Houtvezelisolatieplaten: welke prijs mag je verwachten?

houtvezel isolatieplaat prijs

Natuurlijke isolatiematerialen worden de laatste jaren steeds meer gebruikt. Een veelgebruikt natuurlijk isolatiemateriaal zijn houtvezelisolatieplaten. De kostentracker-expert legt in een interview uitgebreid uit wat dergelijke records kunnen kosten en welke prijsverschillen er zijn.

Vraag: Wat kosten houtvezelisolatieplaten?

Kostentracker-expert: de prijzen voor houtvezelisolatie kunnen een zeer breed bereik bestrijken. Het is daarom moeilijk om hier vaste tarieven vast te stellen.

Allereerst moet u onderscheiden in welk gebied u houtvezelisolatie wilt toepassen:

  • voor dakisolatie
  • voor gevelisolatie
  • voor binnenmuurisolatie
  • als contactgeluidisolatie

Afhankelijk van het beoogde gebruik zijn houtvezelisolatiepanelen anders ontworpen en verkrijgbaar in verschillende diktes. De prijzen verschillen ook aanzienlijk van doel tot doel.

Op het gebied van gevelisolatie kunt u de gebruikelijke sterktes gebruiken die nodig zijn om een ​​U-waarde van 0,24 W / m²K (EnEV-eis) te behalen, doorgaans vanaf rond de 40 EUR per m² tot 50 EUR per m².

In vergelijking met andere isolatiematerialen zijn deze kosten relatief erg hoog - de meeste industrieel vervaardigde isolatiematerialen variëren tussen 15 EUR per m² en 30 EUR per m² om dezelfde U-waarde te bereiken. Andere ecologische materialen zoals vlas of zeegras zijn gemiddeld ongeveer 10 EUR per m² tot 15 EUR per m² goedkoper.

De reden hiervoor is de zeer hoge U-waarde van houtvezelisolatieplaten (0,47 W / mK, ofwel WLG 047). Zelfs speciale panelen met verbeterde isolatiewaarden halen doorgaans een maximum van WLG 040.

Op het gebied van dakisolatie worden verschillende soorten houtvezelisolatieplaten gebruikt, afhankelijk van het type isolatie waarvoor ze worden gebruikt.

Sarking-planken gemaakt van houtvezel zijn geprijsd tussen 8 EUR per m² tot 45 EUR per m², met een gelamineerd dakmembraan kan de prijs oplopen tot 55 EUR per m² of iets meer . Speciale panelen kunnen ook tot 75 EUR per m² kosten.

Voor scheidingswandisolatie (flexibele houtvezelisolatieplaten) moet je doorgaans prijzen berekenen van ongeveer 4 EUR per m² tot 30 EUR per m². Flexibele panelen voor de isolatie van het plafond op de bovenste verdieping, die ook bedekt moeten worden met een stabiele houtvezelplaat, kosten ongeveer 15 EUR per m² tot 25 EUR per m².

Isolatie voor het platte dak wordt geprijsd tussen ongeveer 10 EUR per m² en 50 EUR per m².

houtvezel isolatieplaat prijs

Houtvezelisolatieplaten kunnen op verschillende manieren gebruikt worden

Houtvezelisolatiepanelen voor binnen zijn geprijsd tussen ongeveer 10 EUR per m² en 40 EUR per m².

Als dekvloer- of contactgeluidsisolatie moet u voor houtvezelisolatieplaten van ongeveer 6 EUR per m² tot 18 EUR per m² aannemen, er zijn ook pure contactgeluidisolatieplaten beschikbaar vanaf ongeveer 1 EUR per m².

Dit laat al zien hoe groot de prijsverschillen kunnen beginnen bij verschillende toepassingen en ontwerpen. De prijsverschillen zijn dan vaak iets kleiner met andere isolatiematerialen.

Prijsvoorbeelden uit de praktijk

toepassingsgebieduitvoeringDimensiesDikte van de isolatieplaatprijs
Isolatie van het plafond op de bovenste verdieping140 kg / m³, WLG 040, direct toegankelijk120 cm x 40 cm80 mm18,32 EUR per m²
Contactgeluidsisolerende onderplaat250 kg / m³, WLG 070, geluidsverhogende eigenschappen79 cm x 59 cm5 mm1,36 EUR per m²
Binnenisolatie160 kg / m³, WLG 038, direct toegankelijk120 cm x 38 cm60 mm17,33 EUR per m²
Universele isolatieplaat (wandconstructie of dakspantisolatie)110 kg / m³, WLG 037, met sponning135 cm x 60 cm200 mm53,16 EUR per m²
Universele isolatieplaat (wandconstructie of dakspantisolatie)110 kg / m³, WLG 037, met tand en groef135 cm x 60 cm160 mm42,53 EUR per m²
Universele isolatieplaat (wandconstructie of dakspantisolatie)110 kg / m³, WLG 037,135 cm x 60 cm300 mm78,65 EUR per m²
Universele isolatieplaat (wandconstructie of dakspantisolatie)110 kg / m³, WLG 037, met sponning135 cm x 60 cm80 mmEUR 21,72 per m²
Flexibele isolatie voor compartimenten50 kg / m³, WLG 03812,2 cm x 67 cm60 mm9,14 EUR per m²
Flexibele isolatie voor compartimenten50 kg / m³, WLG 03812,2 cm x 67 cm120 mm16,41 EUR per m²
Flexibele isolatie voor compartimenten50 kg / m³, WLG 03812,2 cm x 67 cm200 mm30,82 EUR per m²

Dit zijn slechts individuele kostenvoorbeelden van verschillende providers. De prijzen voor andere houtvezelisolatieplaten kunnen ook aanzienlijk verschillen, vooral voor andere ontwerpen of andere afnamehoeveelheden.

Onze prijsvoorbeelden laten echter al heel goed zien hoe verschillend de prijzen kunnen zijn voor verschillende versies.

Vraag: Van welke factoren zijn de kosten van houtvezelisolatieplaten in het algemeen afhankelijk?

Kostentracker-expert: natuurlijk zijn er een paar dingen waarmee u rekening moet houden:

  • het beoogde gebruik van de houtvezelisolatiepanelen
  • de uitvoering van de panelen
  • de afmetingen van de panelen
  • de dikte van de panelen
  • de thermische isolatieprestaties van de panelen (behorend tot bepaalde WLG)
  • de technische en mechanische eigenschappen van de panelen

Met al deze factoren moet altijd rekening worden gehouden als het gaat om de prijs van een plaat. Naast de thermische isolatie bepalen ook de technische eigenschappen de keuze van het betreffende plaatmateriaal in de praktijk - er kunnen alleen panelen worden gebruikt waarvan de technische eigenschappen voldoende zijn voor het beoogde doel.

In de praktijk kan in plaats van industrieel geproduceerde isolatiematerialen ook veel isolatie worden gemaakt met houtvezelplaten. Bij de prijsvergelijking van de verschillende isolatiematerialen behoren houtvezelisolatieplaten tot de duurdere alternatieven, die vanwege hun hoge U-waarde meestal ook grotere montagehoogtes voor de isolatie vragen. Dit is niet altijd wenselijk.

In de praktijk is het zinvol om alternatieve isolatiemogelijkheden met andere materialen te overwegen of te overwegen. Dit kan niet alleen helpen om de kosten van de isolatiemaatregelen te verlagen, maar ook de constructiehoogtes.

Vraag: Welke technische eigenschappen zijn bepalend voor isolatieplaten?

Kostentracker-expert: naast de warmtedoorgangscoëfficiënt (WLG-klasse), die informatie geeft over de isolatieprestaties van het paneel, is de drukstabiliteit van de panelen ook belangrijk wanneer ze zijn geladen. Dit kan bijvoorbeeld van belang zijn op het gebied van dakisolatie.

De technische kenmerken van het paneel zijn ook belangrijk met betrekking tot de vereiste brandwerende eigenschappen. Niet elk type paneel kan in alle gevallen worden gebruikt - er moet rekening worden gehouden met de specificaties van het betreffende onderdeel.

Indien panelen stabiel met elkaar verbonden moeten worden, zijn vaak panelen met tand- en groefverbinding of met getrapte naden nodig. In de praktijk zijn deze ontwerpen meestal iets duurder dan panelen met normale randen, die alleen tegen elkaar kunnen worden gelegd.

Vraag: Hoe bepaal je de juiste plaatdikte?

houtvezel isolatieplaat prijs

De juiste plaatdikte is essentieel

Kostentracker-expert: om dit te doen, heeft u eerst twee dingen nodig die u moet weten: het bestaande isolatievermogen van het onderdeel en de WLG-klasse van het isolatiemateriaal.

De EnEV-specificaties (0,24 W / m²K in een oud gebouw of 0,20 W / m²K in een nieuw gebouw) kunnen het beste worden gebruikt voor de berekening. Op basis van de bestaande isolatieprestatie (U-waarde) van het onderdeel kan dan berekend worden hoe dik een extra isolatielaag van een bepaalde WLG moet zijn om de vereiste normwaarde te halen of te onderschrijden.

Vraag: Kunnen houtvezelisolatieplaten ook gebruikt worden voor een ETICS?

Kostentracker-expert: dat is ook mogelijk. Hiervoor worden echter speciale platen gebruikt die een aparte platenklasse vormen.

In vergelijking met de gebruikelijke isolatie met polystyreenmaterialen is isolatie met houtvezelisolatiepanelen echter aanzienlijk duurder voor een ETICS.

Vraag: Wat zijn de kostenvoordelen van houtvezelisolatieplaten met gelamineerde lagen?

Kostentracker-expert: In het dakgebied zijn dit voornamelijk panelen met een gelamineerde onderlaag. Deze panelen zijn tot 10 EUR per m² duurder dan panelen zonder deze gelamineerde lagen.

Het voordeel is echter dat het niet nodig is om de laag apart aan te brengen bij het plaatsen van de panelen. Dit scheelt in de praktijk veel tijd als het gaat om isolatiemaatregelen. Als de isolatie wordt uitgevoerd door gekwalificeerd personeel, verminderen de combinatie van houtvezelplaten en sarkingplaten de benodigde tijd en daarmee de kosten voor het werk.

Een ander type combinatiepanelen zijn houtvezelisolatiepanelen die direct bepleisterd kunnen worden. Dit vermindert ook de hoeveelheid werk die bij de montage in de praktijk komt kijken.

Voor de isolatie van het bovenvloerplafond zijn er ook houtvezelisolatieplaten, die aan de bovenzijde een stabiele deklaag hebben waardoor de isolatie direct toegankelijk is. In dit geval worden de materiaalkosten ook verlaagd als dergelijke panelen worden gebruikt - de zolder kan direct na het leggen worden belopen zonder dat er verdere lagen moeten worden gelegd.

In de praktijk moet je echter altijd nagaan of de vermindering van het werk de meerkosten voor de combinatiepanelen ook daadwerkelijk compenseert. Dat is niet in alle gevallen het geval.