Wat kost het lidmaatschap van de sportschool?

gym prijzen

Uiterlijk in de herfst, wanneer de temperaturen dalen en buitensporten niet meer zo aangenaam zijn als in de zomermaanden, denken velen aan een lidmaatschap van het fitnesscentrum. In een interview met de cost tracker experts maken we duidelijk hoeveel je eraan moet uitgeven, hoe de studio's verschillen en waar je op moet letten bij het kiezen.

Wat zijn de bijdragen aan de sportschool?

Kostentracker: bijna alle fitnessstudio's rekenen een vast maandelijks bedrag voor lidmaatschap.

Naast de regio waarin je woont, is de prijsstelling voornamelijk gebaseerd op de uitrusting van de studio's:

InrichtingMaandelijkse contributie
Kwalitatief hoogwaardige apparaten, die echter niet altijd up-to-date zijn. Geen of slechts een heel kleine wellnessruimte, weinig trainers, overzichtelijk cursusaanbod.10 tot 25 EUR
Hoogwaardige apparaten van de nieuwere generatie. De wellnessruimte is klein, maar bevat vrijwel altijd een sauna. Er is altijd een trainer aanwezig die de leden gekwalificeerd ondersteunt. Divers aanbod aan cursussen.25 tot 60 EUR
Zeer moderne en hoogwaardige apparatuur. Zeer diverse, professionele cursussen voor elke smaak. Grote, elegant vormgegeven wellnessruimte met verschillende sauna's. Intensieve begeleiding van de training door personal trainers. Vele andere extra's zoals voedingsadvies, ontspanningsprocedures, massage, EMS-training, kinderopvang.60 tot 100 EUR

Het bedrag van de normaal verschuldigde toegangsprijs ligt in het bereik van de lidmaatschapsbijdrage voor één maand

gym prijzen
U kunt nu ook 10-persoonstickets voor de sportschool boeken.


Steeds meer studio's bieden nu maandelijkse tickets aan die automatisch vervallen. Ook zijn er kaartjes voor tien bezoeken aan bijvoorbeeld het fitnesscentrum. Deze opties zijn meestal iets duurder dan het maandelijkse bedrag, maar je hoeft ze niet te annuleren als je interesse in sport verliest.

Let op: een eenvoudig uitgeruste studio hoeft niet per se een slechtere trainingskwaliteit te bieden. Wel is het belangrijk dat de fitnessapparatuur voldoet aan de eisen van de TÜV voor gezondheidsgerichte fitnessvoorzieningen en dat ze het TÜV-keurmerk dragen.

Hoe kan ik besparen op lidmaatschapskosten?

Kostentracker: vaak kunnen de bijdragen iets worden verlaagd door langere contractperiodes of door de volledige jaarlijkse vergoeding vooraf te betalen.

Aan de andere kant maakt het de kosten duurder als je kiest voor een contract dat bijvoorbeeld maar een half jaar duurt. Gebruik je echter alleen in de zomermaanden de sportschool, dan kan deze variant voor jou toch de goedkopere zijn.

Hoe herken ik een goed fitnesscentrum?

Kostentracker: Regel een proeftraining met de betreffende studio's, die precies op die momenten moet plaatsvinden waarop u later uw training zou willen doen. Dit geeft u een gedetailleerd inzicht in de beschikbaarheid van de apparatuur, de netheid tijdens piekmomenten en het publiek dat actief is in uw favoriete fitnessclub.

gym prijzen
Maak een afspraak voor een proeftraining om te kijken of de studio jou bevalt.


Naast het TÜV-keurmerk zijn er nog andere keurmerken, zoals het keurmerk voor fitnesscentra van het Duitse RAL-instituut voor kwaliteitsborging en etikettering eV .. Dit keurmerk is het enige dat wordt toegekend door een neutrale instelling. De criteria waaraan moet worden voldaan, zijn erg hoog.

Het volgende wordt bijvoorbeeld gecontroleerd:

 • De kwaliteit en opleiding van het opleidingspersoneel,
 • het opleidingsplan op maat van de leden,
 • de uitrusting van de pool van uitrusting.

Als uw training gericht is op het behandelen of vermijden van gezondheidsproblemen, geeft het DVSF-keurmerk van de Duitse vereniging van sportartsen in sport-, fitness- en vrijetijdsvoorzieningen e.V. informatie over geschikte studio's.
U kunt ook vertrouwen op uw persoonlijke indruk. In een studio waarin u zich niet op uw gemak voelt, zult u niet graag binnenkomen, hoe hoogwaardig de apparatuur ook is.

Op welke criteria kan ik in detail letten?

Kostentracker: naast de sfeer, de apparatuur en het programma zijn er verschillende punten waar je op moet letten.

Het contract:

Sluit geen contract af dat u wordt aangeboden voordat u een proeftraining heeft gehad. Indien mogelijk mag dit niet beperkt blijven tot één dag, aangezien meerdere units een betere indruk geven.

Lees het document aandachtig. Het volgende moet nauwkeurig worden vermeld:

 • Looptijd,
 • Opzegtermijn,
 • Beëindigingsvoorwaarden,
 • Bijdragebedrag.

Informeer of er een bijzonder beëindigingsrecht bestaat bij ziekte of verhuizing en of het aantal opleidingsonderdelen willekeurig is.

Onze tip: bij veel gerenommeerde fitnessstudio's kun je het contract in de eerste twee tot vier weken zonder opgaaf van reden opzeggen.

Het personeel

gym prijzen
U herkent een goede fitnessstudio aan geschoold personeel.


Let op: fitnesstrainer is in Duitsland geen beschermde functietitel. Dat betekent: iedereen mag zichzelf zo noemen, ook al hebben ze geen gedegen opleiding gevolgd. Er zijn echter verschillende graden die spreken voor de kwaliteit van de trainers:

 • Gekwalificeerde sportleraar,
 • Gediplomeerd trainer volgens de richtlijnen van de DSSV, DVGS of DFLV,
 • Fitness instructeur,
 • Fitness specialist,
 • Licentie voor fitnesstrainer A
 • Licentie fitnesstrainer B
 • Sportfysiotherapeut.

Cursusinstructeurs moeten ook de juiste licenties kunnen overleggen.

Het is belangrijk dat het personeel tijdens de trainingstijden altijd aanwezig is om u te helpen bij eventuele vragen en om uw problemen op te lossen.

Hygiëne en ruimtevoorwaarden

Zorg ervoor dat de kleedkamers en douches schoon zijn. Daarnaast dienen er voldoende afsluitbare vakken aanwezig te zijn waarin u persoonlijke spullen tijdens de training kunt opbergen.

De uitrusting mag ook niet te strak zijn, zodat u uw training in alle rust kunt voltooien. Het gebruik van een handdoek zou niet alleen om hygiënische redenen standaard moeten zijn.

De apparaten

gym prijzen
De trainingsapparatuur moet altijd in meerdere versies beschikbaar zijn.

Het succes van de training hangt grotendeels af van de kwaliteit hiervan. De meest voorkomende apparaten zoals legpress, vlinder of vrachtwagen zouden meerdere keren beschikbaar moeten zijn. Dit vermijdt wachttijden waarin de spieren zouden kunnen afkoelen. Zorg ervoor dat u de apparaten afzonderlijk kunt instellen en dat ze gemakkelijk en veilig werken.

Het cardiopark moet zo veelzijdig mogelijk zijn. Naast loopbanden zijn roeimachines, steppers en crosstrainers standaard. Het is belangrijk dat alle apparaten een hartslagmeter hebben.

De wellnessruimte

gym prijzen
Veel studio's bieden ook een spa.

Naast de douches behoort nu een sauna tot de uitrusting van alle studio's. Een zwembad of een spa zijn een kleine luxe die voor ontspanning zorgt na een training.

Speciale serviceaanbiedingen

Als u kinderen heeft, moet gekwalificeerde kinderopvang bovenaan de servicelijst staan. Een balk voor gezelligheid na het sporten en een televisie voor entertainment zijn nuttig om dieptepunten te vermijden.