Huis renoveren: kosten per vierkante meter

huis-renovatie-kosten-per-m2

De renovatiekosten van oude gebouwen worden vaak onderschat, vooral oude huizen kunnen gemakkelijk een kostenval worden. De kostentracker-expert geeft tips in het interview en geeft geschatte vierkante meterprijzen voor individuele maatregelen, zodat u uw renovatiekosten gemakkelijker kunt zien.

Vraag: Wat kost het per m² als u een woning volledig wilt renoveren?

Kostentracker-expert: dat kun je niet over de hele linie zeggen, omdat de gegeven renovatie-inspanning voor elk gebouw anders is. In het ene geval moet de gehele dakconstructie worden vernieuwd, in het andere geval is alleen inblaasisolatie nodig voor het dubbelwandig metselwerk. De totale kosten zijn natuurlijk niet met elkaar te vergelijken.

Allereerst moet u onderscheiden welke gebieden gerenoveerd moeten worden:

 • het dakoppervlak
 • de gevel (inclusief energetische renovaties)
 • de plafonds (energetische renovatie)
 • de ramen en deuren
 • het souterrain
 • de elektrische installatie en de water / rioolinstallaties
 • de vloerbedekkingen
 • de wandbekleding en de binnendeuren
 • een interne trap
 • de badkamer
 • de keuken

Hieruit blijkt al dat een "algehele revisie" van een oud huis een hele reeks individuele werkzaamheden vereist - en dus ook heel wat kostenposten met zich meebrengt.

Dak en gevel

huis-renovatie-kosten-per-m2

Hoe de gevelrenovatie wordt uitgevoerd, is afhankelijk van het materiaal en de staat

In het dakgebied kunnen diverse werkzaamheden worden verricht: dit kan zijn het opnieuw bedekken van het dak, isolatie of een volledige heropbouw van de dakconstructie met bedekking.

Het opnieuw bedekken van een schuin dak - eventueel met isolatie - kost ongeveer 80 EUR per m² tot 250 EUR per m². Voor een volledig nieuwe dakopbouw moet u dan minstens 60 EUR per m² tot 80 EUR per m² toevoegen.

Er zijn tal van verschillende opties voor gevelrenovatie. Energetische renovaties kosten tussen ongeveer 120 EUR per m² en 200 EUR per m², tenzij u dubbelwandig metselwerk heeft, waar de kosten voor isolatie aanzienlijk lager zijn met ongeveer 25 EUR per m² tot 35 EUR per m².

Optische renovaties zonder gelijktijdige isolatie liggen in de range van ongeveer 45 EUR per m² tot 85 EUR per m², afhankelijk van of u wilt klinkeren, opnieuw pleisteren of schilderen. Hoogwaardige speciale uitvoeringen van de gevel zijn uiteraard aanzienlijk hoger.

Gevelbekleding met en zonder isolatie kan variëren van ongeveer 60 EUR per m² tot meer dan 300 EUR per m².

Ramen en isolatie in het interieur

Voor nieuwe ramen moet u minstens 500 EUR per raam rekenen met standaardafmetingen, hoogwaardige speciale ontwerpen en rolluiken en dan gemakkelijk de prijs verdubbelen of zelfs meer.

Het isoleren van de vloerplaten kost u doorgaans tussen 35 EUR per m² en 75 EUR per m², afhankelijk van welke isolatiemethode u kiest.

Een kelderrenovatie (van buitenaf) kan alleen al vanwege de nodige grondwerken erg duur zijn. 300 EUR per m² tot 500 EUR per m² zijn redelijk realistisch voor een volledige renovatie, afhankelijk van de vereiste bijkomende werken kan 100 EUR per m² tot 200 EUR per m² worden toegevoegd.

Elektrisch systeem, water / riolering installatie

huis-renovatie-kosten-per-m2

Er zijn ook aanzienlijke kosten verbonden aan het renoveren van het elektrische systeem

Voor de volledige vernieuwing van de elektrische installatie moet u 70 EUR per m² - 80 EUR per m² woonoppervlakte berekenen. In de meeste gevallen zullen dergelijke complete renovaties alleen nodig zijn voor zeer oude huizen. In alle andere gevallen zijn de kosten waarschijnlijk aanzienlijk lager.

Aan de andere kant kan het vernieuwen van de drinkwater- en rioolleidingen al nodig zijn bij woningen die 30 jaar oud zijn. De kosten hiervoor zijn echter moeilijk te kwantificeren - ze zijn grotendeels afhankelijk van de gekozen renovatiemethode.

Vloer- en wandbekleding, binnentrap

De materiaalkosten voor vloerbedekkingen beginnen bij ongeveer 20 EUR per m². Daarnaast zijn er legkosten van ongeveer 20 euro per m² tot 45 euro per m², tenzij je de betreffende vloerbedekking zelf legt.

U kunt de wanden zelf renoveren voor ongeveer 10 EUR per m² tot 15 EUR per m², voor dezelfde prijs kunt u ook zelf het materiaal voor eenvoudige gipsplaten krijgen.

Laat de werken uitvoeren door een specialist, de kosten voor muurrenovatie beginnen bij rond de 20 EUR per m², maar kunnen ook aanzienlijk hoger zijn als de renovatie-inspanning hoog is (verwijderen van behang, nieuw pleisterwerk, enz. .). Droogbouwwerk kost gewoonlijk 40 EUR per m² tot 70 EUR per m².

Keuken en badkamer

huis-renovatie-kosten-per-m2

Een badkamerrenovatie kost minimaal € 100, - per vierkante meter

De kosten van een nieuwe keuken of badkamer hangen natuurlijk grotendeels af van het ontwerp dat je wilt.

Een volledige modernisering van een oude badkamer kost bijna ongeveer 100 EUR per m², met veel eigen bijdragen nog minder, met een luxueus design ook aanzienlijk meer.

Voor een eenvoudige nieuwe kitchenette moet u meestal ongeveer 2.000 EUR tot 5.000 EUR rekenen, luxe keukens kosten natuurlijk aanzienlijk meer. De meerkosten zijn afhankelijk van de vloer- en wandbekleding en de gewenste inrichting.

Kostenvoorbeeld uit de praktijk

Een ouder huis uit de jaren 60 wordt volledig gemoderniseerd: het dak wordt opnieuw bedekt, de vloerplaten worden geïsoleerd, de gevel wordt geïsoleerd en opgeknapt met isolatieklinker.

Er worden 12 ramen vervangen en over de gehele woonoppervlakte van 130 m² worden vloertegels gelegd. De badkamer en keuken worden vernieuwd.

Basisoppervlak: 70 m²
geveloppervlak: 110 m²
dakoppervlak: 120 m²

Postprijs
Dak opnieuw bedekken met betonnen pannen, latten vervangen14.400 EUR
Isolatie van het plafond op de bovenste verdieping en het kelderplafondEUR 5.600
12 Ramen vervangen6.900 EUR
Gevelisolatie en renovatie met isolerende klinkerEUR 20.900
totale prijsEUR 47.800
Financiering voor energetische renovatie (KfW)min € 4.780
kosten voor eigen rekeningEUR 43.020

Dit is een kostenvoorbeeld dat alleen van toepassing is op een specifiek individueel geval. De individuele kosten voor andere gevallen kunnen ook aanzienlijk variëren.

Vraag: Van welke factoren zijn de kosten van een woningrenovatie afhankelijk?

Kostentracker-expert: het volgende is doorslaggevend:

 • de grootte van het huis
 • de leeftijd van het huis
 • de bestaande schade aan het huis
 • de omvang van de geplande renovatiewerken
 • het gewenste uitrustingsniveau dat door de renovatie moet worden bereikt

Afhankelijk van de benodigde maatregelen kunnen de kosten sterk variëren. Voor grotere renovaties zijn professionele renovatieplanning en kostenramingen door een bouwdeskundige de moeite waard.