Herstel van regenpijpen - wat zijn de kosten?

renovatie-kosten-afvoerpijp

Als de afvoerleiding voor het huishoudelijk afvalwater moet worden gesaneerd, kunnen er hoge kosten ontstaan. Renovatie is echter meestal onvermijdelijk. In een interview legt de cost tracker-expert gedetailleerd uit welke kosten te verwachten zijn.

Vraag: Wat zijn de kosten voor het renoveren van een afvoerleiding op het terrein?

Kostentracker-expert: de kosten kunnen niet over de hele linie worden gekwantificeerd. Ze zijn afhankelijk van het soort schade en de toegepaste herstelmethode.

Er moet onderscheid worden gemaakt tussen de manieren waarop renovatie wordt uitgevoerd:

 • door de hele buis op te graven en te vervangen
 • door middel van een zogenaamde pitloze renovatie met inliners
 • door middel van een zogenaamde pitloze renovatie met korte liners

Opgraven en vervangen van de buis veroorzaakt de hoogste kosten. In dat geval zijn kosten te verwachten van ongeveer 500 tot 600 euro per meter . In gecompliceerde gevallen kunnen deze kosten zelfs nog hoger zijn.

renovatie-kosten-afvoerpijp

Meestal worden rioolbuizen van binnenuit gerehabiliteerd

Bij een pitloze renovatie met inliners worden afdichtingsmaterialen rechtstreeks in het inwendige van de rioolbuis gebracht. Op deze manier wordt de afvoerleiding van binnenuit volledig afgedicht, zodat er geen fecale stoffen of gevaarlijke afvalwatercomponenten in de grond en dus in het grondwater terecht kunnen komen.

De pitloze renovatie met korte liners is zelfs nog rendabeler. Hier zijn de kosten relatief uniform met ongeveer 150 EUR per meter.

Punctuele lekkages kunnen ook met eenvoudiger middelen worden afgedicht. Dit wordt echter bepaald door het gespecialiseerde bedrijf na een exacte schadeanalyse ter plaatse.

Naast de pure renovatiekosten, zijn er ook kosten voor de inspectie van de buis en de lektest ( ongeveer 250 EUR tot 400 EUR) en voor de laatste spoeling van de buis ( meestal ongeveer 700 EUR tot 800 EUR). In gecompliceerde individuele gevallen kunnen deze kosten ook aanzienlijk hoger zijn.

Kostenvoorbeeld uit de praktijk

De lekkende rioolbuizen (afvoerbuizen) op ons terrein worden gerenoveerd. Het short liner-proces wordt door het gespecialiseerde bedrijf gebruikt voor de renovatie. Het lek in de buis wordt veroorzaakt door ingegroeide wortels, die voor de eigenlijke revalidatie moeten worden verwijderd.

Postprijs
Lektest / inspectie360 EUR
Verwijder ingegroeide wortels2.100 EUR
Volledige renovatie van de inliner, buisdiameter DN 600EUR 1.200
Eindschoonmaak, documentatie720 EUR
totale prijs4.380 EUR

Dit is slechts een voorbeeld van kosten voor een specifiek individueel geval. De kosten in andere gevallen kunnen variëren.

Vraag: Van welke factoren zijn de kosten van herstel van de afvoerleiding afhankelijk?

Kostentracker-expert: het volgende moet in overweging worden genomen:

renovatie-kosten-afvoerpijp

De kosten van het herstel van een afvoerleiding zijn afhankelijk van veel factoren

 • de algemene toestand van de afvoerleiding
 • de omvang van de schade
 • de lengte van het getroffen, beschadigde gebied
 • de geometrie van de afvoerbuizen (aantal aftakkingen, recht of schuin verloop)
 • de diameter van de rioolbuis (nominale diameter, DN)
 • de aanwezigheid van een inspectieschacht (lagere kosten)
 • het type herstelproces
 • de bijkomende kosten voor lektest, inspectie en doorspoelen van de leiding (individueel afhankelijk van het bedrijf)
 • de bijkomende kosten voor bijkomend werk (ingegroeide wortels wegfrezen, zijtakken openen, etc.)
 • eventuele bijbestellingen in de buurt (gelijktijdige renovatie van de buren)

De kosten zijn in individuele gevallen sterk variabel. De prijsstelling van de individuele bedrijven kan ook heel verschillend zijn. Het verkrijgen van vergelijkingsaanbiedingen nadat de schadedocumentatie is uitgevoerd, kan nuttig zijn. Zonder voorafgaande beoordeling van de schade kan er geen serieus bod tot renovatie worden uitgebracht. U moet afzien van het aanbieden van arrangementen door meter te lopen zonder een eerder bezoek.

Vraag: Wat zijn de typische kosten van een gemiddelde eengezinswoning?

Kostentracker-expert: de omvang van de schade kan van huis tot huis verschillen. Voor de meeste huishoudens liggen de typische kosten voor het herstel van de regenpijp in de orde van ongeveer € 1.500 tot € 6.000.

In individuele gevallen kunnen de kosten gemakkelijk boven de 10.000 euro uitkomen, zeker als rioolbuizen volledig vervangen moeten worden.