Huisaansluiting: wat zijn de kosten?

huisaansluitingskosten

Waar bij het bouwen van een woning vaak over wordt vergeten: elke woning moet ook worden aangesloten op de nodige toevoerleidingen. Dit brengt soms forse kosten met zich mee die vaak worden onderschat. In ons interview hebben we de experts op het gebied van kostentracker gevraagd welke kosten doorgaans te verwachten zijn voor een huisaansluiting.

Vraag: Wat kost de huisaansluiting doorgaans?

Kostentracker-expert: noodzakelijke hulpprogramma's zijn:

  • elektriciteit
  • Water en riolering
  • Telefoon en internet
  • Gas (indien nodig)
  • Stadsverwarmingsaansluiting (slechts in enkele gebouwen)
huisaansluitingskosten
Je hebt absoluut een stroomaansluiting in je huis nodig.

Voor alle verbindingen moet u beslist kosten van ongeveer 10.000 tot 15.000 euro in rekening brengen. De aansluitkosten zijn altijd afhankelijk van de ligging van de woning op het terrein en het verloop van de betreffende toevoerleidingen. Bovendien kunnen ze vaak behoorlijk verschillen, afhankelijk van de regionaal verantwoordelijke leverancier.

Allereerst een voorbeeld van kosten.

Kostenvoorbeeld uit de praktijk

Voor alle huisaansluitingen in ons nieuwe pand tellen we de kosten bij elkaar op.

Postprijs
Wateraansluiting2.700 EUR
Afvalwateraansluiting3.800 EUR
Stroomaansluiting2.200 EUR
Gasaansluiting2.100 EUR
Telefoon- en internetverbinding (inclusief benodigde kabels en leidingen)EUR 1.050, -
Totale kosten ermee11.850 EUR

De hier getoonde kosten zijn gemaakt voor een enkele woning op een bepaalde locatie. De huisaansluitkosten op andere locaties en op andere vastgoedlocaties kunnen ook aanzienlijk hoger of lager zijn.

Vraag: Wat is de prijsklasse voor de individuele aansluitingen?

Kostentracker-expert: in de meeste gevallen moet u rekening houden met kosten van ongeveer 2.000 EUR tot 3.000 EUR, afhankelijk van de afstand tot het dichtstbijzijnde leveringspunt.

huisaansluitingskosten
De kosten voor een wateraansluiting bedragen minimaal 2000 EUR.

De water- en rioolaansluiting is beduidend duurder, waarvoor je meestal tussen de 2.000 EUR en 5.000 EUR moet rekenen. Als het huis erg ver van de eigendomslijn of van de respectievelijke toevoerlijnen ligt, kunnen de kosten aanzienlijk hoger zijn.

In de overgrote meerderheid van de gevallen moet u voor de gasaansluiting tussen de € 1.500 en € 2.500, - kosten rekenen, inclusief de kosten voor het leggen van de leidingen in de woning. Op zeer ongunstige locaties kunnen de kosten oplopen tot 5.000 EUR.

Voor het tot stand brengen van een telefoon- en internetaansluiting moet u rekening houden met een vast eenmalige kost van ongeveer 800 euro. Daarnaast zijn er echter meestal lijnkosten per m voor het deel van de lijn dat over het terrein loopt. Kabels en leidingen dient u zelf aan te schaffen en te betalen. Dit betekent dat de kosten vaak in de range van € 1.000 liggen. Als de woning op glasvezel moet worden aangesloten (alleen mogelijk in aangewezen uitbreidingsgebieden), bedragen de kosten ongeveer 1.600 euro of zelfs meer.

Als een aansluiting op een bestaand stadsverwarmingsnet nodig is, moet u rekening houden met aanlegkosten tussen de € 2.500 en € 4.000 .

Vraag: Waarvan zijn de kosten voor de huisaansluiting in individuele gevallen afhankelijk?

huisaansluitingskosten
De kosten voor een huisaansluiting zijn afhankelijk van verschillende factoren.

Kostentracker-expert: het volgende is doorslaggevend:

  • de plaats waar de woning staat (regionale verschillen tussen leveranciers)
  • de afstand tot de eigendomslijn of de afstand tot het dichtstbijzijnde leveringspunt van de respectieve provider
  • het type benodigde aansluitingen (extra gasaansluiting of stadsverwarmingsaansluiting, glasvezelaansluiting, etc.)
  • de aard van het terrein op het terrein
  • of er al een ontwikkeling van het onroerend goed is (lijnen liggen op de eigendomsgrens)

In ieder geval loont het de moeite om de relevante informatie vooraf bij de betreffende leveranciers in te winnen om de kosten meer of minder nauwkeurig te kunnen inschatten. In de meeste gevallen worden de aansluitkosten onderschat.

Met name bij braakliggende panden op afgelegen locaties dient men in eerste instantie voorzichtig te zijn en vooraf navraag te doen. In individuele gevallen kunnen hier zeer hoge ontwikkelingskosten ontstaan.