Houten balkon: deze prijzen moet u berekenen

houten balkon prijzen

Zeker bij oudere huizen in landelijke gebieden zou een balkon op de bovenverdieping vaak prettig of nuttig zijn. Een later aangebouwd houten balkon is vaak een visueel aantrekkelijke oplossing. De kostentracker-expert legt in een interview uitgebreid uit welke kosten je hiervoor kunt verwachten.

Vraag: Kunnen balkons zo gemakkelijk achteraf worden gemonteerd?

Kostentracker-expert: dat hangt sterk af van hoe u het balkon bouwt.

Hiervoor zijn verschillende mogelijkheden: de eenvoudigste optie is een zogenaamd aangebouwd balkon Dergelijke balkons zijn volledig zelfdragend en staan ​​op vier steunen. Ze zijn alleen beveiligd tegen omvallen door een zeer eenvoudige schroefverbinding aan de woning.

Balkons met twee steunen of helemaal geen steunen zijn complexer. In dit geval draagt ​​de huismuur een deel van de statische belasting of alle statische belasting - dit is aanzienlijk complexer om te construeren. Dit heeft natuurlijk ook een grote impact op de kosten van het bouwen van het balkon.

Vraag: Wat kost het om een ​​houten balkon te laten plaatsen?

houten balkon prijzen

Een geprefabriceerd balkon is gemakkelijker achteraf aan te brengen dan een balkon zonder steunen

Kostentracker-expert: dat is niet zo eenvoudig te beantwoorden. Eenvoudige bouwpakketten voor een houten balkon als aanbouwbalkon zijn verkrijgbaar in kleine maten van ongeveer € 3.500 - € 4.000.

Hierin zijn echter noch de kosten voor montage, planning en statica, noch de kosten voor toegang tot het balkon inbegrepen. Afhankelijk van de bouwkundige omstandigheden en het geselecteerde balkon kunnen de totale kosten dan behoorlijk hoog oplopen - 15.000 EUR - 20.000 EUR kan mogelijk gemaakt worden.

Een kostenvoorbeeld uit de praktijk:

Op de eerste verdieping wordt achteraf een woning voorzien van een eenvoudig houten balkon van verlijmd hout. Het geselecteerde balkon heeft een afmeting van 1,50 m × 4 m. De toegang tot het balkon geschiedt via een eenvoudige draai-kiepdeur, die eveneens geplaatst dient te worden. In dit geval is er al een geschikte leuning in de set inbegrepen, zoals gebruikelijk bij de meeste houten balkons.

Voor het bouwen van het balkon zijn de volgende kosten gemaakt:

Postprijs
Balkonset hout (verlijmd hout)4.780 EUR
Draai-kiepdeur880 EUR
Montage inclusief deurmontage in de bestaande opening4.370 EUR
totale prijsEUR 10.030

Dit is natuurlijk slechts een eenmalig kostenvoorbeeld voor een specifiek balkonontwerp op een specifiek gebouw. Afhankelijk van het type en de grootte van het balkon en de lokale omstandigheden kunnen de kosten ook aanzienlijk hoger zijn.

Het kostenvoorbeeld laat al duidelijk zien dat de kosten van de kit alleen verre van voldoende zijn. In ons kostenvoorbeeld ziet u dat de bijkomende kosten voor de werkzaamheden net zo hoog zijn als de kosten voor de kit zelf, in sommige gevallen kan dit aanzienlijk meer zijn.

Vraag: Waarvan zijn de kosten van een houten balkon doorgaans afhankelijk?

Kostentracker-expert: een aantal factoren spelen hier natuurlijk een rol:

  • het type houten balkon
  • de grootte van het balkon
  • de gebruikte houtsoort
  • de uitvoering van het balkon
  • de vloerhoogte waarop het balkon wordt geplaatst
  • het type toegang tot het balkon
  • de kosten voor planning, statica en bouwvergunning
  • de installatie- en montagekosten

Als je naar het aantal factoren kijkt, wordt duidelijk dat je de kosten voor een houten balkon alleen in individuele gevallen kunt voorspellen na een gerichte planning.

Vraag: In hoeverre speelt het type houten balkon een rol in de kosten?

houten balkon prijzen

Verankerde balkons in de muur zijn erg kostbaar

Kostentracker-expert: zoals in het begin vermeld, zijn de kosten voor direct bevestigde balkons altijd aanzienlijk hoger dan voor eenvoudige, zelfdragende balkons.

Als de huismuur statische belastingen moet kunnen weerstaan, moeten geschikte ankers worden aangebracht, wat, afhankelijk van de constructie en de constructiemethode, een aanzienlijke inspanning en dus aanzienlijke meerkosten kan opleveren. De duurste zijn natuurlijk de zogenaamde vrijdragende balkons, die volledig zonder steunen functioneren. In dat geval kunt u in ons kostenvoorbeeld altijd uitgaan van het dubbele van de prijs.

Vraag: nemen de kosten gelijkmatig toe met de grootte van het balkon?

Kostentracker-expert: nee, gelukkig niet. In ons kostenvoorbeeld zou een balkon van 6 m lang slechts ongeveer 1.000 EUR - 1.500 EUR meer kosten. Hier moet echter rekening mee worden gehouden. dat een grotere diepte van het balkon al snel aanzienlijke extra kosten kan veroorzaken. In de regel is er een groot prijsverschil tussen balkons tot 1,50 m diep en hoger.

Vraag: Welke rol speelt de houtsoort op het balkon?

Kostentracker-expert: zoals bij alle houten componenten, speelt de gebruikte houtsoort natuurlijk een belangrijke rol in de prijs van het balkon.

Eenvoudig geschaafd vurenhout is een van de meer kosteneffectieve houtsoorten, aan de andere kant van het spectrum bevinden zich dure kostbare houtsoorten zoals het momenteel zeer trendy eucalyptushout. Afhankelijk van de betreffende houtprijs kunnen de kosten voor een houten balkon van duur kostbaar hout vaak meerdere malen hoger zijn dan die van een eenvoudig vurenhouten balkon.

Vurenhout kost 600 EUR per m³ tot 800 EUR per m³, terwijl de houtprijzen voor dure kostbare houtsoorten oplopen tot 1.500 EUR per m³ of 2.000 EUR per m³ - dit resulteert ook in het prijsverschil tussen de balkonmodellen.

Vraag: Welke uitvoeringen zijn er voor houten balkons?

houten balkon prijzen

Overdekte houten balkons zijn duur maar praktisch

Kostentracker-expert: een houten balkon kan relatief eenvoudig worden ontworpen, maar er kunnen daarentegen ook uitgebreide decoraties of speciale ontwerpen zijn. Dit drijft natuurlijk de prijs op.

Sommige fabrikanten bieden zelfs speciale uitvoeringen met een dak aan - daarvoor moet je natuurlijk extra betalen. Een andere, vaak gekozen extraatje is een externe, extra trap naar het balkon. Omdat hier ook veel constructievere inspanningen worden geleverd en er natuurlijk aanzienlijk meer materiaal wordt gebruikt, moet u rekening houden met hoge meerkosten voor de buitentrap.

Ook als balkons op maat worden gemaakt, moet u duurdere kosten inschatten. Deze service is verkrijgbaar bij een aantal fabrikanten. Tijdens het maatwerk kunt u vervolgens uw balkon individueel naar uw eigen wensen inrichten. Het behoeft geen betoog dat dit uiteindelijk een hogere prijs kost.

Vraag: Zijn balkons op hogere verdiepingen duurder?

Kostentracker-expert: Ja, dit geldt vooral voor aangebouwde balkons en gedeeltelijk zelfdragende constructies met twee steunen.

Enerzijds zijn langere liggers, dus meer materiaal, nodig, anderzijds zijn de statica door de grotere hoogte ingewikkelder. Bovendien moet u bij de montage rekening houden met meer inspanning, omdat het aanzienlijk gecompliceerder is. Dit alles betekent dat de prijs van een houten balkon stijgt met toenemende hoogte. Het grootste verschil is het prijsverschil tussen de eerste en tweede verdieping.

Vraag: Hoe beïnvloedt het type toegang tot het balkon de totale kosten?

Kostentracker-expert: hier spelen twee factoren een rol: welk deurontwerp je wilt en hoe groot de balkondeur moet zijn.

De prijzen voor de individuele deurtypes kunnen aanzienlijk variëren:

Deurtypeprijs
Draaideur, kunststof kozijnvan 250 EUR - 300 EUR
Draai-kiepdeurvan ongeveer € 300 tot € 600
Hef-schuifdeurvanaf ongeveer € 1.000

Framematerialen van hogere kwaliteit (hout, aluminium, hout-aluminium) kunnen een deur dan aanzienlijk duurder maken. Hoogwaardige, meer warmte-isolerende beglazing maakt balkondeuren al snel veel duurder. Hetzelfde geldt voor een hogere inbraakbeveiliging voor de balkondeur.

Dan zijn er de installatiekosten: in het algemeen moet u ongeveer 600 tot 1.000 EUR voor de installatie rekenen. De installatiekosten zijn altijd gebaseerd op de betreffende inspanning. Dit kan ook hoger zijn met een hefschuifdeur. Als er eerst een opening in de muur moet worden gemaakt, wordt deze in alle gevallen aanzienlijk duurder.

Vraag: Wat zijn de kosten voor planning en goedkeuringen?

houten balkon prijzen

Professionele planning bespaart tijd en geld

Kostentracker-expert: ook dat hangt af van het individuele geval. De kosten voor de bouwvergunning zijn over het algemeen afhankelijk van de betreffende gemeente, maar in veel gemeenten kun je rekenen op ongeveer € 400 tot € 600.

De kosten voor planning en statica zijn altijd gebaseerd op de planningsinspanning in het individuele geval. Vrijdragende en gedeeltelijk zelfdragende constructiemethoden zorgen natuurlijk altijd voor een aanzienlijk hogere planningsinspanning.

In veel gevallen kunt u kosten voor planning en goedkeuring verwachten tussen de 1.500 EUR en 2.000 EUR. Er zijn dus nog steeds aanzienlijke kosten aan verbonden.

Vraag: Kunt u de hoge montagekosten besparen door deze zelf te bouwen?

Kostentracker-expert: dit kan zelfs mogelijk zijn met eenvoudige, kleine balkons, maar het is nooit aan te raden, al was het maar om statische redenen. Zelfs kleine fouten in de constructie kunnen tot gevaarlijke instabiliteit leiden. De constructie moet zeker aan de specialist worden overgelaten.

U kunt echter effectief kosten besparen door te kiezen voor een kleiner balkonmodel, zonder dure extra's en luxe houtsoorten te doen en vooral uw comfortwensen bij balkondeuren een beetje te verlagen. Dit alles vermindert ook aanzienlijk de totale kosten.