Hete lucht methode tegen de houtworm: welke kosten mag men verwachten?

hete lucht proces-houtworm-kosten

Als de houtworm wortel heeft geschoten in de dakbalken, moet deze effectief worden bestreden - anders lijdt het draagvermogen van de dakconstructie eronder en kan deze niet meer volledig worden vermeden. Een uitstekende en tegelijkertijd volledig gifvrije methode om een ​​einde te maken aan de houtworm is het zogenaamde heteluchtproces. In ons interview bespreken we met de kostentracker welke kosten er te verwachten zijn als deze methode wordt toegepast.

Vraag: Wat kost het om het hete-luchtproces op uw eigen dakconstructie toe te passen?

Kostentracker-expert: Hoewel het proces al meer dan honderd jaar met succes wordt toegepast in Scandinavische landen, zijn er in ons land maar een paar bedrijven die zich daarin hebben gespecialiseerd en het proces ook goed kunnen toepassen en professioneel.

Aan de technisch relatief eenvoudige procedure, die ook in de DIN als toelaatbaar wordt vermeld, gaat uitgebreid voorbereidend werk en relatief veel inspanning in de aanloop naar de inrichting vooraf.

De kosten voor het behandelen van een zolderruimte met een besmetting bedragen daarom meestal tussen de € 2.000 en € 3.000.


De prijzen voor het verwijderen van de houtworm in een dakconstructie liggen rond de 2.000 euro.

Vaste prijzen zijn niet mogelijk, elke toepassing moet afzonderlijk berekend worden volgens de bestaande lokale omstandigheden (luchtdichtheid van de ruimte, balkdoorsneden, bestaande ruimtegeometrie).

Allereerst een voorbeeld van kosten.

Kostenvoorbeeld uit de praktijk

Een zolderruimte van 9 mx 4,5 m is besmet met houtworm, overal is een plaag te vinden. Het dak is volledig bedekt en strak, er zijn weinig problematische plekken die moeilijk te bereiken zijn. Het hok wordt vooraf door de verhuurder ontruimd, brandbare materialen worden afgevoerd.

Na controle van de omstandigheden, de intensiteit van de aantasting en het bestaande draagvermogen van het hout, wordt begonnen met de controle met de hete temperatuur methode.

Postprijs
Inspectie ter plaatse en planning van maatregelen0 EUR (gratis uitgevoerd)
Uitvoering van de werkzaamheden inclusief temperatuurmeting en documentatie3.450 EUR
Totale kosten ermee3.450 EUR

De hier getoonde kosten hebben betrekking op het gebruik van de heteluchtmethode op de zolder van een typische eengezinswoning met een schuin dak en matige aantasting door houtplagen.

Vraag: In welke prijsklasse zijn de kosten voor het bestrijden van besmet hout met de heteluchtmethode?

Kostentracker-expert: de kosten zijn sterk afhankelijk van de betreffende situatie in het individuele geval. Naast ongedierte op zolder, worden complete vakwerkhuizen vaak van besmetting bevrijd met behulp van de heteluchtmethode. De kosten hiervoor zijn uiteraard aanzienlijk hoger.


De kosten van verwijdering zijn afhankelijk van verschillende factoren.

Op het dakoppervlak van een gemiddelde eengezinswoning moet u bij het gebruik van deze methode rekening houden met ongeveer 3.000 EUR. Afhankelijk van de plaatselijke situatie, de intensiteit van de aantasting en eventueel verdere werkzaamheden (bijv. Preventieve houtbescherming, aanbrengen van hittebescherming van componenten, zolderruimen) kunnen de kosten in individuele gevallen beduidend hoger zijn.

Vraag: Waarvan zijn de kosten voor het gebruik van de heteluchtmethode afhankelijk?

Cost tracker expert: Het volgende is altijd bepalend voor de kosten:

  • welk deel van een gebouw moet worden behandeld
  • hoe groot het te behandelen gebied is
  • hoe ernstig de besmetting is
  • hoe de lokale situatie is ontworpen (ruimtegeometrie, balkdikte, luchtdichtheid van de ruimte, etc.)
  • hoeveel heteluchtapparaten en voertuigen er nodig zijn
  • de toegankelijkheid van de besmette site in het algemeen
  • de nodige beschermingsmaatregelen voor hittegevoelige onderdelen
  • verdere noodzakelijke aanvullende werkzaamheden

Het verkrijgen van meerdere aanbiedingen en eventueel meerdere expertises voor een professionele en effectieve uitvoering is in ieder geval aan te raden. Voor aanvang van de werkzaamheden dient het bedrijf dat de werkzaamheden uitvoert een offerte voor een vaste prijs in te dienen.

In de overgrote meerderheid van de gevallen is een inspectie vooraf absoluut noodzakelijk, omdat ook aan de aangetaste houten onderdelen onderzoek moet worden gedaan om de beheersmaatregelen goed en gericht te kunnen plannen. In de meeste gevallen zijn deze onderzoeken echter gratis als de bestelling later wordt geplaatst.