Huis verbouwen: welke kosten moet u inschatten?

huis verbouwingskosten

Als een recent gekocht of geërfd ouder huis up-to-date moet worden gebracht, is een zorgvuldige planning nodig: er kunnen aanzienlijke kosten worden gemaakt, die op voorhand meestal grondig worden onderschat. De cost tracker expert laat in ons interview zien welke kosten er berekend moeten worden bij het renoveren van een woning.

Vraag: Wat zijn de kosten van een woningrenovatie?

Kostentracker-expert: dat verschilt natuurlijk heel erg van huis tot huis en hangt in grote mate af van de grootte van het huis, de leeftijd en technische staat en last but not least van je eigen uitrusting eisen na de renovatie.

De kosten die hierbij ontstaan ​​zijn niet te onderschatten - zelfs huizen uit de jaren 80 kunnen leiden tot verbouwings- en moderniseringskosten van 20% tot 30% van de woningwaarde. Voor een huis met een waarde van 150.000 euro zou je tot 50.000 euro moeten ophalen.

Voor woningen die eerder gebouwd zijn, kunnen de moderniseringskosten alleen al hoger zijn dan de helft van de woningwaarde.

Bijzonder hoge kosten worden meestal gemaakt voor:

 • noodzakelijke renovaties of reparaties op het gebied van het dak
 • de nodige en noodzakelijke energetische renovaties
 • complex en omvangrijk interieurwerk
 • de modernisering van ramen
 • de modernisering van het verwarmingssysteem en de drinkwaterinstallatie en het afvalwatersysteem

Dakoppervlak

huis verbouwingskosten

Aanzienlijke kosten worden gemaakt voor een nieuwe dakconstructie

Als een dakconstructie niet meer stabiel is of al ernstig beschadigd is, moet deze samen met de dakbedekking vernieuwd worden.

In het individuele geval van een volledige renovatie van het dak, kan dit oplopen tot kosten van 200 EUR per m² tot 300 EUR per m².

Er is nog geen rekening gehouden met eventuele dakisolatie (als de zolder wordt verwarmd en gebruikt of als er een dakuitbreiding is gepland). De kosten voor isolatie op het dak en de dakbedekking alleen zijn minstens 170 EUR per m² dakoppervlak, de kosten voor een nieuwe dakconstructie komen daar dan ook bij.

Energetische renovatie

De Energiebesparingsverordening (EnEV) stelt uitgebreide voorschriften op welke thermische isolatiemaatregelen in een woning moeten worden getroffen. Als de woning verbouwd moet worden, is het in de meeste gevallen verplicht om energetische renovaties uit te voeren aan de afzonderlijke componenten.

In het beste geval mag u alleen al voor de nodige gevelisolatie rekenen op kosten van 130 EUR per m² geveloppervlak. Afhankelijk van het gewenste ontwerp kan dit oplopen tot € 200, - per m² en meer.

Daarnaast is er de isolatie van de verdiepingsplafonds tot 70 EUR per m² vloeroppervlak. Indien nodig moeten ook aanvullende individuele maatregelen worden genomen.

Binnenwerk

huis verbouwingskosten

Zelfs bij interieurwerkzaamheden kunnen kosten ontstaan ​​tot € 800, - per vierkante meter

De kosten voor een complete binnenwerkzaamheden liggen tussen ongeveer 350 EUR per m² tot 800 EUR per m² woonoppervlak - met een volledige herziening van het interieur inclusief alle wanden, vloerbedekkingen en installaties, de kosten van de renovatie zijn er nauwelijks meer onder.

Met name op dit gebied kunnen de kosten echter ook aanzienlijk worden verlaagd door eigen bijdragen en door verstandige en goedkope keuze van maatregelen.

Venster vernieuwen

Een enkel raam met installatiekosten minstens 500 EUR zelfs bij kleinere raamafmetingen. Je hebt dan alleen simpele standaard kunststof ramen en geen rolluiken.

Afhankelijk van de uitrustingsvereisten en de prestaties van de beglazing en zonwering, kan een enkel raam gemakkelijk twee keer zoveel kosten. Het vervangen van alle ramen in huis kan daarom veel geld kosten.

Vernieuwing van het verwarmingssysteem en de installaties

Een nieuwe kachel ligt bijna altijd tussen de € 10.000 en € 15.000, zelfs bij goedkope verwarmingsvormen. Moderne verwarmingstechnieken zoals verwarming op biomassa of een geothermische warmtepomp kunnen al snel 25.000 euro kosten.

Als de waterleidingen in de woning vervangen moeten worden, kun je ook hoge kosten verwachten. Deze kosten liggen vaak in de buurt van de kosten voor een geheel nieuwe waterinstallatie in een nieuwbouw. Hetzelfde geldt voor het riool.

Sample kosten

huis verbouwingskosten

De totale kosten kunnen sterk verschillen, afhankelijk van het individuele geval

We hebben een huis uit 1972 geërfd en willen het nu up-to-date en modern maken. Tot nu toe zijn er geen renovaties uitgevoerd.

We vernieuwen de dakbedekking en de regengoten, voeren een energetische renovatie uit (vloerplafondisolatie en gevelisolatie met isolerende klinker), laten goedkope nieuwe ramen plaatsen en vervangen de verouderde verwarming door een nieuwe condensatieketel op gas. We moderniseren de badkamer en keuken en leggen nieuwe vloerbedekkingen.

Postprijs
Dak vernieuwen5.970 EUR
Complete energetische renovatie34.200 EUR
Venster vervangen6.250 EUR
nieuwe verwarming (condensatieketel op gas)EUR 8.900
Moderniseer de badkamer en keuken12.400 euro
Renoveer zelf wanden en vloerbedekkingen6.300 EUR
Beoordeling voor KfW Efficiency House 115 (ter verkrijging van financiering)890 EUR
Totale kosten van alle maatregelen79.110 EUR
verkregen financiering (aftrek)11.641 EUR
kosten voor eigen rekening67.469 EUR, wat overeenkomt met 562,24 EUR per m² woonoppervlakte

De gemaakte kosten hebben betrekking op een specifieke woning en specifieke door ons gespecificeerde renovatie- en verbouwingsmaatregelen. Het verbouwen van een andere woning kan ook leiden tot hogere of lagere kosten, afhankelijk van de leeftijd en staat van de woning en het gewenste eindresultaat.

Vraag: Wat beïnvloedt de kosten van een verbouwing van een huis?

Cost Tracker Expert: als het gaat om een ​​betrouwbare kostenraming, zijn er veel dingen waarmee u rekening moet houden:

huis verbouwingskosten

Leeftijd en grootte van de woning zijn doorslaggevende kostenfactoren

 • Leeftijd en staat van de woning
 • noodzakelijke reparaties (bv. vernieuwing van de dakbedekking of de gehele dakconstructie)
 • Grootte van het huis
 • gewenst eindresultaat en gewenste uitrustingsnorm na de ombouw
 • Kosten voor de nodige energetische renovatiemaatregelen
 • Kosten voor vernieuwing of modernisering van verwarming
 • Kosten voor herinrichting van het interieur (badkamer en keuken, vloerbedekking, wandontwerp, etc.)
 • Kosten voor het vernieuwen van de installaties
 • de kwaliteit en kosten van de gebruikte materialen
 • het aandeel van persoonlijk werk dat wordt geleverd

Om een ​​goed overzicht te hebben van de kosten is een taxatie van de woning door een bouwkundig expert en een daaropvolgende kostenraming door een ervaren specialist aan te bevelen. Een architect kan ook goed adviseren over de renovatiemaatregelen, maar dit brengt meestal hogere kosten met zich mee.

Een goed onderbouwde planning vooraf, bij voorkeur door een specialist, is met name aan te raden bij grote renovaties, in veel gevallen worden de totale gemaakte kosten beduidend onderschat.

U kunt op dit punt ook meer informatie vinden over afzonderlijke kostengebieden.