Retry for a live version

Deze pagina (https://kostentracker.nl/helikopterschein-kosten) is momenteel offline. Omdat de site van echte Cloudflare's Always Online ™ -technologie wordt gebruikt, kunt u doorgaan met surfen op een momentopname van de site. We blijven op de achtergrond kijken en zodra de site terugkomt, krijg je automatisch de live versie te zien. Always Online ™ wordt mogelijk volgens Cloudflare | Verberg deze waarschuwing

Wat kost het om de helikopterlicentie te krijgen?

kosten voor helikopterlicentie

In een helikopter door de lucht zweven is voor velen een kinderdroom. Maar voordat je met een helikopter met een glimlach over files heen kan vliegen, moet je een uitgebreide opleiding tot helikopterpiloot ondergaan. Hoe dit werkt, wat het kost om de helikopterlicentie te halen en aan welke eisen je moet voldoen, kom je allemaal te weten in een interview met de cost tracker expert.

Wat zijn de vereisten?

Kostentracker: voor pilotenopleiding moet u aan verschillende vereisten voldoen:

 • De minimumleeftijd bij aanvang van de opleiding is 16 jaar, bij het examen 17 jaar.
 • Als bewijs van onmiddellijke maatregelen op de plaats van het ongeval moet een Duits rijbewijs worden getoond. Als alternatief is ook een certificaat van een voltooide EHBO-cursus geldig.
 • U heeft een vergunning nodig om de radiotelefoondienst in het Duits (BZF II) uit te voeren
 • evenals een medische medische verklaring klasse 1 of 2.
 • Een actueel politiecertificaat en een
 • Ook moeten uittreksels uit het centraal verkeersregister worden overgelegd.
 • Een arts dient de betrouwbaarheidscontrole te certificeren conform artikel 7 van de Wet luchtvaartbeveiliging.
 • Een geboorteakte of een kopie van uw identiteitskaart is ook vereist.

Wat kost de helikopterlicentie?

Kostentracker: dit ticket is erg complex, dus het is niet een van de goedkoopste vluchtlicenties. De volgende tabel geeft een overzicht van de gemiddelde kosten:

Kostenoverzichtprijs
Vlieglessen met instructeur, afhankelijk van het aantal uren9.000 - 14.000 EUR
Verplichte solo-vluchten4.000 - 5.000 EUR
Theorie les400 - 1.000 EUR
Examengeld400 EUR
Radiocommunicatiecertificaat100 EUR
Luchtvaartmedisch certificaat180 EUR
kosten voor helikopterlicentie

Verwacht meer dan € 10.000 voor een helikopterlicentie

Je moet dus minstens 11.000 EUR uitgeven voor de helikopterlicentie. De kosten variëren sterk van vliegschool tot vliegschool en zijn afhankelijk van de regio. Een hoge prijs alleen geeft echter geen informatie over de kwaliteit van de training. Vergelijk daarom alle kostenfactoren exact. Misschien blijkt een vliegschool iets verder van uw woonplaats, ondanks de reiskosten, een goedkoop alternatief te zijn.

Is het de moeite waard om een ​​proefcursus te volgen?

Kostentracker: gezien de hoge kosten van de training is een proefcursus, die veel vliegscholen tegen zeer betaalbare prijzen aanbieden, altijd aan te raden. Vaak wordt het hiervoor betaalde bedrag bijgeschreven als u achteraf besluit om het helikopterbewijs te halen.

Welke vaardigheden moet ik hebben?

Kostentracker: het is eigenlijk niet zo moeilijk om een ​​helikopter te besturen. Als jij:

 • vaardigheid hebben in het omgaan met technische apparaten,
 • en in staat zijn om alle documenten te verstrekken,

Er staat eigenlijk niets in de weg om een ​​helikoptervergunning te krijgen.

Hoe lang duurt de opleiding?

Kostentracker: het varieert enorm en hangt af van hoeveel vrije tijd u kunt besteden. Een voltijdse opleiding duurt minimaal negen weken. Als je alleen in het weekend en op vakantie tijd hebt, heb je gemiddeld twaalf maanden nodig voor het helikopterbewijs.

Hoeveel vlieglessen moet ik volgen?

Kostentracker: in de praktijkopleiding voltooit u ten minste 45 uur totale vliegtijd. Hiervan kunnen maximaal 5 uur worden vervangen door oefeningen in de vluchtsimulator . De minimale solo-vliegtijd onder toezicht van een vlieginstructeur is 10 uur. Dit omvat minimaal 5 uur overlandvluchten. Als u al een vliegbrevet heeft, kunt u rekenen op maximaal 6 uur vliegervaring.

Wat leer ik in de theoretische en praktische training?

kosten voor helikopterlicentie

Tijdens de opleiding tot helikopterpiloot leer je ook topografie

Kostentracker: De opleiding tot helikopterpiloot is zeer uitgebreid. Het is onderverdeeld in praktische en theoretische lessen.

De theorielessen van minimaal 80 uur worden meestal in een kleine groep op de vliegschool gedaan.

Lesinhoud is bijvoorbeeld:

 • algemene kennis van vliegtuigen
 • Helikopterspecifieke vluchtplanning en vliegprestaties
 • aërodynamica
 • Luchtrecht
 • meteorologie
 • navigatie

Trainingsinhoud in de praktijk is:

 • Vluchtvoorbereiding
 • Starten van de motor
 • Manoeuvres op de grond, zweven en verkeersronden
 • normale starts en landingen
 • Starten en landen op hellend terrein en bij zijwind - Start- en landingstechnologie met minimaal of maximaal motorvermogen - Maatregelen en procedures om aanvaringen te voorkomen - Begeleiding van de helikopter bij visuele vlucht - Vluchten in smal terrein - Snelle stops
 • Overlandvlucht volgens visuele referenties
 • Nood procedure
 • Naderen en landen in autorotatie

Hoe werkt het examen?

Kostentracker: dit bestaat uit een zeer uitgebreide theorietest, die ongeveer zes uur duurt, en een praktische vliegproef. Hierbij moet je verschillende manoeuvres vliegen en bewijzen dat je de helikopter veilig beheerst.

Kan ik de helikopterlicentie echt goedkoper krijgen in de VS?

kosten voor helikopterlicentie

In de VS is helikoptertraining goedkoper

Kostentracker: in feite is training in de VS een beetje goedkoper en erg praktisch. Daarom kiezen niet enkele toekomstige helikopterpiloten voor deze route en combineren ze de droom om een ​​helikopter te vliegen met een lange vakantie in het land van de onbegrensde mogelijkheden. Houd er echter rekening mee dat u de prijs van accommodatie, vlucht en huurauto bij de opleidingskosten moet optellen.

Daarnaast is in 2003 de regelgeving aangescherpt. Sindsdien kan de Amerikaanse helikopterlicentie alleen worden omgezet in een Europese helikopterlicentie na aanvullende training met een theoretische en praktische eindtoets. Bovendien moet u 100 vlieguren op de helikopter aantonen. Omdat dit ook kosten met zich meebrengt, is er vaak geen sprake meer van daadwerkelijke besparing.