Huis wintertuin: welke kosten moet u berekenen?

wintertuin kosten

Terrassen kunnen alleen in het warme seizoen worden gebruikt - een verwarmde wintertuin daarentegen het hele jaar door. Een levende wintertuin kan ook een interessant alternatief zijn als u niet genoeg ruimte in huis heeft en een kleine, gezellige aanbouw nodig heeft. Zoals elk groot bouwproject is een serre niet per se de goedkoopste aankoop. We wilden van de experts op het gebied van kostentracering weten welke kosten er te verwachten zijn bij het bouwen van een serre aan huis.

Vraag: Hoe duur is een serre in huis?

Kostentracker-expert: Uiteraard zijn de grootte van de wintertuin en de individuele constructie en uitrusting altijd bepalend voor de kosten.

wintertuin kosten

De kosten voor normale wintertuinen bedragen ongeveer 50 kEUR.

Globaal genomen kunnen kleine en eenvoudige versies naar verwachting tussen de ongeveer 15.000 EUR tot 35.000 EUR kosten, voor grotere en beter uitgeruste versies zijn de kosten meer als 50.000 EUR sterk>. Luxe varianten, die ook meerdere verdiepingen kunnen hebben en allerlei speciale uitrusting hebben, kunnen ook 100.000 EUR en meer kosten.

In de EnEV gelden voor een woonserre dezelfde eisen als voor degelijk geconstrueerde woonruimtes. Dienovereenkomstig kunt u in de berekening ongeveer dezelfde kosten toepassen als bij het bouwen van een huis: tussen ongeveer 1.200 EUR per m² en 2.500 EUR per m², afhankelijk van het individuele ontwerp.

Kostenvoorbeeld uit de praktijk

We willen een levende wintertuin aanleggen van 4 mx 5 m met een lessenaarsdak aan de dakrand van onze gezinswoning. Het benodigde grondwerk voor de fundering doen wij nog zelf, de rest wordt door gespecialiseerde bedrijven uitgevoerd.

In het interieur wordt de vloer bekleed met hoogwaardige XXL-tegels, de bestaande vloerverwarming wordt doorgetrokken naar de wintertuin.

Postprijs
Fundering maken (betonneren geïsoleerde fundering)2.150 EUR
Conservatoriumbouw (gespecialiseerd bedrijf, inclusief alle werkzaamheden)31.000 euro
Totale kosten voor planning en goedkeuring6.900 EUR
Binneninrichting en meubilair3.200 EUR
Totale kosten ermee43.250 EUR
Kosten per m² wintertuinruimteEUR 2.162,50 per m²

Afhankelijk van de individuele vormgeving en vormgeving van de woonserre kunnen de kosten ook in andere gevallen beduidend hoger of lager uitvallen. Bij het berekenen van de kosten mogen de talrijke bijkomende kosten die tijdens de bouw ontstaan ​​niet worden vergeten - ze kunnen de totale kosten weer aanzienlijk verhogen (in ons geval met bijna 40% van de werkelijke bouwkosten).

Vraag: Hoeveel moet u kosten verwachten?

Kostentracker-expert: Allereerst zijn er de kosten voor de bouw van de serre zelf. In veel gevallen gebruiken professionele aanbieders ook bouwpakketten die kunnen worden geselecteerd en vervolgens ter plaatse kunnen worden gebouwd - een huisserre is dus gemaakt in veel gevallen Cases die sterk lijken op een geprefabriceerd huis.

wintertuin kosten

De kosten voor residentiële wintertuinen zijn meestal individueel.

De kosten voor het individueel geselecteerde wintertuinmodel kunnen sterk variëren, afhankelijk van het bouwmateriaal, ontwerp en speciale uitrusting. In het geval van een typische residentiële wintertuin liggen de pure bouwkosten tussen ongeveer 1.200 EUR per m² en 2.500 EUR per m² bruikbare wintertuinruimte. Echte luxe varianten, die ook verkrijgbaar zijn in versies met meerdere niveaus, kunnen ook aanzienlijk duurder zijn.

Opstartkosten

Om überhaupt een serre te kunnen bouwen, is een solide en geïsoleerde fundering vereist. De kosten voor het bouwen van de fundering variëren doorgaans tussen ongeveer 70 EUR per m² en 120 EUR per m².

Daarnaast zijn er de kosten voor de grondwerken, die u zelf kunt doen om kosten te besparen.

Planning- en goedkeuringskosten

Om een ​​woonkamer serre te mogen bouwen is in ieder geval een bouwvergunning nodig. De bouwvergunning mag alleen worden aangevraagd door een architect die bevoegd is om een ​​bouwtekening in te dienen. Bereken de totale kosten voor planning en goedkeuring met ruwweg 15% tot 20% van de totale bouwkosten. Als de planning wat eenvoudiger wordt (bijvoorbeeld omdat alle plantekeningen al beschikbaar zijn), kan dit in individuele gevallen minder zijn.

Meer informatie over de kosten van een bouwvergunning voor de wintertuin vindt u hier.

Bijkomende werkzaamheden

Bij het berekenen van de kosten mogen de incidentele werkzaamheden niet worden vergeten: er moet een dekvloer en vloerbedekking worden gelegd, er moet een muuropening worden gemaakt en er moet een deur worden geplaatst om toegang te krijgen tot de wintertuin. De meeste residentiële wintertuinen zijn ook aangesloten op het bestaande verwarmingssysteem (uitbreiding van de verwarming naar de wintertuin).

Met al deze kosten moet ook rekening worden gehouden.

Vraag: Waar zijn de kosten voor een woonserre in het algemeen van afhankelijk?

wintertuin kosten

De kosten van een serre thuis zijn afhankelijk van veel verschillende factoren.

Kostentracker-expert: het volgende is altijd doorslaggevend:

  • de geplande grootte van de wintertuin
  • het constructiemateriaal van de wintertuin (kunststof, hout, aluminium, staal, RVS)
  • het individuele ontwerp van de wintertuin en de vorm van het dak
  • de kosten voor geselecteerde speciale apparatuur (bijv. zon- en hittebescherming, automatische bediening, ventilatie, etc.)
  • de gemaakte planning- en goedkeuringskosten
  • de stichtingskosten
  • de kosten voor de extra uitrusting van de wintertuin (chape, vloeren, verwarming, eventueel ook zonweringsoplossingen en inbraakwerende oplossingen indien niet reeds inbegrepen)