Houten terras: wat zijn de kosten?

houten terras kosten

In het geval van een eengezinswoning is de aanleg van een terras meestal niet te vermijden. Velen kiezen voor een houten terras. De cost tracker expert legt in een interview uitgebreid uit welke kosten je in het algemeen moet verwachten voor een houten terras.

Vraag: Waar moet je op letten bij een houten terras - en wat zijn de voor- en nadelen?

Kostentracker-expert: Allereerst dient de aanleg van het terras altijd zeer zorgvuldig van tevoren te worden gepland. Een zorgvuldige planning is belangrijk, omdat latere wijzigingen of aanpassingen aan terrassen altijd moeilijk en kostbaar zijn.

Het eerste punt is de ligging van het geplande terras: als je op het zuiden ligt heb je de hele dag zon (zeker in de zomer is dit vaak niet wenselijk). Met een meer zuidwestelijke oriëntatie is het 's ochtends nog aangenaam schaduwrijk, maar de zon blijft tot' s avonds, met een oriëntatie naar het noordoosten heb je 's ochtends en' s avonds zon, maar 's middags schaduw. Dit sluit in veel gevallen beter aan bij de geplande gebruiksgewoonten van veel huiseigenaren.

Als er al een stabiele ondergrond is (bijvoorbeeld een betonnen ondergrond), dan is dit natuurlijk de beste plek om je terras aan te leggen - dit kan vaak veel kosten besparen. Anders moet u altijd een onderbouw maken - voor elk type terras.

Plan ook de zonweringsoplossing (dakbedekking, luifel) en de benodigde elektriciteitsaansluitingen op het terras. Achteraf is het meestal veel complexer om dit allemaal achteraf in te bouwen.

houten terras kosten

Mogelijk hebt u geen bouwvergunning nodig voor onoverdekte terrassen

Afhankelijk van de grootte en ligging van het terras en de bouwvoorschriften in de betreffende deelstaat kan voor de terrasconstructie een bouwvergunning vereist zijn. In ieder geval moet de vergunning vooraf worden aangevraagd - dit brengt meestal extra kosten met zich mee. Bij het bouwen van overdekte terrassen of bij zeer sterke visuele veranderingen aan het huis, vereist de constructie vaak goedkeuring. Vaak moet ook de toestemming van de buren worden verkregen en in sommige deelstaten ook schriftelijk. Een ongeautoriseerd terras dat niet voldoet aan de geldende voorschriften dient in het ergste geval op eigen kosten te worden afgebroken. Daarnaast staan ​​er vaak forse boetes op.

De keuze van het terrasmateriaal is ook erg belangrijk - u moet zich zeker bewust zijn van de voor- en nadelen van een houten terras.

Houten terrassen zijn minder duurzaam, duurder en vergen meer onderhoud dan stenen terrassen - bovendien is vergrijzing al na enkele jaren te verwachten. Het houten terras ziet er niet meer nieuw uit.

Wie zich vooral bezighoudt met de kosten, kiest voor een stenen terras - ook hier zijn er meer verschillende inrichtingsmogelijkheden. Een houten terras ziet er echter vaak warmer en uitnodigender uit en heeft een natuurlijkere uitstraling.

Een ander nadeel dat bij houten terrassen niet over het hoofd mag worden gezien, is de hoeveelheid onderhoud die nodig is: mos en vergrijzing kunnen alleen met veel onderhoud binnen een redelijke tijd worden behouden - terwijl stenen terrassen dat niet doen.

Houten terrassen kunnen ook altijd versplinteren - houten terrasoverkappingen zijn daarom slechts gedeeltelijk geschikt om op blote voeten op te lopen.

Al deze nadelen worden meestal geaccepteerd tegen hogere kosten dan voor een stenen terras - u moet een bewuste keuze maken en de natuurlijkheid van hout verkiezen boven een onderhoudsvriendelijk stenen oppervlak.

Vraag: Wat kost een houten terras in het algemeen?

Kostentracker-expert: dat kun je over de hele linie nauwelijks zeggen: hier spelen veel factoren een rol.

In de regel zult u voor eenvoudige terrassen echter kosten in de orde moeten stellen van 80 EUR per m² tot 100 EUR per m².

houten terras kosten

Een van de doorslaggevende factoren voor de prijs van een houten terras is het hout

Voor hoogwaardig tropisch hout als terrasoverkapping (zoals Bangkirai) kunnen de kosten dan consequent hoger zijn - hier moet je meestal 100 EUR per m² tot 150 EUR per m² inschatten.

Bij complexe constructies of problematische ondergrondse omstandigheden kan dit aanzienlijk meer zijn.

Eenvoudige stenen terrassen zijn hier vaak aanzienlijk goedkoper - bovendien zijn ze beslist duurzamer en gemakkelijker te onderhouden dan het houten terras, wat hun kosten-batenverhouding verder verbetert.

Een klein kostenvoorbeeld uit de praktijk:

Wij willen voor ons huis een houten terras van 20 m² (4 mx 5 m) hebben. Vanwege de betere duurzaamheid hebben we gekozen voor een toplaag van golfkartonplaten, een tropische houtsoort. Om kostenredenen laten we de onderconstructie echter van larikshout maken.

Postprijs
Ondergrond bevestigen (deels eigen bijdrage)320 EUR
Keruing gegolfde toplaag, dikte 30 mm, inclusief afval2.315 EUR
Onderbouw (lariks) inclusief montage440 EUR
totale prijsEUR 3.075
Totale kosten per m²153,75 EUR per m²

Dit is natuurlijk maar een eenmalig kostenvoorbeeld voor een bepaald terras in een bepaalde houtsoort. De kosten kunnen ook aanzienlijk variëren, afhankelijk van de gebruikte houtsoort, het constructieve ontwerp en de lokale omstandigheden.

In ons geval is er een bijzonder hoogwaardige en duurzame houtsoort gebruikt, die ook moeilijker (en dus duurder) te verwerken is. Met lokaal in plaats van tropisch hout zou het terras goedkoper zijn geweest, maar het zou waarschijnlijk niet zo lang duurzaam zijn geweest. Dat was de doorslaggevende factor bij de beslissing voor de houtsoort.

Vraag: Van welke factoren is de prijs van een houten terras in het algemeen afhankelijk?

Kostentracker-expert: er zijn een aantal factoren waarmee u rekening moet houden:

  • de grootte van het terras
  • de gebruikte houtsoort
  • het type en de constructie van de onderbouw
  • de liggerafstand in de onderconstructie
  • of er een terrasfundering moet worden gelegd of al bestaat
  • de aard van de ondergrond waarop een fundering wordt gebouwd
  • de inspanning voor de vakman en de hoeveelheid arbeid
  • mogelijke planningskosten van het ambachtelijke bedrijf
  • eventuele kosten voor een bouwvergunning

Met al deze factoren moet zeker rekening worden gehouden als het gaat om de kosten van een gepland terras - daarom is het erg moeilijk om vaste tarieven te geven. Elk terras moet altijd individueel berekend worden, zelfs terrassen die er hetzelfde uitzien kunnen in de praktijk vaak heel andere prijzen hebben.

Vraag: Hoe maakt de grootte van het terras uit?

houten terras kosten

Hoe groter het terras, hoe duurder

Kostentracker expert: De grootte van het terrasoppervlak is natuurlijk de basis rekenmaatregel: het houtverbruik voor de terrasoverkapping en de onderbouw, maar ook de inspanning voor de vakman hangt ervan af.

Naast de algemene afmeting is de exacte afmeting van het terras altijd doorslaggevend: als een afmeting wordt gekozen die veel snijwerk vereist, is de tijd die de vakman nodig heeft aanzienlijk hoger - talrijke snijwerkzaamheden maken de arbeidsprijs vaak aanzienlijk duurder .

Dit is des te belangrijker bij de zeer harde tropische houtsoorten, die door hun materiaaleigenschappen doorgaans zeer moeilijk te verwerken zijn.

Als leek is het vaak moeilijk om met gewoon gereedschap zelf tropische houtsoorten van zeer hoge kwaliteit zoals Bangkirai te zagen - en dat kost een specialist aanzienlijk meer tijd dan bij andere houtsoorten.

Vraag: De houtsoort bepaalt waarschijnlijk heel duidelijk de prijs, nietwaar?

Kostentracker-expert: ja, grotendeels. Dat wil niet zeggen dat andere factoren niet van belang zijn, maar de houtsoort die je kiest, heeft een enorme impact op de kosten van het terras.

Bovenal is het verschil tussen inheemse bossen en tropische bossen enorm.

Dat zie je aan de volgende vergelijking:

HoutsoortenKosten per lopende meter (niet m²!)
Douglas spar1,50 EUR - 3,50 EUR per m
kaak2 EUR - 2,50 EUR per lopende meter
Tropisch hout Garapa9 EUR - 13 EUR per lopende meter
hoogwaardig tropisch hout (Ipe, Bangkirai, teak etc.)8 EUR - 18 EUR per lopende meter, in sommige gevallen zelfs duurder

De tabel toont alleen voorbeelden van de prijsklassen waarin de individuele houtsoorten zich bevinden. Maar je kunt al zien hoe groot de verschillen zijn.

De prijzen zijn lineaire meterprijzen voor individuele planken, niet de vierkante meterprijs. Dat zou aanzienlijk hoger zijn - met tropische houtsoorten van hoge kwaliteit vaak 60 EUR per m² tot 80 EUR per m² of meer.

Voor Douglas-sparrenplanken zou de prijs ongeveer 7 EUR per m² tot 10 EUR per m² bedragen als er goedkope planken worden gebruikt.

De houtprijs is ook altijd afhankelijk van de houtkwaliteit. Hout van hoge kwaliteit kan iets duurder zijn dan hout van gemiddelde kwaliteit.

Hier moet je altijd een beetje voorzichtig zijn als vlonderplanken bijzonder goedkoop worden aangeboden - in veel gevallen is het vaak alleen een visueel vergelijkbare houtsoort of inferieur hout met minder goede eigenschappen (dit is zelfs relatief vaak het geval bij Bangkirai).

Bij het kopen is dat altijd een beetje lastig, omdat de exacte houtsoort vaak alleen onder een microscoop duidelijk te bepalen is.

Het is dus het beste om uw hout bij een specialist te kopen en dan de aankoop van hout met ongebruikelijke, zeer lage prijzen beter te laten zijn.

Vraag: Wat zijn de kosten voor de onderbouw? De afstand tussen de staven speelt hier ook een rol, nietwaar?

houten terras kosten

Ook de onderconstructie en balkafstand hebben invloed op de prijs

Kostentracker-expert: ja, precies - de staafafstand speelt ook een rol. Hoe verder de afzonderlijke steunbalken uit elkaar staan, hoe minder u nodig heeft. Dan wordt het goedkoper, maar het draagvermogen van het terras neemt dan af. In de praktijk kan de afstand tussen de spijlen variëren tussen ongeveer 45 cm en 90 cm - dat scheelt.

Daarnaast speelt natuurlijk ook het type onderconstructie een rol - en de gebruikte houtsoort.

In de regel kunt u voor de onderconstructiebalken tussen ongeveer 4 EUR en 8 EUR per strekkende meter rekenen. Bovendien zijn er met de klassieke manier van leggen met betonstraatstenen als ondergrond op een bed van grind en grind ongeveer 6 EUR per m² tot 8 EUR per m² materiaalkosten, in totaal dit type onderconstructie kost ongeveer 15 EUR per m² tot 20 EUR per m² plus de kosten voor de balken (vierkant hout).

Ook kunnen zogenaamde sokkels worden toegepast en is er de mogelijkheid om aluminium profielen als onderconstructie toe te passen. Al met al blijven de kosten echter altijd ongeveer hetzelfde.

Het type onderbouw kan slechts in sommige gevallen een impact hebben op de arbeidskosten - sommige soorten onderbouw zijn sneller en gemakkelijker op te zetten dan andere. Het plaatsen van sokkels en het plaatsen van onzichtbare bevestigingen is meestal een tijdbesparende optie. Ook hier zijn de verschillen doorgaans relatief klein.

Vraag: Kun je zelf een houten terras bouwen - is het het waard?

Kostentracker-expert: qua prijs is het zeker de moeite waard als je over de juiste vaardigheden en de juiste tools beschikt.

Terrassen van tropische houtsoorten moeten worden vermeden als de afmetingen van het terras veel sneden vereisen. Hier is het meer de moeite waard om te vertrouwen op goedkoop lokaal hout en, indien nodig, het terras om de 15 jaar te vernieuwen.