Houtskeletbouw - wat zijn de kosten in vergelijking?

bouwkosten houtskeletbouw

Bouwen met natuurlijke grondstoffen wordt steeds populairder - daarom trekken vakwerkhuizen steeds meer de aandacht. In een interview legt de cost tracker-expert in detail uit wat de constructiekosten van houtskeletbouwconstructies zijn.

Vraag: Wat is een houtskeletbouw precies?

Kostentracker-expert: de term houtskeletbouw is een synoniem voor de termen "houtskeletbouw" en "houtskeletbouw".

In wezen wordt een dragende basisconstructie in de vorm van een houten skelet gebouwd waarop vervolgens paneelvormige wandconstructiematerialen worden bevestigd. Het “houten huis” hoeft van buitenaf niet als zodanig herkenbaar te zijn - houten frameconstructies kunnen gecombineerd worden met alle mogelijke wandconstructiematerialen, zodat er uiteindelijk een woning kan ontstaan ​​die er van buiten helemaal uitziet als een solide woning.

De constructie van het vakwerkhuis is niet nieuw - het is gebaseerd op het basisprincipe van het vakwerkhuis, zoals het al vele eeuwen wordt gebruikt. De lambrisering met paneelvormige materialen is daarentegen ontleend aan de typische Noord-Amerikaanse constructie.

Houtskeletbouw in zijn gebruikelijke vorm bestaat in Duitsland sinds het begin van de 19e eeuw. In de afgelopen jaren heeft het echter een enorme hausse doorgemaakt - gedreven door de wens van velen om in een bijzonder "natuurlijk" huis te wonen.

Tegenwoordig zijn er echter nog veel zorgen met betrekking tot brandbeveiliging, stabiliteit - en vooral met betrekking tot mogelijke financiële nadelen bij het bouwen van een huis met houtskeletbouw.

Vraag: Welke kosten moet u berekenen voor een woning in houtskeletbouw?

bouwkosten houtskeletbouw

Verwacht meer dan € 1000 per vierkante meter te betalen

Kostentracker-expert: zoals bij elke woningconstructie - ongeacht het type constructie - kunt u de kosten natuurlijk nauwelijks vastleggen.

In het algemeen is een richtlijn in de bouwsector echter gebaseerd op kosten in de range van ongeveer 1.250 EUR per m² voor de ruwbouw.

In de praktijk kunnen deze kosten natuurlijk wat hoger of lager uitvallen, afhankelijk van hoe de woning is ingericht. Met name de kosten per m² nemen licht af als de oppervlakte van het huis toeneemt.

Wat echter belangrijker is, is dat houtskeletbouwconstructies praktisch kostenneutraal zijn in vergelijking met conventionele massieve constructies - dat wil zeggen dat bijna dezelfde kosten verschuldigd zijn voor hetzelfde bruikbare oppervlak. Houtskeletbouw is niet significant goedkoper en ook niet significant duurder dan massieve constructies.

Een licht kostenvoordeel vloeit voort uit het feit dat huizen met een houtskeletbouw iets meer persoonlijke bijdragen toelaten dan bij huizen die met een solide constructie zijn gebouwd. Latere verbouwingen en uitbreidingen zijn ook iets gemakkelijker dan bij solide huizen. De houtskeletbouw kan dus ook wat kosten betreft voordelen hebben.

Een klein kostenvoorbeeld uit de praktijk:

We willen een huis van twee verdiepingen bouwen met 140 m² woonoppervlak in een houtskeletbouw. We doen het zonder kelder.

Postprijs
Bouwkosten van de schaal180.000 EUR
Totale besparing door eigen bijdrage14.500 EUR
totale prijs165.500 EUR

Dit is natuurlijk slechts een eenmalig kostenvoorbeeld voor een heel specifiek huis in een individueel ontwerp. De kosten voor andere woningen kunnen ook variëren.

In ons geval is er nog geen rekening gehouden met interieurwerkzaamheden - dit gaat alleen om de ruwbouwkosten. Voor de binnenwerken moet, afhankelijk van het uitrustingsniveau, tussen ongeveer 400 EUR per m² tot 800 EUR per m² worden geraamd.

Vraag: Wat zijn de factoren die de kosten van een vakwerkhuis bepalen?

bouwkosten houtskeletbouw

De kosten van een vakwerkhuis zijn afhankelijk van verschillende factoren

Cost Tracker-expert: er zijn een paar dingen waarmee u rekening moet houden. De basiszaken zijn:

  • de lokale omstandigheden op de bouwplaats
  • de grootte van het huis
  • de uitvoering in detail (gevelontwerp, rolluiken, raamontwerp, etc.)
  • de interieurbouwkosten (individueel ontwerp van de woning)

In casco staat zijn de kosten van de meeste woningen nog ongeveer gelijk - maar door de verschillende opties voor interieurbouw kunnen de totale kosten voor individuele woningen later aanzienlijk verschillen.

Vraag: Welke kostennadelen heeft u te aanvaarden bij houtskeletbouw?

Kostentracker-expert: als het om kosten gaat, zijn er mogelijke nadelen op 3 gebieden:

  • levensduur
  • Wederverkoopwaarde
  • mogelijke schade

Volgens verschillende rapporten is de levensduur van een woning in houtskeletbouw iets korter dan die van een vergelijkbare solide woning. Het verschil is niet groot, maar het is er wel: terwijl expertrapporten certificeren dat een houtskeletbouw een levensduur heeft van 60 - 80 jaar, wordt de levensduur van een solide constructie gegeven als 80 - 100 jaar. In termen van de mogelijke levensduur van de woning kan dit een licht financieel nadeel zijn.

Het waardeverlies van een houtskeletbouw is zorgwekkender. Huizen in houtskeletbouw verliezen continu aan waarde en hebben doorgaans een iets lagere inruilwaarde dan een vergelijkbare solide woning. Als investering zijn huizen in houtskeletbouw buitengewoon ongeschikt - dit zal voor velen een argument zijn tegen de houtskeletbouw.

Door een zorgvuldige constructie is schade meestal te voorkomen, maar de kans op beschadiging door vocht, ongedierte of andere belastingen is toch iets groter dan bij vergelijkbare solide huizen. In de praktijk is het moeilijk om hier een cijfer op te zetten - maar het moet altijd in gedachten worden gehouden als een mogelijk nadeel.