Schoonmaak: welke kosten zijn te verwachten?

binnenlandse leveringskosten

Van ambulante verpleegkundige diensten wordt niet alleen verwacht dat zij zorg bieden: bij de zorg voor mensen die zorg nodig hebben, zijn vaak ook huishoudelijke diensten nodig. In ons gesprek bespreken we met de kostentracker welke kosten er gemaakt worden voor deze huishoudelijke zorg en wat de langdurige zorgverzekering betaalt.

Vraag: Wat zijn de kosten van huishoudelijke diensten?

Kostentracker-expert: Allereerst moet u aangeven dat huishoudelijke zorg volgens de Zorgwet geen onderdeel is van de basiszorg, maar een apart gebied is. Met de nieuwe regulering van zorgniveaus (er waren zorgniveaus tot 2017), speelt de omvang van de noodzakelijke huishoudelijke diensten niet langer zo'n belangrijke rol bij het bepalen van het zorgniveau van een persoon, maar is deze nog steeds aanzienlijk.

Boodschappen doen, koken, de was en kleding wassen, evenals het schoonmaken en verwarmen van het appartement zijn volgens de wet over het algemeen ook inbegrepen in de huishoudelijke diensten (SGB XI).

De kosten voor huishoudelijke diensten zijn voor veel zorgdiensten relatief duur; vaak gelden uurtarieven van rond de 30 à 50 euro.

Vaak worden berekeningen gemaakt voor elk kwartier of een deel daarvan, met kosten tussen 8 EUR en 12 EUR voor het kwartier of een deel daarvan. Nacht- en weekendtoeslagen kunnen ook worden toegevoegd.

Particuliere huishoudelijke hulp

Indien nodig kunt u ook terecht bij de intermediair van particuliere huishoudhulp of zelf de hulp bij het huishouden regelen. De kosten zijn dan vaak beduidend lager, in veel gevallen kun je kosten verwachten vanaf ongeveer 15 EUR per uur.

binnenlandse leveringskosten
Als alternatief kunt u ook rondkijken voor een privéoplossing.

Een andere mogelijkheid is het inhuren van een particuliere huishoudhulp.

Als er sprake is van een zekere mate van langdurige zorg, kunnen budgetten uit de langdurige zorgverzekering ook worden gebruikt om de uitkeringen te financieren (zorgtoeslag of budget voor preventieve zorg).

Huurt u een geregistreerde verpleegkundige dienst of een andere contractpartner van de zorgverzekeraar, dan kunt u ook gebruik maken van de zogeheten aftrekpremie of de verstrekkingen zorg. Dit is niet mogelijk bij particuliere aanbiedingen of aanbiedingen van makelaars die geen contract hebben met de zorgverzekeraars.

Kostenvoorbeeld uit de praktijk

We zorgen al heel lang voor onze ouders en hebben op korte termijn wat ondersteuning nodig omdat we worden verhinderd. Om deze reden geven wij een speciale aanbieder van huishoudelijke diensten twee weken de tijd om te koken, het appartement schoon te maken en de was te wassen.

De specialist zit 1,5 uur per dag in het huishouden. Wij financieren de kosten uit ons budget voor preventieve zorg (maximaal € 1.612, - per jaar) bij het zorgfonds.

Postprijs
14 dagen van 1,5 uur=21 uur525 EUR
Totale kosten ermee525 EUR
vergoed uit het budget voor preventieve zorg525 EUR
voor eigen rekening mee0 EUR

De hier getoonde kosten hebben betrekking op de vergoedingen die door één professionele aanbieder in rekening worden gebracht. Afhankelijk van welke dienstverlener de opdracht krijgt om de huishoudelijke diensten uit te voeren, kunnen de kosten per uur variëren.

Vraag: In welke prijsklasse zijn de kosten voor huishoudelijke diensten in het algemeen?

binnenlandse leveringskosten
Koken maakt ook deel uit van het huishoudbudget.

Kostentracker-expert: de kosten voor ondersteuning bij het huishouden kunnen sterk variëren, afhankelijk van wie u inhuurt en hoe deze services in rekening worden gebracht.

Voor zorgdiensten worden vaak uurtarieven tussen 30 EUR en 50 EUR per uur gebruikt, bij veel particuliere dienstverleners zijn de kosten vaak aanzienlijk lager met 15 EUR tot 25 EUR per uur sterk >.

Daar staat tegenover dat particuliere uitkeringen vaak maar in beperkte mate kunnen worden aangevraagd bij de langdurige zorgverzekering. De factureringsmodaliteiten en de wettelijke vereisten hiervoor zijn ingewikkeld, zodat u vooraf altijd goed moet nagaan wat er gedeclareerd kan worden bij het zorgverzekeringsfonds en hoe.

Degenen die zelf kunnen rondkomen, hebben daarentegen aanzienlijk meer mogelijkheden om een ​​huishoudelijke hulp in te schakelen en zijn daarom niet gebonden aan de wettelijke vereisten voor huishoudelijke diensten, maar kunnen vrijelijk een individuele omvang van de diensten overeenkomen.

Vraag: Waar zijn de kosten van huishoudelijke diensten van afhankelijk?

binnenlandse leveringskosten
De huishouding omvat verschillende activiteiten.

Kostentracker-expert: relevant hier is:

  • wie is belast met de uitvoering van deze diensten (zorgdienst, bijzondere dienstverleners, particuliere huishoudhulp, etc.)
  • in welke mate (werkdruk per uur) de dienstverlening moet worden geleverd
  • of er extra reiskosten zijn (bijvoorbeeld voor boodschappen)
  • of er speciale regelingen zijn voor de kosten (bijvoorbeeld een afgesproken maandsalaris met een particuliere huishoudster)