Halfvrijstaande woning - welke kosten zijn te verwachten in vergelijking met een eengezinswoning?

kosten semi-vrijstaande woning

Als je het goed met elkaar kunt vinden en een geschikt stuk grond vindt, kan het financieel de moeite waard zijn om een ​​twee-onder-een-kapwoning te bouwen. In een interview legt de kostentracker-expert uitgebreid uit welke kosten je moet berekenen voor een twee-onder-een-kapwoning ten opzichte van een eengezinswoning.

Vraag: Wat onderscheidt twee-onder-een-kapwoningen - en welke effecten hebben twee-onder-een-kapwoningen op de bouwkosten?

Kostentracker expert: Bouwrechtelijk moet je altijd letten op het onderscheid tussen "tweegezinswoning" en "tweegezinswoning". Qua bouwkosten kunnen tweegezinswoningen iets minder besparingen opleveren dan halfvrijstaande woningen.

Een dubbel huis beschrijft altijd twee identieke, spiegel-omgekeerde huishelften die structureel volledig identiek zijn. Bovendien moeten ze als voorwaarde ten minste een gemeenschappelijke muur hebben. Deze muur is vaak de zijmuur, maar het kan en mag bouwrechtelijk de achterwand van het huis zijn.

Al het andere zou dan een tweegezinswoning zijn - bijvoorbeeld als twee delen van het huis verschillende afmetingen hebben en bijvoorbeeld schuin ten opzichte van elkaar staan, of als een gebouw met twee verdiepingen voor elk deel een aparte verdieping biedt. van het huis. In dit geval delen de huizen geen muur meer.

Als het om bouwkosten gaat, bieden halfvrijstaande woningen natuurlijk enkele voordelen:

 • er is een kleiner stuk grond nodig dan voor twee eengezinswoningen
 • de ontwikkelingskosten voor het onroerend goed worden maar één keer gemaakt, dat wil zeggen, ze zijn slechts de helft voor de twee onder één kap woning
 • de bijkomende bouwkosten zoals elektriciteit op de site en bouwwater worden ook gehalveerd ten opzichte van afzonderlijk bouwen elders
 • de kosten van de architect voor de planning zijn goedkoper (aangezien hetzelfde huis praktisch twee keer gepland is, zijn de plannen er al)
 • de gedeelde wand kan worden uitgevoerd als binnenwand in plaats van als buitenwand, wat dit wanddeel aanzienlijk goedkoper maakt
 • het dakoppervlak kan worden opgedeeld (een geheel, groter dak kost minder dan twee afzonderlijke afzonderlijke daken)
 • Er is de mogelijkheid om een ​​verwarmingssysteem te installeren dat door beide partijen wordt gebruikt (slechts iets hogere kosten in vergelijking met het verwarmingssysteem voor een eengezinswoning)

De kostenvoordelen hebben niet alleen effect in de bouwfase, maar ook later bij de onderhouds- en reparatiewerkzaamheden en ook bij de exploitatie van de woning. Hier zijn een paar voorbeelden:

 • Gevelonderhoud (schilderen, pleisterwerk vervangen) zorgt voor lagere kosten voor iedereen, omdat er tijdens de werkzaamheden geen rekening gehouden hoeft te worden met de splijtwand
 • de stookkosten zijn lager dan bij twee individuele gebouwen, aangezien de gedeelde muur geen thermische onderbreking vormt
 • Een dakvernieuwing zorgt bij een groter dak voor iets lagere kosten dan bij twee losse woningen
kosten semi-vrijstaande woning

Bij een twee onder een kap woning kunnen de woning en woning worden opgesplitst en apart gekocht

Wat betreft de eigendomsstructuur van het onroerend goed, kiezen velen het pad van gescheiden eigendom: dat wil zeggen, het onroerend goed wordt eerst verdeeld en elk van de twee huiseigenaren verwerft afzonderlijk zijn helft, die vervolgens wordt ingeschreven in het kadaster. Dit heeft als voordeel dat u niet altijd voor alle werkzaamheden aan het pand de toestemming van de ander hoeft te krijgen (dit voorkomt geschillen) - maar heeft als nadeel dat een eigendomsverdeling vooraf met aanzienlijke kosten gepaard kan gaan.

Vraag: Wat kost het in het algemeen om een ​​twee-onder-een-kapwoning te bouwen?

Kostentracker-expert: dit is natuurlijk erg moeilijk om een ​​algemeen antwoord te geven - zoals bij elke woningbouw.

Voor een solide woningbouw ("baksteen op baksteen") liggen de kosten doorgaans tussen ongeveer 1.200 EUR per m² tot 2.200 EUR per m² woonoppervlak - luxe gebouwen slagen er ook in om nog duurder te zijn. Geprefabriceerde woningen zijn - afhankelijk van het ontwerp en de uitrusting - met hetzelfde aantal vierkante meters in veel gevallen goedkoper dan een solide woning. Dit komt door de hoge mate van prefabricage van dergelijke woningen.

De werkelijke kosten zijn sterk afhankelijk van het type woning, de grootte en de uitrusting van de woning. U kunt goedkoop of extreem duur bouwen.

Enkele prijsvoorbeelden voor geprefabriceerde huizen van verschillende aanbieders:

Huisgrootte, uitvoeringbijzonderhedenprijs
Half vrijstaande woning 145 m²Solide prefab woning, KfW Efficiency House 55, half schilddakvanaf 122.000 EUR
Halfvrijstaand huis 182 m², huis van kaal beenZadeldak, glazen balkonvanaf 137.000 EUR
Halfvrijstaande woning 191 m², sleutelklaarmet hout beklede gevelvanaf 274.000 EUR
Half vrijstaande woning 183 m²grote ramen op de eerste verdieping, lichte vormgevingTurnkey vanaf 327.000 euro, huis vanaf 217.000 euro
klassieke halfvrijstaande woning (half) 135 m²Solide geprefabriceerde woning, zadeldakvanaf 125.000 EUR

Dit zijn natuurlijk slechts individuele kostenvoorbeelden van verschillende aanbieders - de prijzen voor andere semi-vrijstaande huizen en semi-vrijstaande huizen kunnen ook aanzienlijk verschillen.

Onze kostenvoorbeelden laten echter al heel duidelijk zien dat er aanzienlijke kostenverschillen kunnen zijn op het gebied van prefab woningen. De planningskosten zoals bij een individuele constructie worden hier geëlimineerd, aangezien sowieso alleen een standaardplanning wordt gebruikt in een geprefabriceerde woning. Dit betekent dat - in vergelijking met een zelf geplande constructie - het kostenvoordeel in termen van planningskosten doorgaans wordt geëlimineerd.

Vraag: Van welke factoren zijn de kosten van een twee-onder-een-kapwoning doorgaans afhankelijk?

kosten semi-vrijstaande woning

De ligging en het materiaal van de twee onder een kap woning hebben een sterke invloed op de kosten

Kostentracker-expert: zoals bij elke woningbouw, spelen hier natuurlijk tal van factoren een rol:

 • het type huis en de grootte
 • de bouwwijze (prefab woning, solide prefab woning, individuele solide constructie)
 • in het geval van geprefabriceerde woningen ook de staat van ontwikkeling (turnkey, uitbreidingswoning in verschillende fasen, bouwpakket)
 • of het nu op een vloerplaat is gebouwd of met een kelder
 • het type dak
 • de uitvoering van de binneninrichting (eenvoudige, luxe uitrusting, luxe)
 • de gekozen energetische norm (als deze beïnvloedbaar is, is dit niet altijd het geval bij prefab woningen)
 • het type verwarmingssysteem en of de verwarming wordt gedeeld

Ook de lengte van de muur die door beide helften van de woning wordt gedeeld, speelt een niet onbelangrijke rol. Voor zowel de bouwkosten als de exploitatiekosten geldt in het algemeen het volgende: hoe groter de scheidingswand, hoe hoger het kostenvoordeel.

Vraag: Wat zijn de algemene kostenvoordelen in termen van ontwikkelingskosten?

Kostentracker-expert: dit kan in individuele gevallen anders zijn - typisch liggen de totale ontwikkelingskosten voor een woning in het bereik van ongeveer 8.000 EUR tot 15.000 EUR voor typische huizen. Dit bedrag spaart u één keer - dat wil zeggen, wanneer de kosten worden gedeeld, is de besparing voor elke twee onder één kap woning ongeveer € 4.000 tot € 7.500.

Op stedelijke locaties met hoge ontwikkelingskosten kan dit kostenvoordeel nog groter zijn.

Vraag: Wat kunt u besparen door het verwarmingssysteem te verdelen?

Kostentracker-expert: Bovenal zijn de kosten voor de aanschaf van de verwarming hier aanzienlijk lager.

In de regel liggen de kosten voor een voordelig verwarmingssysteem voor een eengezinswoning al tussen de 10.000 EUR en 15.000 EUR. Het hogere rendement dat nodig is om twee huishoudens te verwarmen, veroorzaakt dan gemiddeld slechts een extra kosten van ongeveer 10% tot 20%.

Dus hier zijn de kosten van 11.000 EUR tot 16.500 EUR voor een gedeeld verwarmingssysteem tegenover de totale kosten van ongeveer 20.000 EUR tot 30.000 EUR voor twee afzonderlijke verwarmingssystemen.

Zelfs met de stookkosten en de onderhoudskosten van het verwarmingssysteem zijn er iets lagere bedragen per jaar dan twee aparte verwarmingssystemen. Het verdelen van de verwarming is daarom altijd de moeite waard.

Vraag: Wat zijn de andere kostenvoordelen?

Kostentracker-expert: dit is over de hele linie moeilijk te kwantificeren, aangezien het sterk afhankelijk is van het type huis en de constructie.

Als algemene vuistregel kan worden aangenomen dat de kosten voor de gespleten wand, zowel qua constructie als onderhoud, altijd ongeveer een derde lager zijn dan wanneer in plaats daarvan twee aparte buitenmuren zouden worden geplaatst.

Voor de overige componenten zoals het dak of de gevel is het resulterende kostenvoordeel altijd gebaseerd op het type, de constructie en de grootte van de woning. Maar het is in ieder geval goedkoper.