Huis verkopen via de makelaar: wat zijn de kosten?

huis-verkoop-makelaarskosten

Een huis verkopen is een ingewikkelde zaak. Het begint met het vaststellen van een redelijk gerechtvaardigde verkoopprijs. Daarnaast kun je als onervaren verkoper nog een aantal andere fouten maken - en heb je ook veel moeite. In ons interview hebben we de experts op het gebied van kostentracking gevraagd welke kosten er verwacht kunnen worden bij het verkopen van een makelaar.

Vraag: Wat kost het om een ​​woning via een makelaar te verkopen?

Kostentracker-expert: dat verschilt van staat tot staat - afhankelijk van waar het huis zich bevindt, is een ander lokaal bedrag van toepassing op de makelaarskosten die worden gemaakt.

huis-verkoop-makelaarskosten

Makelaarskosten zijn vaak een kwestie van onderhandelen.

Daarnaast zijn de bemiddelingskosten altijd een beetje een onderhandeling: binnen het lokale budget kun je ook individuele vergoedingen afspreken. Makelaars raken vooral betrokken wanneer een huis gemakkelijk en met weinig moeite kan worden verkocht.

De overeengekomen bemiddelingskosten kunnen dan in elke verhouding tussen koper en verkoper worden verdeeld, maar er zijn ook de gebruikelijke marktregels afhankelijk van de deelstaat.

In de meeste deelstaten bedragen de standaard marktcommissies 7,14% van de aankoopprijs, in vijf deelstaten betaalt alleen de koper, in de andere deelstaten is het aandeel van de commissie voor zowel koper als verkoper 50%, dus de commissie van de makelaar wordt verdeeld.

Allereerst een voorbeeld van kosten.

Kostenvoorbeeld uit de praktijk

We verkopen een huis van 275.000 euro in Brandenburg. De makelaar eist de lokale commissie in Brandenburg.

Postprijs
Courtage0 EUR
Commissie te betalen door de koper (7,14% van de koopsom)19.635 EUR
Totale kosten voor ons als verkoper0 EUR

Het hier getoonde kostenvoorbeeld geldt voor de deelstaat Brandenburg. Hierbij geldt een zogenaamde “externe commissie”, wat betekent dat alleen de koper de courtage betaalt. Dit kan in andere deelstaten en in sommige onafhankelijke steden anders zijn.

Vraag: In welke prijsklasse worden commissies van makelaars verplaatst?

Kostentracker-expert: in de meeste deelstaten bedraagt ​​de zogenaamde standaard marktcommissie voor de makelaar 7,14% van de aankoopprijs.

Als verkoper zijn er meestal geen kosten in de deelstaten

 • Berlijn
 • Brandenburg
 • Bremen
 • Hamburg en
 • Hessen

In Nedersaksen zijn er verschillende gebruikelijke marktregels, afhankelijk van de regio: ofwel wordt de commissie ofwel gedeeld tussen koper en verkoper, ofwel betaalt de koper een maximum commissie tussen 4,76% en 5,95%. De verkoper heeft dan geen kosten in deze regio's.

Er zijn verschillende maximale commissies in de volgende deelstaten:

 • Bremen (5,95% - alleen voor de koper, verkoper betaalt niets)
 • Hamburg (6,25% - alleen voor de koper, verkoper betaalt niets)
 • Hessen (5,95% - alleen voor de koper, verkoper betaalt niets) en in
 • Mecklenburg-Vorpommern (5,95%, verdeeld volgens de volgende verhouding: 2,38% verkoper, 3,57% koper)

In alle andere deelstaten geldt een maximum commissie van 7,14%, koper en verkoper betalen elk de helft, ofwel 3,57% van de koopsom.

Vraag: Waarvan zijn de kosten van verkoop van een woning via de makelaar afhankelijk?

huis-verkoop-makelaarskosten

Meestal zijn de kosten van de makelaar de moeite waard.

Kostentracker-expert: de sleutel hier is:

 • in welke deelstaat de woning zich bevindt (toepasselijke marktcommissies, distributieratio's, enz.)
 • welke commissie kan met de makelaar worden onderhandeld
 • hoe de kosten worden verdeeld tussen koper en verkoper zoals afgesproken
 • Of er extra kosten worden gemaakt bij de verkoop van de woning (bijv. Opmaken van een opmaak van een taxatierapport, opmaak van een energiecertificaat, etc.)

Vraag: Zijn de kosten de moeite waard voor een makelaar?

Kostentracker-expert: in de meeste gevallen wel. Een makelaar is niet alleen in staat om de waarde van een pand vrij realistisch in te schatten, maar ook om bij verkoop onder de gegeven omstandigheden een zo hoog mogelijke prijs af te dwingen. Als onervaren verkoper zal je in de meeste gevallen niet slagen.

Bovendien bespaart u zichzelf alle moeite die gepaard gaat met het verkopen van het huis. U bent ook beschermd tegen verkoopfouten.

Daarnaast zijn makelaars veel beter in staat om een ​​woning correct en overzichtelijk op de markt te brengen. Als particuliere verkoper is dit in de meeste gevallen lang niet zo succesvol. In veel gevallen kan de makelaar ook terugvallen op een klantprofiel met tal van potentiële kopers die een particuliere verkoper niet heeft.