Wat kost een haartransplantatie

haartransplantatiekosten

Als het haar lichter en dunner wordt, overwegen veel van de getroffenen de voetbalcoach Jürgen Klopp na te bootsen en de kale plekken dikker te maken met een haartransplantatie. Dit maakt het weer mogelijk om een ​​kapsel te dragen dat overeenkomt met het type en de look ziet er jeugdig en krachtig uit. In een interview met de cost tracker expert maken we tot in detail duidelijk wat een haartransplantatie kost, of er risico's zijn en hoe groot de kans op succes is.

Voor wie is een haartransplantatie bedoeld?

Kostentracker: als u lijdt aan erfelijk haarverlies, is haartransplantatie een uitstekende manier om kale plekken op te vullen. Bij deze vorm van alopecia zijn de haarwortels overgevoelig voor het hormoon dihydrotestosteron en vallen ze voortijdig uit. Vrouwen hebben minder kans op hormonaal haarverlies. Bij hen neigt hun haar echter over het algemeen uit te dunnen en ziet het er erg fijn en dun uit.

haartransplantatiekosten
Haartransplantatie is voor veel mannen met dun haar een optie.

Zelfs als patiënten hoofd-, baard- of wenkbrauwhaar verliezen door verwondingen, brandwonden of een operatie, kan een haartransplantatie het oorspronkelijke uiterlijk herstellen. Af en toe kunnen huidaandoeningen zoals circulair haarverlies (alopecia areata) of folliculitis decalvans, een ontsteking van de haarzakjes, tot kale plekken leiden. In deze gevallen kan haartransplantatie de dichtheid van het haar herstellen.

Wat kost de haartransplantatie?

Kostentracker: er is geen algemeen antwoord op, aangezien de kosten sterk afhankelijk zijn van de mate van haarverlies. De haartransplantatie wordt gefactureerd volgens het vergoedingsschema voor artsen. Dit resulteert als voorbeeld in de volgende berekening:

Vaste kosten volgens het vergoedingsschema177 EUR
Variabele kosten per graft4,70 EUR
Overige kosten zoals voor- en vervolgonderzoekenAfhankelijk van de inspanning
haartransplantatiekosten
De haartransplantatie kost vaak enkele duizenden euro's.

Afhankelijk van wie de haartransplantatie uitvoert en of u bijvoorbeeld voor een kliniek in het buitenland kiest, kunnen bovenstaande kosten aanzienlijk naar boven of naar beneden variëren.

Een haartransplantatie uitgevoerd in Duitsland kost, afhankelijk van het aantal geïmplanteerde haren, tussen 2.000 en 8.000 EUR. Gemiddeld besteden patiënten ongeveer 4.750 EUR voor deze procedure.

Deze kosten lijken op het eerste gezicht misschien hoog. Aangezien het getransplanteerde haar meestal niet meer uitvalt en het volle haar een zeer positief effect heeft op het zelfrespect van veel mensen, kunnen deze kosten de moeite waard zijn.

Dragen de zorgverzekeraars deze kosten?

Kostentracker: aangezien haarverlies geen gevaar voor de gezondheid is, betalen ziektekostenverzekeraars bijna nooit voor haartransplantaties, ongeacht of u een wettelijke of particuliere verzekering heeft. Is de oorzaak een blessure of huidziekte of lijdt u aan ernstige psychische gevolgen door haaruitval, dan vergoeden de zorgverzekeraars de kosten op aanvraag.

Wat is een transplantaat?

haartransplantatiekosten
Haartransplantatie wordt ook wel graft genoemd.

Kostentracker: experts gebruiken deze term om een ​​folliculaire eenheid te beschrijven die bestaat uit een, twee of drie haren met een haarwortel. Het transplantaat vormt de basis voor het berekenen van de haartransplantatie, zoals hierboven beschreven. Voor een transplantaattransplantatie van 1.000 worden doorgaans ongeveer 2.000 tot 3.000 haren getransplanteerd.

Wat spreekt een transplantatie tegen en wanneer heeft het geen zin meer?

Kostentracker: of een haartransplantatie mogelijk is, hangt voornamelijk af van de oorzaak van het haarverlies. Als een ziekte de trigger is, groeit het haar vaak vanzelf terug. Laat daarom, voordat u een operatie plant, de reden van het haarverlies ophelderen door een arts.

haartransplantatiekosten
Haartransplantatie is met name geschikt voor jongeren.

Om een ​​haartransplantatie uit te voeren, moeten er voldoende gezonde haarzakjes met haarwortels zijn. Als de kaalheid al vergevorderd is, is er vaak te weinig eigen donorhaar om de kale plekken voldoende te bedekken. Daarom analyseert de specialist vooraf de haardichtheid in het donorgebied en zal hij u uitvoerig adviseren.

Bovendien mag haar niet te vroeg worden getransplanteerd, omdat de neiging tot kaalheid in het ergste geval kan leiden tot een eenzaam haareiland bestaande uit het getransplanteerde haar. Als gevolg hiervan zouden levenslange haartransplantaties nodig zijn om de resulterende hiaten keer op keer te dichten.

Kan vreemd haar worden getransplanteerd?

Kostentracker: helaas is het niet mogelijk om het haar van iemand anders te transplanteren. Deze zouden door de eigen afweer van het lichaam worden afgestoten, omdat het immuunsysteem ze als vreemde lichamen identificeert.

Net als bij een orgaantransplantatie, zijn hiervoor levenslange zeer sterke medicijnen nodig. De bijwerkingen van de medicijnen staan ​​niet in verhouding tot de voordelen. Daarom wordt er geen vreemd haar getransplanteerd, zelfs niet met volledig haarverlies.

Maar er is de mogelijkheid van kunstmatige haartransplantatie. Deze methode maakt gebruik van biofibre (biosynthetisch haar). Omdat dit haar niet groeit, worden de lengte en kleur op jou afgestemd. Het synthetische haar moet echter weer worden verwijderd als u het kapsel wilt veranderen. Daarnaast is deze variant duurder dan haartransplantatie met eigen haar. U moet minimaal een hoger bedrag van vier cijfers verwachten voor de synthetische haartransplantatie.

Hoe wordt de procedure uitgevoerd?

Kostentracker: minimaal 24 uur voor de ingreep dient er een consult plaats te vinden, waarin u tevens uw toestemming geeft voor de ingreep. De arts zal u opnieuw onderzoeken en de toestand documenteren vóór de procedure.

haartransplantatiekosten
De procedure wordt meestal poliklinisch uitgevoerd in een kliniek.

De eigenlijke haartransplantatie wordt meestal poliklinisch uitgevoerd, wat betekent dat u enkele uren na de ingreep de kliniek kunt verlaten. Algemene anesthesie is niet vereist, de patiënt wordt gewoon in een schemerslaap gebracht. Onder lokale anesthesie verwijdert de arts gezonde, haarproducerende wortels en transplanteert deze in de gewenste regio.

Twee technieken hebben de overhand als het gaat om het verwijderen: Bij het verwijderen van strips wordt een smalle strook huid met haar en wortels verwijderd. De chirurg verdeelt dit onder een microscoop in kleine eenheden. Bij individuele ontharing worden de grafts zorgvuldig individueel ontleed. Ze worden tot de volgende stap in een gekoelde voedingsoplossing bewaard.

In het haarloze gebied wordt met een zeer fijne scalpel (sleuftechniek) of micro-boor (gaatjestechniek) kanaaltjes gemaakt van slechts 0,7 millimeter. Dit bepaalt niet alleen de dichtheid, maar ook de latere richting van de haargroei en bootst daarmee perfect de natuurlijke haarverdeling na.

De chirurg brengt de grafts in deze kleine openingen in. Afhankelijk van de omvang duurt de procedure tussen de drie en zes uur.

Helaas laten beide transplantatiemethoden littekens achter: de stripmethode laat een lang, fijn litteken achter op het hoofd; bij de enkele haarmethode veel kleine, puntvormige littekens. Deze zijn na een geslaagde transplantatie niet meer zichtbaar omdat ze door het haar bedekt zijn.

Hoeveel haren moeten worden getransplanteerd om een ​​natuurlijk beeld te creëren?

Kostentracker: als het kale gebied dat u wilt opvullen vijftig vierkante centimeter is, zijn 500 tot 1250 grafts vereist, afhankelijk van de haarstructuur en kleur. Een visueel bevredigend resultaat wordt bereikt met tien haarwortelgroepen per vierkante centimeter. Vanaf 25 grafts per vierkante centimeter is het resultaat erg goed. Dit betekent dat twee tot drie sessies nodig kunnen zijn voor grotere, kale plekken.

haartransplantatiekosten
Na een paar weken vallen je haar er weer uit, maar dat is heel normaal.

Wees niet ongerust als het getransplanteerde haar na drie tot vier weken uitvalt. Dit komt door het tekort aan voedingsstoffen op korte termijn dat tijdens de procedure is ontstaan. Na drie tot vier maanden groeit het nieuwe haar terug. Deze blijven bijna altijd bestaan ​​tot het einde van het leven. Ze kunnen worden gewassen, geknipt, verzorgd en gestyled zoals normaal.

Op hoeveel grafts kweekt u normaal gesproken?

Kostentracker: ongeveer 98 procent van de haarwortels groeit uit tot een gezonde hoofdhuid. Als u een litteken heeft, rookt of diabetes heeft, is het slagingspercentage 80 procent van de geïmplanteerde grafts.

Als u erfelijk haarverlies heeft, krijgt u na de transplantatie vaak een medicijn met de werkzame stof finasteride. Het voorkomt dat de resten van het oorspronkelijke haar uitvallen omdat deze, in tegenstelling tot het getransplanteerde haar, gevoelig zijn voor het lichaamseigen hormoon DHT. Dit geneesmiddel kan echter ernstige bijwerkingen hebben. Vraag daarom gedetailleerd advies over de inname.

Zijn er complicaties?

Kostentracker: haarimplantatie is een procedure met weinig complicaties. Lokale roodheid, zwelling en sensorische stoornissen kunnen tijdelijk optreden onmiddellijk nadat het transplantaat is ingebracht. De door de kanalen veroorzaakte kleine afzettingen vallen uiterlijk na twee weken af.

Behandel je haar voorlopig met een milde, pH-neutrale shampoo om de huid niet onnodig te irriteren. Bovendien moet u in de eerste twee weken na de ingreep sterk zonlicht en inspanning vermijden.

Waar kan ik de haartransplantatie krijgen?

haartransplantatiekosten
Er zijn speciale klinieken waar u de behandeling kunt laten uitvoeren.

Kostentracker: tal van klinieken in binnen- en buitenland bieden haartransplantaties aan. Qua kosten zijn buitenlandse klinieken een echt alternatief, aangezien de procedure hier slechts ongeveer de helft kost. Let er bij het kiezen van een kliniek in het buitenland echter op dat de kwaliteitsrichtlijnen voldoen aan internationale normen.

Kan ik de haartransplantatie herhalen?

Kostentracker: dit hangt af van de grootte van het veilige donorgebied en de elasticiteit van de hoofdhuid. Als u een klein aantal gezonde follikels heeft, heeft een tweede haartransplantatie meestal geen zin.

Wat zijn de alternatieven voor haartransplantatie?

Kostentracker: als is vastgesteld dat een haartransplantatie in uw geval zinvol is, zijn er verschillende manieren om het dunner wordende haar slim te verbergen. Naast een geschikt kapsel, behaalt haarpigmentatie, waarbij minuscule kleurdeeltjes, afgestemd op uw huid en haarkleur, in de hoofdhuid worden geïntroduceerd, zeer goede resultaten. Dit vermindert het contrast tussen het haar en de hoofdhuid en laat het haar voller lijken.