Wat kosten harde contactlenzen?

harde-contactlenskosten

Veel mensen met ametropie waarderen contactlenzen als een praktisch alternatief voor een bril. Harde, maatvaste lenzen worden zeer goed verdragen door mensen met droge ogen. In een interview met de kostentracker-expert zullen we verduidelijken wat deze contactlenzen individueel op jouw ogen afgestemd kosten en welke voor- en nadelen ze bieden.

Welke kosten ontstaan?

Kostentracker: vanwege de relatief hoge aanpassingsinspanning zijn harde contactlenzen in eerste instantie duurder in aanschaf dan zachte. Maar aangezien deze een jaar meegaan, kan de prijs in de loop van de tijd relatief worden.

OmschrijvingKosten vannaar
harde contactlenzen80 EUR350 EUR
AanpassingInclusief service200 EUR
Verzorgingsproducten en eiwitverwijderaars5 EUR 

Houd er rekening mee dat de bovenstaande prijs kan variëren, afhankelijk van de opticien. Zeker als dit in het onderste bereik ligt, moet je rekening houden met optionele kosten voor de afstelling.

Draagt ​​de zorgverzekeraar bij in de kosten van de contactlenzen?

harde-contactlenskosten

De kosten voor harde contactlenzen worden meestal alleen in uitzonderlijke gevallen vergoed door de zorgverzekering.

Kostentracker: De zorgverzekeraars dragen alleen in uitzonderlijke gevallen bij aan de kosten voor harde contactlenzen. Dit omvat verziendheid vanaf + 6 dioptrieën en bijziendheid vanaf - 8 dioptrieën.

Hoe hoog de feitelijke claim is, is gebaseerd op de huidige vaste bedragen die de zorgverzekeraar zou moeten vergoeden voor een bril. Deze bedragen variëren tussen 10 en 112 euro per oog.

De benodigde verzorgingsproducten moet u in ieder geval uit eigen zak betalen.

Kan ik voor belastingdoeleinden harde contactlenzen claimen?

Kostentracker: bewaar het ontvangstbewijs van de opticien op een veilige plaats, ook als u geen subsidie ​​heeft ontvangen van de ziektekostenverzekering, want harde contactlenzen kunnen fiscaal aftrekbaar zijn als een buitengewone last. Voorwaarde hiervoor is een bewijs van medische noodzaak, zoals blijkt uit bijvoorbeeld een recept van de oogarts.

Wat zijn de voordelen van harde contactlenzen?

Kostentracker: niet alle mensen kunnen goed overweg met zachte contactlenzen. Harde contactlenzen kunnen dan een alternatief zijn. Ze zijn vaak draaglijker omdat:

harde-contactlenskosten

Harde contactlenzen worden vaak beter verdragen.
  • Zuig niet aan het oog, maar zwem op de traanfilm. Het spoelen van de huid met traanvocht zorgt voor een betere aanvoer van het hoornvlies met voedingsstoffen.
  • De zuurstofdoorlatende kunststof materialen zorgen voor een zeer goede langdurige tolerantie.
  • Als u geen traanvloeistof nodig heeft om in vorm te blijven, droog uw ogen dan niet extra uit.
  • Ze kunnen ook worden gebruikt om een ​​uitgesproken astigmatisme te corrigeren.

Wat zijn de nadelen?

Kostentracker: waar schaduw is, is licht - helaas geldt dit ook voor harde contactlenzen.

  • Veel dragers klagen in eerste instantie over een onaangenaam gevoel van vreemd lichaam. Dienovereenkomstig duurt het langer om aan harde contactlenzen te wennen dan aan zachte lenzen.
  • Tijdens inspanning of abrupte bewegingen kunnen de lenzen die op de traanfilm drijven uit het oog vallen.
  • De individuele aanpassing is vrij complex en moet door een specialist worden gedaan.