechten
 • alles wat te lomp is voor de restafvalbak en niet onder het verbod valt

De kleine hoeveelheid van deze voorwerpen kan dan meestal tijdelijk worden opgeslagen tot de volgende gemeentelijke grofvuilophaling, die in de meeste gevallen gratis is. Maar als u er meteen vanaf wilt, kunt u een grofvuilcontainer bestellen bij een containerservice - maar u moet er altijd voor betalen.

Vraag: Wat zijn de kosten voor een grofvuilcontainer?

Kostentracker-expert: dat varieert afhankelijk van het verwijderingsvolume, de containerservice en de locatie.

De kleine containers van 5 m³ kosten een vast tarief (inclusief installatie-, inzamel- en verwijderingskosten) meestal tussen de ongeveer 300 EUR en 400 EUR. Grotere containers zijn uiteraard navenant duurder.

Afzonderlijke facturering (forfaitaire levering en inzameling, verwijdering op basis van gewicht) mag niet worden geaccepteerd, vooral niet voor grof afval - het is vaak erg moeilijk om het gewicht van een volle container in te schatten.

Een klein kostenvoorbeeld uit de praktijk:

In een kleine Beierse stad is een grofvuilcontainer van 5 m³ nodig. Wegens ruimtegebrek op het terrein dient de container op straat opgesteld te worden.

Postprijs
Forfaitair tarief (levering, verzameling, verwijdering, 1 week stilstand)388 EUR
Award: goedkeuring voor installatie op openbaar terrein59 EUR
Toeslag: extra week stilstand20 EUR
totale prijs467 EUR

Dit is natuurlijk maar één kostenvoorbeeld dat van toepassing is op een specifieke locatie en containerservice. De kosten van andere dienstverleners in andere regio's kunnen ook aanzienlijk verschillen.

Vraag: Waarvan zijn de kosten voor de grofvuilcontainer in de praktijk afhankelijk?

Kostentracker-expert: in de praktijk zijn er altijd aanzienlijke verschillen in kosten, afhankelijk van

 • Locatie (gemeente, regio, staat)
 • Containergrootte (5 m³, 7 m³ en 10 m³ komen veel voor)
 • Levensduur van de container
 • de wijze van facturering (volledig vast tarief of facturering van verwijdering volgens gewicht)
 • Installatie op privéterrein of openbaar terrein (hiervoor moet vergunning worden aangevraagd)

De prijsstelling van de containerservice leidt ook tot kostenverschillen - het is het beste om meerdere pakketdeals van verschillende containerdiensten in de directe omgeving te vergelijken.

Vraag: Welke bakmaat moet men in de praktijk kiezen?

Kostentracker-expert: dat schatten is vaak niet eenvoudig. Een grove vuistregel voor containerdiensten luidt dat een container van 5 m³ voldoende is voor een complete woonkamer inclusief gestoffeerde meubels en hangkasten. Maar dat maakt het vaak niet gemakkelijker om de grootte voor te stellen.

Als richtlijn zijn hier enkele typische afmetingen voor containers van verschillende afmetingen:

Container groottelengtebreedtehoogte
5 m³3,10 m lengte1,80 m breedte1,30 m hoog
7 m³3,50 m lengte1,80 m breedte1,50 m hoog
10 m³4 m lengte1,90 m breedte1,80 m hoog

Als je "krap" bent met een bakmaat, moet je zeker een maat groter bestellen.

Containers mogen maximaal maximaal 10 cm onder de rand worden gevuld - als de container hoger beladen is, mag de containerservice deze vanwege de geldende transportveiligheidsvoorschriften niet meer vervoeren.

Kosten container voor grof afval

De container mag nooit te vol worden gevuld

U dient dan ter plaatse de container leeg te maken tot de toegestane hoogte. Als u dit niet snel genoeg kunt doen of als u er niet eens bent om de goederen op te halen, rekenen de containerdiensten meestal zogenaamde lege ritten. Dat kan duur zijn - de aangerekende kosten zijn vaak 100 EUR of meer. Het is dus beter om een ​​voldoende grote container te bestellen.

Vraag: Is een container niet twee keer zo groot als twee keer zo duur?

Cost Tracker Expert: nee, in de meeste gevallen niet. Als we in ons kostenvoorbeeld voor een grotere container hadden gekozen, was deze niet significant duurder geweest.

Hier zijn de prijzen ter vergelijking (op basis van de provider en de locatie in ons kostenvoorbeeld:

Container grootteForfaitaire prijs (inclusief verwijdering)
5 m³ (in ons kostenvoorbeeld)388 EUR
7 m³424 EUR
10 m³552 EUR

Je kunt zien dat de verschillen klein zijn en zeker niet dubbel als de maat dubbel is. Eventuele toeslagen zoals in ons kostenvoorbeeld worden altijd toegevoegd ongeacht de containergrootte.

Vraag: Is het de moeite waard om op gewicht te verwijderen?

Kostentracker-expert: meestal niet bij grofvuil. Het gewicht van een berg objecten is vaak moeilijk in te schatten. Hier is zeker een kostenrisico.

Hoewel containerdiensten hun forfaitaire prijzen doorgaans zo berekenen dat ze niet zelf in de verwijderingskosten hoeven bij te dragen, kan dit in individuele gevallen zeker het geval zijn. U draagt ​​de kosten van het hogere gewicht als u geen vast tarief heeft genomen.

Vraag: Wat gebeurt er als containers verboden voorwerpen bevatten?

Kostentracker-expert: dit gebeurt vrij vaak, vooral wanneer containers in openbare ruimtes zijn opgesteld. In dit geval gooien voorbijgangers vaak snel iets in de container weg of maakt iemand van de gelegenheid gebruik om een ​​deel van zijn eigen afval kwijt te raken.

Maar het kan je ook zelf overkomen dat je onzorgvuldig bent bij het weggooien en iets in de container gooit dat daar eigenlijk niet in mag.

In beide gevallen wordt het achteraf vaak pijnlijk duur: de handmatige hersortering die de containerdiensten vervolgens uitvoeren, is tijdrovend en navenant pijnlijk duur. Dan zitten de containerkosten uiteindelijk ineens in een heel andere prijsklasse.

Bij containers die op straat of op parkeerterreinen staan ​​opgesteld, is het vaak voldoende om de inhoud af te dekken met een met stenen verzwaard zeil. De ervaring heeft geleerd dat dit voldoende is om te voorkomen dat mensen iets in de container gooien.

Als je alleen afval weggooit, kun je het beste eerst alles naast de container stapelen en nogmaals zorgvuldig controleren voordat je hem erin gooit om te zien of het mogelijk iets is dat ergens anders moet worden weggegooid. Dit is tijdrovend - maar u kunt er in ieder geval zeker van zijn dat u hierdoor enorme extra kosten voor het opnieuw sorteren bespaart.