Hokombouw - deze kosten zijn gemaakt

conversiekosten loft

Het uitbreiden van een bestaande zolder is de meest kosteneffectieve manier om extra woonruimte te krijgen. De kostentracker-expert legt in een interview uit met welke kosten je rekening moet houden bij een zolderconversie en welke extra kosten er kunnen komen.

Vraag: Waar moet je op letten bij het verbouwen van de zolder en welke werkzaamheden kunnen er tijdens de verbouwing gedaan worden?

Kostentracker-expert: Allereerst is het uitbreiden van de zolder meestal een goede manier om extra woonruimte in huis vrij te maken. Onder het dak is het bijna altijd beter dan in een bestaande kelder.

conversiekosten loft

Bij schuine daken is de zolderuitbreiding ideaal

Voorwaarde is natuurlijk dat de dakruimte ook daadwerkelijk geschikt is voor uitbreiding. Bij te platte daken is het fundamenteel problematisch om uit te breiden, aangezien er over een groot deel van het oppervlak weinig ruimtehoogte beschikbaar is. Daken met een dakhelling tussen 35 ° en 50 ° zijn ideaal - bij deze woningen kun je vaak een hele verdieping op de zolder onderbrengen zonder veel ruimte te verliezen.

Idealiter is de zolderconversie al gedaan wanneer het huis is gebouwd, of op zijn minst fundamenteel voorbereid. Zo kost de vierkante meter woonoppervlak vaak tot 20% minder dan een onafgewerkt dak.

In veel gevallen is de zolderruimte echter slechts een onverwarmde opslagruimte - om er een woonruimte van te maken, is een verscheidenheid aan werk vereist. Ze kunnen als volgt worden samengevat: licht / lucht - thermische isolatie - wanden - vloer - plafond - installaties - design.

Dat betekent in detail:

 • het dak moet worden geïsoleerd
 • er dienen voldoende dakramen en dakkapellen te worden aangebracht
 • Aan de binnenkant dient er isolatie tussen de spanten te komen, gevolgd door bekleding van de muren
 • de vloer moet ontworpen zijn (dekvloer, vloerbedekking)
 • indien gewenst kan een verlaagd plafond worden geïnstalleerd
 • alle benodigde leidingen en aansluitingen moeten doorgetrokken worden naar de zolder (verwarming, elektra, eventueel ook water- en rioolleidingen en aansluitingen)
 • het interieur moet ontworpen zijn (stukadoors, schilderen en behangen)

Dit alles kan erg duur zijn. Het is belangrijk dat u van tevoren de kosten precies plant en de financiële behoefte berekent. Degenen die geen budget vaststellen, betalen uiteindelijk vaak aanzienlijk meer dan ze eigenlijk hadden verwacht. Bouwdeskundigen en professionele dakdekkers helpen ook bij de planning.

Vraag: Wat kost een zolderconversie meestal?

conversiekosten loft

Afhankelijk van de noodzakelijke maatregelen kunnen er zeer verschillende kosten ontstaan ​​voor de zolderconversie

Kostentracker-expert: het is natuurlijk moeilijk in algemene termen te zeggen - elk huis is anders en overal zijn er andere vereisten. De een doet een groot deel van het werk in eigen huis, de ander laat de uitbreiding geheel door een gespecialiseerd bedrijf uitvoeren. Het is daarom erg moeilijk om betrouwbare algemene kosten te noemen.

Een zeer grove richtlijn is ongeveer 800 EUR per m² tot 1.000 EUR per m² voor de kosten. Dit is in veel gevallen ongeveer het geval wanneer u een dak volledig wilt verwijderen. Dergelijke richtwaarden zijn geenszins een vervanging voor een nauwkeurige planning van het werk en de gemaakte kosten op uw eigen zolder.

Een klein voorbeeld van kosten uit de praktijk

We willen de zolder van ons huis (oud gebouw) uitbreiden met een zadeldak en een dakoppervlak van 120 m². Het dak is bedekt met dakpannen die ongeveer 20 jaar oud zijn en niet geïsoleerd. De dakhelling is voldoende groot dat er geen verdere maatregelen (zoals het heffen van de kniestok) nodig zijn. We plannen de volgende kosten:

Postprijs
Renovatie en vernieuwing van dakspanten met gelijktijdige dakisolatie26.000 euro
Installatie van 5 middelgrote dakramen3.050 EUR
Compleet interieurwerk22.500 euro
totale prijsEUR 51.550

Dit is natuurlijk maar een eenmalig kostenvoorbeeld dat alleen van toepassing is op een heel specifiek huis en heel specifieke lokale omstandigheden. In andere gevallen kunnen de kosten aanzienlijk verschillen.

Ons kostenvoorbeeld laat echter al heel goed zien dat een groot deel van de kosten voor de renovatie en isolatie van het oude dak zit. In dit geval waren de kosten voor de interieurwerkzaamheden zelfs lager dan voor de dakvernieuwing.

Vraag: Wat zijn de factoren die de kosten van interieurwerk in het algemeen bepalen?

Kostentracker-expert: Allereerst natuurlijk vanuit de situatie ter plaatse.

 • de staat en het type dak
 • of er al isolatie is of niet
 • welke maatregelen nodig zijn bij interieurwerkzaamheden
 • welke apparatuurconditie uiteindelijk moet worden bereikt

Dit zijn in wezen de factoren die uiteindelijk de kosten van een hokconversie bepalen. Afhankelijk van de situatie en wensen kunnen de kosten voor het uitbreidingsproject sterk variëren.

Vraag: Is dakisolatie altijd nodig? Wat zijn de kosten hiervoor?

conversiekosten loft

Indien de zolder als woonruimte gebruikt gaat worden, dient deze goed geïsoleerd te zijn

Kostentracker expert: Als het dak wordt gebruikt als woonruimte, moeten de maximale warmteoverdrachtswaarden worden gehaald die door EnEV worden vereist.

Bij daken die reeds geïsoleerd zijn, kan het voldoende zijn om extra binnenisolatie aan te brengen (isolatie tussen de spanten). In veel gevallen is volledige dakisolatie echter vereist in oude gebouwen.

Aangezien voor isolatie op het dak de gehele dakbedekking moet worden verwijderd en ook de panlatten moeten worden vernieuwd, is het in dit geval aan te raden om het dak opnieuw te laten bedekken in plaats van de oude dakbedekking te hergebruiken.

In dit geval moet u rekening houden met kosten van ongeveer 150 EUR per m² tot 250 EUR per m² dakoppervlak . In ruil daarvoor krijgt u een compleet nieuw dak dat in deze vorm zeker 30 tot 40 jaar meegaat.

Indien u tussen de spanten isolatie en onder de spanten isolatie wilt laten aanbrengen (tussen de spanten isolatie alleen is meestal niet meer voldoende om de vereiste isolatiewaarden te halen), dan moet u rond de 30 à 60 euro betalen voor isolatie onder de spanten en met Bereken ongeveer € 50 à € 80 voor de isolatie tussen de spanten.

Deze werkzaamheden kunt u vaak zelf doen, waardoor u de kosten voor de vakman bespaart en alleen hoeft te betalen voor het isolatiemateriaal.

De geïsoleerde oppervlakken worden vervolgens bekleed met gipsplaat. In termen van materiaalkosten voor de bekleding moet u rekening houden met ongeveer 10 EUR per m² tot 15 EUR per m². Indien u de gevelbekleding volledig laat doen door een specialist, zal u in de meeste gevallen rekening moeten houden met kosten tussen de 50 EUR per m² en 80 EUR per m² voor de afgewerkte gevelbekleding, inclusief opvulling.

Vraag: Wat zijn de kosten voor het verhogen van een kniestok voor een huiseigenaar?

Kostentracker-expert: als het dak relatief vlak is en de bestaande kniestang erg laag, is het wellicht mogelijk om het dak omhoog te brengen. In dat geval moet echter het hele dak worden verwijderd - nadat de knie is opgetild, moet deze volledig worden herbouwd, inclusief de dakconstructie.

Naast de kosten voor de volledige dakvernieuwing, moet u de kosten voor een volledig nieuwe dakopbouw ongeveer 40 EUR per m² tot 60 EUR per m² voor eenvoudige daken en de kosten voor het metselwerk toevoegen bij het toevoegen van extra daken. De metselkosten zijn dan altijd gebaseerd op de werkelijke hoeveelheid extra metselwerk en de inspanning die daarmee gemoeid is.

In de praktijk zijn kosten van minstens 10.000 EUR tot 15.000 EUR bijna altijd verschuldigd voor het opheffen van de knie van een eengezinswoning. Of dit de moeite waard is, moet van tevoren altijd goed worden afgewogen.

Vraag: Wat kosten dakramen - en hoeveel heb je er eigenlijk nodig?

conversiekosten loft

Hoeveel ramen een verbouwde zolder nodig heeft, is wettelijk bepaald

Kostentracker-expert: de vraag hoeveel dakramen nodig zijn, wordt beantwoord door de bouwwet. Afhankelijk van de geldende bouwvoorschriften van de staat, wordt een bepaalde vrije oppervlakte voor woonruimtes voorgeschreven.

In de meeste deelstaten moet ten minste 1/8 van de kameroppervlakte lichte oppervlakken zijn, in sommige deelstaten zoals Baden-Württemberg, Hessen, Rijnland-Palts of Saarland, 10% van de kameroppervlakte is voldoende. Berlijn stelt hier geen precieze voorschriften, het vereist alleen "voldoende" verlichting.

In de praktijk betekent dit: het totaal van de raamopeningen moet minimaal een achtste (of een tiende) van het vloeroppervlak van de kamer bedragen. Omdat de bovenste verdiepingen echter schuine wanden hebben, definiëren de bouwvoorschriften de grootte van de kamer anders: de bruikbare oppervlakte van de kamer is alleen die delen op de bovenste verdieping die een minimale hoogte van 2,40 bereiken of overschrijden. Dit betekent dat het oppervlak onder het schuine dak, dat kleiner is dan 2,40 m, hier niet hoeft te worden meegeteld.

De prijzen voor dakramen kunnen heel verschillend zijn en zijn afhankelijk van de dakraammaat en de installatiekosten. In de regel moet u echter rekening houden met kosten van minstens 400 EUR tot 500 EUR inclusief installatie, zelfs bij eenvoudig ontworpen vensters van klein formaat. In het geval van grote dakramen kunnen de kosten ook oplopen tot 3.000 EUR of meer. Gedetailleerde informatie over de prijzen van dakramen vindt u in ons speciale artikel op deze pagina (prijzen dakramen).

Vraag: Is een dakkapel niet ook een manier om extra kamerhoogte en lichte oppervlakken te creëren?

Cost tracker expert: Ja, dakkapellen plaatsen is natuurlijk ook een optie. In vergelijking met zelfs grote dakramen zijn dakkapellen echter aanzienlijk duurder - inclusief installatie kosten dakkapellen minstens 7.000 EUR tot 10.000 EUR.

Soms zijn dakkapellen zinvol om het ruimtegevoel op hokken te verbeteren - maar ze behoren zeker tot de duurdere oplossingen voor hokuitbreidingen. Het is het niet altijd waard.

Vraag: Welke kosten moet u berekenen voor een scheidingswand en voor de vloer?

conversiekosten loft

Scheidingswanden bieden de mogelijkheid om op zolder meerdere kamers te creëren

Cost tracker expert: Voor scheidingswanden in droogbouw zal meestal tussen 60 EUR per m² en 80 EUR per m² uitgegeven moeten worden, deuren kosten meestal ongeveer 120 EUR als tussendeur inclusief kozijn. Afwijkingen op en neer zijn uiteraard mogelijk.

Als dekvloer nodig is, kunt u het beste droge dekvloeren op zolder gebruiken. Ze zijn iets duurder dan conventionele dekvloeren, maar ze kunnen gemakkelijk (ook zelf) worden gelegd, produceren geen bouwvocht en zijn direct beloopbaar zonder wekenlange droogtijden. Voor cementgebonden droge dekvloerelementen en de nodige aanvullende materialen dient u doorgaans rekening te houden met ongeveer EUR 30 per m² tot EUR 50 per m².

Als u de dekvloer laat leggen, zijn er ook de kosten van de vakmensen. Als er vloerverwarming moet worden geïnstalleerd, moet u rekening houden met aanzienlijk hogere kosten voor de dekvloerelementen. Systemen met reeds geïntegreerde vloerverwarming voor zelfmontage kosten minstens 100 EUR per m².

Vloerbedekkingen kunnen zeer verschillende prijzen hebben - de materiaalprijs voor zeer goedkope laminaten begint bij ongeveer 10 EUR per m², hoogwaardige vloerbedekkingen zoals robuuste vloertegels kunnen gemakkelijk tot 50 EUR kosten per m² of meer aan materiaalkosten oorzaak. Als je ze laat plaatsen, zijn er vaak € 30, - tot € 60, - per m² aan installatiekosten.

Vraag: Welke kosten kunnen er nog ontstaan?

Kostentracker-expert: Er moet ook rekening worden gehouden met de aanleg van elektrische leidingen en verwarmings- en sanitaire leidingen. Ook het bepleisteren en schilderen of behangen van de wanden is een van de onmisbare uitbreidingskosten.

Voor een volledige elektrische installatie op de zolder moet u rekenen - afhankelijk van de gewenste uitrusting ongeveer 40 EUR per m² tot 70 EUR per m², hangt de aanleg van de verwarmingsaansluitingen altijd af van de aansluitroutes en de type verwarming. Voor een enkele radiator inclusief aansluiting door een specialist moet u doorgaans minimaal 500 EUR rekenen.

U kunt ofwel zelf de binnenbepleistering en wandontwerp doen (dan moet u rekening houden met ongeveer 25 EUR per m² à 40 EUR per m² aan materiaalkosten) of u laat ze door een specialist doen. In het geval van luxe meubels bedragen de kosten voor interieurreiniging en de kosten voor wandontwerp meestal ongeveer 90 EUR per m² tot 100 EUR per m².

Dit zijn natuurlijk slechts richtlijnen voor de kosten - in individuele gevallen kan het ook duurder of goedkoper zijn voor individueel werk.