Hout-aluminium ramen: u moet deze prijzen berekenen

hout-aluminium-raamkosten

Wilt u uw huis voorzien van bijzonder hoogwaardige en duurzame ramen, dan zijn hout-aluminium ramen de juiste keuze. De hogere kwaliteit van de ramen heeft natuurlijk zijn prijs. De kostentracker-expert legt in een interview gedetailleerd uit wat hout-aluminium ramen kunnen kosten.

Vraag: Wat maakt hout-aluminium ramen zo bijzonder?

Kostentracker-expert: Kort gezegd kun je met een hout-aluminium raam zeggen dat het de grote voordelen van beide materialen - hout en aluminium - in één raam combineert en de nadelen van beide materialen optimaal compenseert.

Hout-aluminium ramen zijn aluminium ramen met een houten kern. De houten kern zorgt voor een uitstekende thermische isolatie van het raamkozijn (aluminium, zoals metaal, is in dit opzicht vrij slecht). Omgekeerd beschermt de aluminium schaal het hout optimaal tegen vocht en weersinvloeden en is bijzonder robuust en bestendig.

De houten kern kan deze ook op een geordende manier opnemen, opslaan en weer afgeven. Hierdoor zijn effectieve, vochtregulerende eigenschappen in het raam mogelijk en wordt condensvorming aan de buitenzijde van het aluminium frame grotendeels voorkomen.

De vele voordelen en de uitgebreide constructie hebben natuurlijk hun prijs.

Vraag: Wat kosten hout-aluminium ramen in het algemeen?

hout-aluminium-raamkosten

Hout-aluminium ramen zijn een van de duurste raamvarianten

Kostentracker-expert: dat kun je niet over de hele linie zeggen - dat hangt natuurlijk altijd af van de grootte en het ontwerp van het raam.

Hout-aluminium ramen behoren in ieder geval tot de duurdere varianten. Vergeleken met een kunststof raam in standaardafmetingen (1,3 mx 1,3 m) zijn hout-aluminium ramen gemiddeld minimaal 80% duurder dan het kunststof raam.

Afhankelijk van de gebruikte houtsoort en de individuele frameconstructie kan dit prijsverschil met kunststof ramen nog groter zijn.

De overige uitrustingsmogelijkheden voor een hout-aluminium raam - bijvoorbeeld ter hoogte van de beglazing - zijn dan dezelfde als voor het kunststof raam. De toeslagen voor speciale apparatuur zijn dan ook in het gebruikelijke bereik.

Hier is een klein voorbeeld van kosten uit de praktijk:

Voor onze vrijstaande woning hebben we 5 nieuwe ramen nodig voor de begane grond met een standaardmaat van 1,3 mx 1,3 m. We kiezen voor een hout-aluminium raam met een bijzonder hoogwaardige en extra geïsoleerde, vlakke kozijnconstructie.

Postprijs
Venster prijs534 EUR
Toeslag voor vlak profiel106,80 EUR
Meerprijs houtsoort lariks natuur53,40 EUR
Meerprijs voor exterieurkleur leigrijs37.38 EUR
Meerprijs driedubbele beglazing U-waarde 0,735,56 EUR
Toeslag "warme rand"12,11 EUR
VSG-glas buiten (veiligheidsglas)107.75 EUR
Venster met één prijs887 EUR
5 ramen in totaal4.435 EUR

Dit is natuurlijk slechts een eenmalig kostenvoorbeeld voor een specifiek raam van een specifieke fabrikant. De prijzen voor andere hout-aluminium ramen kunnen aanzienlijk verschillen - zelfs met een vergelijkbaar ontwerp.

Vraag: Waar zijn de prijzen voor hout-aluminium ramen in het algemeen van afhankelijk?

Kostentracker-expert: in de regel spelen veel aspecten een rol bij een venster als het om prijs gaat.

Naast de kosten van het frame, die sterk kunnen verschillen afhankelijk van het framemateriaal, spelen de volgende factoren een rol:

  • het type beglazing en de kwaliteit van de beglazing
  • de extra uitrusting van de beglazing
  • Optionele uitrusting voor het raam
  • eventuele accessoires

Daarnaast moet er uiteraard ook rekening worden gehouden met de kosten voor levering en installatie, evenals de kosten voor het demonteren en afvoeren van de oude ramen bij het vervangen van een raam.

Vraag: In hoeverre verschilt de prijs van het frame in dit geval van de prijs van een kunststof frame?

hout-aluminium-raamkosten

Kunststof ramen zijn tot 80% goedkoper

Kostentracker-expert: Met kunststof ramen zouden we in ons kostenvoorbeeld aanzienlijk lagere prijzen hebben bedacht.

Het hele raam in hetzelfde ontwerp zou ons in plaats van 887 EUR slechts 406 EUR hebben gekost, d.w.z. minder dan de helft.

De basisprijs voor het raamkozijn in deze maat is ipv 534 EUR slechts 228 EUR als u kiest voor een kunststof raam in plaats van een hout-aluminium raam.

Met kunststof ramen kan de houtlook ook met decors worden gecreëerd - in dit geval zou dat slechts een meerprijs van maximaal ongeveer 45 EUR hebben betekend.

De totale kosten voor onze ramen zouden in plaats van 4.435 EUR slechts 2.250 EUR zijn geweest - met een vergelijkbaar uiterlijk.

Vraag: Welke kostenverschillen kunnen er zijn voor beglazing in hout-aluminium ramen?

Kostentracker-expert: hier moet u onderscheiden of u dubbele beglazing of driedubbele beglazing wilt.

Dubbele beglazing is tegenwoordig standaard op de meeste ramen en is in de meeste gevallen beschikbaar als basisoptie. Conform de specificaties van de EnEV behalen de meeste fabrikanten U-waarden van de beglazing in het bereik van 1,1 tot 1,0.

Hoogwaardige driedubbele beglazing is meestal beschikbaar tegen meerprijs, maar de prijstoeslagen zijn over het algemeen relatief laag. In het geval van ons kostenvoorbeeld betaalden we slechts ongeveer 35 EUR toeslag voor driedubbele beglazingen met een U-waarde van 0,7.

Gezien de energiekosten is dit in de meeste gevallen zeker de moeite waard. Daarnaast is driedubbele beglazing sowieso de huidige technische norm.

Vraag: In het kostenvoorbeeld was er ook sprake van de "warme kant" - wat betekent dat?

hout-aluminium-raamkosten

De "warme rand" zorgt voor extra isolatie

Kostentracker-expert: De warme rand gaat over de randafdichting van de glasplaten. Zo worden minimale koudebruggen tussen kozijn en ruit vermeden, die anders in het randgebied van de ruiten kunnen ontstaan, meer bepaald bij de afstandhouders.

In de praktijk is dit bijna altijd logisch, omdat op dit gebied onevenredig veel thermische energie verloren kan gaan. De afstandhouders van sterk warmtegeleidende materialen zoals aluminium leiden vaak tot sterke afkoeling van de ruit in het randgebied. Hierdoor ontstaat een zeer problematische koudebrug aan de glasrand, wat tot hoge energieverliezen leidt.

Bij het warmrandsysteem zijn de afstandhouders waarin de ruit wordt gestoken dan ook van een materiaal dat de warmte niet goed geleidt. Dit elimineert deze potentiële thermische brug bijna volledig. In de meeste gevallen zijn de kosten van een dergelijke constructie erg laag, maar op de lange termijn is het vaak duidelijk de moeite waard.

Vraag: dat is logisch. In het kostenvoorbeeld wordt ook veiligheidsglas vermeld - komt de hoge prijs vaak voor?

Kostentracker-expert: ja, precies. In dit geval wordt het glas aan één kant behandeld als gelaagd veiligheidsglas, in ons geval aan de buitenkant.

Veiligheidsbeglazing voor ramen is altijd extreem duur. Er zijn twee basisvormen:

  • Gelaagd veiligheidsglas aan de buitenkant, binnenkant of aan beide zijden
  • Slagvaste beglazing

Bij uitrusting met gelaagd veiligheidsglas kosten standaard raamafmetingen ongeveer 100 tot 150 EUR voor eenzijdige uitrusting, met uitrusting binnen en buiten meestal ongeveer 200 EUR tot 250 EUR verschuldigd.

Stootvaste beglazing, die ook een hoger niveau van inbraakbeveiliging biedt, is meestal beschikbaar tegen meerprijs van ongeveer 200 tot 250 EUR voor ramen van standaardafmetingen.

Vraag: Welke andere extra functies zijn er voor beglazing?

Kostentracker-expert: Een belangrijke extra optie voor ramen is ook een verhoogde geluidsisolatie.

Betere geluidsisolerende ramen hebben op veel gebieden duidelijk zin omdat ze het wooncomfort enorm kunnen verhogen. Voor raamfabrikanten zijn daarom gestandaardiseerde geluidsisolatieklassen van 1 tot 5 van toepassing, die elk een bepaald geluidsisolerend vermogen van het raam specificeren.

De geluidsisolatie wordt niet alleen bepaald door de beglazing, maar ook altijd bepaald door het kozijnmateriaal. De muurvoeg krijgt ook nog een andere belangrijke functie bij geluidsisolerende ramen - deze moet vakkundig worden gemaakt wanneer het raam wordt geïnstalleerd, anders kan in dit gebied een hoge geluidsoverdracht optreden.

Afhankelijk van de geluidsisolatieklasse zijn verschillende toeslagen vereist voor ramen:

GeluidsbeschermingsklasseGeluidsisolatie in dBToeslag voor ramen in standaardafmetingen (1,3 m x 1,3 m)
Geluidsbeschermingsklasse 336 dB / 38 dBongeveer 60 EUR - 100 EUR toeslag
Geluidsbeschermingsklasse 442 dBongeveer 200 EUR tot 250 EUR toeslag
Geluidsbeschermingsklasse 545 dBongeveer EUR 250 tot EUR 300 toeslag

Dit toont al aan dat zeer geluiddichte ramen behoorlijk duur kunnen zijn. In gebieden waar bewoners permanent worden blootgesteld aan hoge geluidsniveaus, zijn soms echter staats- of gemeentelijke subsidies beschikbaar die kunnen worden gebruikt als er geluidwerende ramen zijn geïnstalleerd.

Dergelijke subsidies kunnen vaak tot 75% van de kosten voor geluidwerende ramen dekken.

Vraag: Kunnen moderne hout-aluminium ramen ook voorkomen dat ruimtes opwarmen door zonlicht?

hout-aluminium-raamkosten

Een coating voorkomt dat de kamers opwarmen in de zon

Kostentracker-expert: dat is meestal mogelijk, maar dergelijke coatings worden niet altijd door elke fabrikant aangeboden.

Als vensterglas dienovereenkomstig wordt gecoat, wordt de thermische energie van de zon die naar binnen schijnt weer naar buiten gereflecteerd en kan deze de kamer niet binnenkomen en opwarmen. Hoe effectief een bril is in dit gebied, blijkt uit de g-waarde van het raam.

Ramen zonder coating hebben doorgaans een g-waarde van circa 0,85, moderne ramen met driedubbele beglazing hebben meestal een g-waarde van 0,55. Zelfs lagere waarden kunnen dan alleen worden bereikt met geschikte coatings. Men moet echter niet vergeten dat een zekere verwarming van de kamer door de zon soms wenselijk kan zijn, vooral in de winter, om stookkosten te besparen. Zonweringoplossingen zoals rolluiken zijn daarom vaak nuttiger dan gecoate ramen met een bijzonder lage g-waarde.

De kosten voor dergelijke coatings variëren, afhankelijk van of de coating als oxidelaag of als metaallaag wordt aangebracht. De toeslagen voor dergelijke beglazingen beginnen over het algemeen rond de 50 EUR, maar kunnen in veel gevallen aanzienlijk hoger zijn.

Vraag: Wat kost een extra rolluik als je het bij het raam bestelt?

Kostentracker-expert: veel raamfabrikanten bieden ook rolluiken aan als geschikte accessoires.

Bij een raam in standaardafmetingen moet u in de meeste gevallen prijzen vanaf ongeveer 250 EUR berekenen voor een eenvoudig kunststof rolluik. U ontvangt dan een riemaangedreven rolluik met kunststof bepantsering.

Tanks van hogere kwaliteit zijn meestal beschikbaar tegen een meerprijs, hetzelfde geldt voor gemotoriseerde rolluiken (meestal moet u 300 tot 500 EUR extra voor de aandrijving berekenen).

De installatie van het rolluik moet dan apart worden betaald - in de regel liggen de handmatige varianten in het bereik van rond de 200 euro, en de motoraangedreven varianten in het bereik van 250 euro. EUR tot 400 EUR strong> vanwege de hogere installatie-inspanning.

Een rolluik voor een standaard raam kan u dus in totaal ongeveer € 500 tot € 1.200 per raam kosten, afhankelijk van de aandrijving als u deze rechtstreeks bij de raamfabrikant koopt.