Houten terras: de bouwkosten door de vakman

houten terras-kosten-ambachtslieden

Op het eerste gezicht lijkt de aanleg van een houten terras een heel eenvoudige doe-het-zelf-taak - maar de duivel zit vaak in de details. Een echt professionele opzet is moeilijk te realiseren. In ons interview met de cost tracker experts bespreken we de kosten die te verwachten zijn voor een houten terras als het door de vakman wordt aangelegd.

Vraag: Wat kost het om een ​​houten terras door een vakman te laten plaatsen?

Kostentracker-expert: de kosten worden meestal onderschat, net als de hoeveelheid werk die nodig is bij het opzetten.


De kosten van het terras zijn ook afhankelijk van de houtsoort.

In de praktijk kunt u in de meeste gevallen kosten verwachten van ongeveer 80 EUR per m² tot 150 EUR per m² als ambachtslieden het terras installeren. Met gebruik van hoogwaardige houtsoorten en complexe constructies kan dit al snel oplopen tot € 200, - per m² en zelfs meer.

Dit is echter slechts een globale richtlijn Exacte kosten kunnen pas bepaald worden na het bepalen van de constructiemethode, het checken van de lokale omstandigheden en het bepalen van de te gebruiken houtsoorten.

Allereerst een voorbeeld van kosten.

Kostenvoorbeeld uit de praktijk

We hebben een terras van 4 x 5 m laten bouwen door een gespecialiseerd bedrijf. Als onderconstructie worden stelvoeten op betonplaten gebruikt.

gebruikt materiaalPrijs per m²Totale prijs voor 20 m²
Thermo-as170,17 EUR per m²EUR 3.403,40
lariks94,01 EUR per m²1.880,20 EUR
Bangkirai149,94 EUR per m²EUR 2.998,80

De hier getoonde kostenvoorbeelden hebben elk betrekking op een specifieke ontwerp- en constructiemethode en een specifieke houtkwaliteit. In andere gevallen en als het werk wordt uitgevoerd door andere gespecialiseerde bedrijven, kunnen de kosten ook aanzienlijk variëren.

Vraag: In welke prijsklasse zijn de kosten voor de aanleg van het terras door de vakman?

Kostentracker-expert: zoals onze kostenvoorbeelden laten zien, kunnen er zeer grote verschillen zijn. Zelfs bij een identieke bouwwijze kan het gebruik van andere houtsoorten leiden tot kostenverschillen van 100% en meer. Daarnaast zijn er vaak grote verschillen in de prijs van hout zelf, afhankelijk van de gebruikte kwaliteit.

Ook het type constructie (onderbouwconstructie, balkafstand, ondergrondse bevestiging etc.) kan leiden tot aanzienlijke prijsverschillen in de totaalprijs.

Last but not least leidt de verschillende berekening van de eigen loonkosten en de werkdruk van ambachtelijk bedrijf tot grote prijsverschillen.

houten terras-kosten-ambachtslieden

Het vergelijken van aanbiedingen is vaak de moeite waard.

In de praktijk is het daarom aan te raden om indien mogelijk meerdere aanbiedingen te verkrijgen en de aangeboden diensten zorgvuldig te vergelijken. Doorslaggevend is niet alleen de uiteindelijke prijs, maar ook de kwaliteit en stabiliteit van de constructie afhankelijk van de prijs.

Vraag: Waar hangen de kosten voor de terrasconstructie door de vakman in de praktijk van af?

Kostentracker-expert: de sleutel hier zijn:

  • de geplande grootte van het terras
  • de houtsoort en kwaliteit van de te gebruiken houtbekleding en de onderconstructie
  • de bouwwijze van het terras
  • de individuele lokale omstandigheden (bijv. reeds bestaande betonplaat als ondergrond, etc.)
  • de hoeveelheid werk die gemoeid is met het opzetten (afhankelijk van de gewenste bouwwijze)
  • de eisen aan het draagvermogen van het terras
  • de individuele prijsstelling van het uitvoerende bedrijf (berekening van arbeidskosten, houtprijzen, enz.)

Hierbij spelen veel factoren een rol die men op het eerste gezicht niet eens in overweging neemt: bijvoorbeeld bijzonder harde houtsoorten zoals Bangkirai zijn erg tijdrovend om mee te werken en erg moeilijk te zagen - dit kan de werklast aanzienlijk verhogen.

Bij het gebruik van sokkels kan daarentegen vaak veel werk worden bespaard ten opzichte van een klassieke balkonderconstructie.

Kleinere balkafstanden om het draagvermogen van het terras te vergroten, leiden al snel tot aanzienlijke meerkosten, zowel qua materiaal als qua verwerkingstijd.

Met al deze factoren moet rekening worden gehouden. Om deze reden moet een individuele planning van het terras altijd worden uitgevoerd door een specialist voordat u bestellingen plaatst.