Wat kosten gewone verzekeringen voor honden?

kosten voor hondenverzekering

Honden zijn een van de meest populaire huisdieren. Helaas gaat het niet altijd even soepel met de viervoeter. In het ergste geval kan het dier ernstige schade aanrichten, waarvoor u als eigenaar aansprakelijk bent. Daarom wordt een hondenaansprakelijkheidsverzekering aanbevolen voor alle hondenbezitters. Daarnaast kunt u voor uw trouwe viervoeter een hondenziektekostenverzekering afsluiten, die de operatie of alle veterinaire kosten in ieder geval gedeeltelijk dekt.

Welke hondenverzekering is er?

Kostentracker: hondenverzekering omvat twee totaal verschillende gebieden:

  • Enerzijds is er een hondenverzekering tegen schade, hondenaansprakelijkheid.
  • Als de hond ernstig ziek wordt, bestaat het risico op hoge vervolgkosten, waartegen de hondenverzekering beschermt.

Wat kost een hondenaansprakelijkheidsverzekering?

Kostentracker: u kunt een hondenaansprakelijkheidsverzekering voor een hond krijgen vanaf ongeveer 35 EUR per jaar. Eigenaars van een ras dat als gevaarlijk is geclassificeerd, betalen ongeveer twee keer zoveel. Afhankelijk van de omvang van de diensten, kunnen de kosten oplopen tot tot 140 EUR per jaar.

Voor twee pelsneuzen kost deze bescherming vanaf 60 EUR per jaar. Er zijn speciale tarieven voor fokkers en eigenaren van meerdere honden.

Als u de providers vergelijkt, zult u zien dat er aanzienlijke verschillen zijn in prijs en prestaties. Het kan ook zijn dat de verzekering van een bepaald ras extreem goedkoop is bij een verzekeraar, wat voor een ander ras zeer hoge kosten met zich meebrengt.

Waarom is hondenaansprakelijkheid zo belangrijk?

kosten voor hondenverzekering

Vooral honden met een drang om op vreemde voorwerpen te kauwen, dienen verzekerd te zijn

Kostentracker: uw aansprakelijkheidsverzekering voor honden dekt persoonlijke, materiële en financiële schade die door het dier is veroorzaakt. Zelfs een brave, goed opgevoede hond kan bang worden gemaakt, weggebroken worden, de straat op rennen en een ernstig verkeersongeval veroorzaken. Als hondenbezitter kent u deze situatie zeker: de dieren spelen vrolijk. Plots is er een conflict dat eindigt in een hapje waarbij een van de viervoeters gewond raakt.

De verzekering loont ook als u als eigenaar correct heeft gehandeld en het dier niet heeft gehoorzaamd. Ook als u er niet was, bijvoorbeeld omdat de hond alleen in de tuin stond, betaalt de verzekeraar. Als u het dier aan een derde toevertrouwt, is hij verzekerd. Dit betekent dat u ook verzekerd bent bij schade aan de hondenoppas of vakantieopvanger.

Let op: als de hond een familielid schaadt, wordt dit niet gedekt door de hondenaansprakelijkheidsverzekering. In dat geval gaat de particuliere ongevallenverzekering in.

Voor wie is een hondenaansprakelijkheidsverzekering verplicht?

Kostentracker: Een hondenaansprakelijkheidsverzekering wordt aanbevolen voor elke hondenbezitter, omdat zelfs de schattigste schoothondje dure schade kan aanrichten. In sommige deelstaten is er zelfs een basisverzekering voor honden. In andere deelstaten hoeven alleen rassen die als gevaarlijk en agressief zijn geclassificeerd, te worden verzekerd.

We hebben de huidige regelgeving samengevat in de volgende tabel:

federale staatregulatie
Baden-WuerttembergVanaf de 7e levensmaand van de hond is verzekering verplicht voor rassen die als gevaarlijk zijn geclassificeerd.
BeierenVerplichte verzekering voor rassen die als gevaarlijk zijn geclassificeerd. Het verzekerde bedrag moet minimaal € 1 miljoen bedragen voor persoonlijk letsel en minimaal € 250.000 voor materiële schade.
BerlijnVerplichte verzekering voor alle honden. Het verzekerde bedrag moet minimaal 1 miljoen euro bedragen.
BrandenburgVerplichte verzekering voor hondenrassen die als gevaarlijk zijn geclassificeerd. Voor bepaalde rassen kan de eigenaar worden vrijgesteld van deze verplichting, op voorwaarde dat een deskundige bevestigt dat de hond onschadelijk is.
BremenVerplichte verzekering voor hondenrassen die als gevaarlijk zijn geclassificeerd.
HamburgVerplichte verzekering voor alle honden. Het verzekerde bedrag moet minimaal 1 miljoen euro bedragen. Het eigen risico mag maximaal € 500, - bedragen.
HessenVerplichte verzekering voor hondenrassen die als gevaarlijk zijn geclassificeerd. Het verzekerde bedrag moet minimaal € 500.000, - bedragen.
Mecklenburg-Voor-PommerenGeen verplichte verzekering
NedersaksenVerplichte verzekering voor alle honden vanaf de 7e levensmaand. Het verzekerde bedrag moet minimaal € 500.000, - voor persoonlijk letsel en minimaal € 250.000 voor materiële schade bedragen.
Noordrijn-WestfalenVerzekering is verplicht voor bijna alle honden die tot een bepaald ras behoren, als agressief zijn geclassificeerd of minimaal 40 centimeter schouderhoogte hebben of minimaal 20 kilogram wegen. Het verzekerde bedrag moet minimaal € 500.000, - voor persoonlijk letsel en minimaal € 250.000 voor materiële schade bedragen.
Rijnland-PaltsVerplichte verzekering voor hondenrassen die als gevaarlijk zijn geclassificeerd. Het verzekerde bedrag moet minimaal € 500.000, - voor persoonlijk letsel en minimaal € 250.000 voor materiële schade bedragen.
SaarlandVerplichte verzekering voor honden die als gevaarlijk zijn geclassificeerd. Een hond wordt als gevaarlijk beschouwd als zijn karaktertest niet het tegendeel bewijst, ongeacht het ras. Verzekerd bedrag van minimaal 1 miljoen EUR voor persoonlijk letsel en minimaal 500.000 EUR voor materiële schade. Jaarlijks moet worden aangetoond dat er een verzekering is afgesloten.
SaksenVerplichte verzekering voor hondenrassen die als gevaarlijk zijn geclassificeerd vanaf de 7e levensmaand. Als een deskundige bevestigt dat de hond veilig is, kunt u worden vrijgesteld van de verplichte verzekering.
Saksen-AnhaltVerplichte verzekering vanaf de 4e levensmaand van de hond. Verzekerd bedrag van minimaal 500.000 euro voor persoonlijk letsel en materiële schade en 50.000 euro voor financieel verlies.
Sleeswijk-HolsteinVerplichte verzekering voor alle honden vanaf de 4e levensmaand. Verzekerd bedrag minimaal € 500.000 voor personen en minimaal € 250.000 voor materiële schade.
ThüringenVerplichte verzekering voor alle honden. Verzekerd bedrag minimaal € 500.000 voor persoonlijk letsel en materiële schade en € 250.000 voor overige schade. 

Voor jachthonden heb je geen hondenaansprakelijkheidsverzekering nodig. Hiervoor moet een jachtaansprakelijkheidsverzekering worden afgesloten.

Waarschuwing: de hondenwetten van de federale staten veranderen keer op keer! Kijk daarom welke regelgeving er op dit moment van kracht is voordat u een verzekering afsluit.

Wat dekt een hondenaansprakelijkheidsverzekering?

Kostentracker: deze zijn in detail:

kosten voor hondenverzekering

Hondenaansprakelijkheidsverzekering dekt ook schade aan het gehuurde

Huurschade: De verzekering keert bijvoorbeeld uit als de hond op de kamerdeuren springt en deze beschadigt of krast op het parket. Deze bescherming geldt ook voor hotels en vakantieappartementen.

Dekschade: Als uw reu drachtig wordt van een raszuivere teef, kan een fokker economische schade oplopen. Het punt "cover extension" is daarom belangrijk, houd een ongecastreerde (intacte) kater.

Financieel verlies: als uw hond een andere persoon bijt en hij of zij door het letsel een tijdje niet kan werken, dekt de aansprakelijkheidsverzekering van de hond de materiële schade.

Verblijf in het buitenland: veel gezinnen reizen met hun trouwe viervoeter. Zodat hij dan ook verzekerd is, moet de verzekering ook een verblijf in het buitenland omvatten.

Wat kost een hondenverzekering?

Kostentracker: hoewel bijna alle grote verzekeraars een hondenaansprakelijkheidsverzekering aanbieden, zijn er maar een paar bedrijven waarmee u uw hond kunt verzekeren. Afhankelijk van de omvang van de voordelen die u kiest, kost deze verzekering tussen 15 en 35 EUR per maand.

Vanaf de leeftijd van vier of vijf jaar vragen de aanbieders forse toeslagen of betalen zij bij ziekte van het dier slechts een verlaagd percentage van de totale uitkering. Op oudere leeftijd kan de hondenziektekostenverzekering tot 100 EUR per maand kosten.

De prijs van een hondenverzekering schommelt sterk. Het hangt af van de volgende factoren:

  • Verzekeraar: De individuele bedrijven berekenen hun tarieven individueel.
  • Omvang van de dienstverlening: Een zuivere OK-verzekering is aanzienlijk goedkoper dan een uitgebreide hondenziektekostenverzekering.
  • Leeftijd van de hond: De prijs van een verzekering stijgt bijna altijd met de leeftijd van het dier. Reeds bestaande omstandigheden zorgen er ook voor dat de kosten omhoogschieten.
  • Contractduur: sommige providers bieden kortingen voor langere duur.
  • Betaalwijze: U kunt nog meer besparen met jaarlijkse betalingen.
  • Eigen risico: Veel tarieven zijn goedkoper als u een klein bedrag uit eigen zak betaalt voor operaties en de verzekeraar alleen het eigen risico betaalt.

Wat dekt de ziektekostenverzekering voor honden?

Kostentracker: de operatieverzekering voor honden is van toepassing als de hond een operatie moet ondergaan vanwege een blessure of ziekte. Voorwaarde is meestal dat de procedure wordt uitgevoerd onder algemene anesthesie. De kosten zijn gedekt tot het afgesproken maximumbedrag.

De uitgebreide ziektekostenverzekering voor honden omvat de voordelen van de operatiekamerverzekering, maar vergoedt ook noodzakelijke behandelingen. Veel aanbieders nemen ook de benodigde medicatie op in de dienstverlening. In sommige tarieven worden ook preventieve maatregelen, zoals vaccinaties, vergoed.

Helaas heeft nog geen enkele hondenverzekering alle veterinaire kosten gedekt. Vaak moet u een aandeel van rond de 20 procent uit eigen zak betalen. Hoe hoog de veterinaire kosten in het lopende jaar mogen zijn, wordt ook bijna altijd afgetopt. Dit bedrag, dat kan oplopen tot bijvoorbeeld € 2.000, - is in veel gevallen niet voldoende. Sommige bedrijven dekken de kosten van diagnostische beeldvorming niet met beeldvorming. Anderen sluiten bepaalde operaties uit, afhankelijk van de race.

Tip: sommige verzekeraars bieden combinatieproducten aan, waaronder een hondenaansprakelijkheids- en ziektekostenverzekering. Deze zijn echter niet altijd goedkoper dan de producten van verschillende leveranciers. Vergelijk daarom de aanbiedingen zorgvuldig.

Is een spaarrekening een verstandig alternatief voor een hondenverzekering?

kosten voor hondenverzekering

Als u tijdig gaat sparen, kunt u ook eventuele ziektekosten dekken

Kostentracker: Met een spaarrekening gaat u geen contractuele verplichtingen aan. Begin hier zo vroeg mogelijk mee en bespaar in ieder geval het bedrag waarvoor de hondenziektekostenverzekering zou dekken.

Als u de genoemde € 35, - per maand opzij zet voor de duurste dierenverzekering, heeft u na vier jaar een reserve van € 1.680, - opgebouwd. In tien jaar tijd bleek dit 3.500 euro rente zonder rente te zijn, wat ook genoeg kan zijn voor een dure behandeling.

Als u echter een hoge behoefte aan beveiliging heeft, is een hondenziektekostenverzekering een zeer goede manier om medische dekking te bieden aan uw beste vriend. Het is echter essentieel om vooraf de prestaties en tarieven van de individuele aanbieders te vergelijken.