Zwembad bouwen: welke kosten zijn te verwachten?

zwembad-muren-kosten

Naast het kopen en plaatsen van een prefab zwembad is er als alternatief nog de klassieke variant: een zwembad graven en het zwembad ommuren. De wanden worden dan meestal opgebouwd uit holle blokken, met een ringanker aan de grondplaat bevestigd en gevuld met beton. Andere stenen zijn echter ook mogelijk. De binnenmuren zijn meestal bekleed met mozaïektegels. In ons interview wilden we van de cost tracker-experts weten welke kosten er geschat moeten worden voor zo'n zwembadbouwproject.

Vraag: Wat kost het om een ​​zwembad te bouwen?

Kostentracker-expert: in wezen is de metselvariant het klassieke archetype van zwembadconstructie. In het verleden, toen er nog geen GVK-baden waren, was dit de enige manier om een ​​buitenzwembad te creëren.

zwembad-muren-kosten

U kunt hier ook kosten besparen met uw eigen werk.

Bij de kosten moet zowel rekening worden gehouden met de kosten voor het uitgraven, voor het afvoeren van de resulterende grond en voor het storten van de vloerplaat, als met de kosten voor het plaatsen en ontwerpen van de wanden. Dan zijn er de benodigde zwembadaccessoires, zoals een zandfilterpomp en de benodigde aan- en afvoerleidingen.

U kunt hier veel kosten besparen door uw eigen werk te doen - maar u moet altijd uitgaan van kosten van enkele duizenden euro's, zelfs voor kleinere zwembaden.

Kostenvoorbeeld uit de praktijk

We willen in onze tuin een zwembad van 3 x 5 m aanleggen en vertrouwen vooral op onze eigen inspanningen. Alleen het inbrengen van het beton en het storten van de grondplaat inclusief het plaatsen van de ringankers gebeurt door het gespecialiseerde bedrijf. Ons zwembad moet 1,5 m diep zijn.

Postprijs
Zelf opgraven (5 dagen verhuur graafmachine inclusief bijkomende kosten)800 EUR
Afvoer van 30 m³ grond in containers1.350 EUR
Opvullen en voorbereiden van de vloerbekisting270 EUR
Vervaardiging van voetplaat en ringanker door gespecialiseerd bedrijf1.300 EUR
25 m² holle blokken (bekistingsblokken)550 EUR
4 m³ stortklaar beton450 EUR
Mozaïektegels voor de binnenbekleding van het zwembad (glasmozaïek) en legmateriaal360 EUR
In- en uitlaten en zwembadaccessoires1.500 EUR
Totale kosten ermee6.580 EUR

De hier getoonde kosten hebben betrekking op een enkel bouwproject voor een specifieke, individueel geplande pool. Dit is grotendeels een kwestie van pure materiaalkosten, aangezien het werk grotendeels in eigen huis werd gedaan.

Vraag: Wat is de exacte omvang van de kosten?

Kostentracker-expert: zelfs bij het uitgraven van de aarde spelen hoge kosten een rol als dit wordt uitgevoerd door een gespecialiseerd bedrijf. Met inbegrip van de afvoer van de grond zouden de grondwerken tussen ongeveer 20 EUR per m³ tot 35 EUR per m³ moeten kosten.

De kosten voor het storten van een geschikte vloerplaat met de juiste testen liggen meestal tussen ongeveer 70 EUR per m² en 110 EUR per m².

Voor metselwerk gemaakt van holle blokken kunnen de materiaalkosten van ongeveer 15 EUR per m² tot 20 EUR per m² worden geschat op vierkante meters .

Stortklaar beton voor het vullen kost vanaf ongeveer 90 EUR per m³, afhankelijk van de geleverde hoeveelheid en de betonkwaliteit.

zwembad-muren-kosten

Bijkomende kosten, zoals de zwembadbeheerder, moeten ook in aanmerking worden genomen.

Voor de zwembaduitrusting is ten minste één zandfilterpomp te verwachten, die ongeveer 300 euro kost, plus de benodigde rioolleiding, die ook moet worden aangesloten. Accessoires zoals zwembadladders, afdekkingen en onderwaterverlichting evenals bellenblaasmonden moeten indien nodig ook worden geïnstalleerd en veroorzaken extra kosten.

Uiteindelijk mag u het ontwerp van de buitenruimte voor het zwembad niet vergeten.

Vraag: Waarvan zijn de kosten van het bouwen van een zwembad afhankelijk?

Kostentracker-expert: de sleutel hier zijn:

  • de geplande grootte en diepte van het zwembad
  • de kosten van de grondwerken
  • de kosten van de funderingslaag en de gestorte vloerplaat
  • de kosten voor het metselwerk en eventueel voor het metselwerk door een vakman
  • de kosten voor het bekleden van de zwembadwanden (meestal met glazen mozaïektegels)
  • de kosten voor het aanleggen van de afvoer en een bijbehorende aansluiting
  • de kosten voor de benodigde zwembadaccessoires en de inrichting van de buitenruimte