Telekom-huisaansluiting: welke kosten zijn te verwachten?

huisaansluiting telecommunicatiekosten

Niet alleen vaste lijnen, maar ook een bekabelde internetverbinding behoren tegenwoordig tot de standaarduitrusting in elk woongebouw. Wat vaak wordt onderschat zijn de aansluitkosten voor nieuwbouw die ontstaan ​​voor deze telecommunicatieverbindingen. In ons interview bespreken we met de kostentracker de kosten die te verwachten zijn voor de telefoon- en internetaansluiting in het pand.

Vraag: Wat kost de telecommunicatieverbinding in een gebouw?

Kostentracker-expert: de kosten voor de verbinding kunnen van geval tot geval verschillen, afhankelijk van welke lijntechnologie is geselecteerd.

Volgens Telekom bedragen de kosten voor de huisaansluiting in principe een vast tarief van 599,95 EUR, voor een aansluitpunt (APL) binnen 799,95 EUR.

Bij het kiezen van bepaalde producten kunnen er in bepaalde periodes echter kortingen zijn die de kosten aanzienlijk verlagen (bijv. Individuele, tijdelijke aanbieding van een bouwersbonus voor bepaalde producten ter waarde van 300 euro). Zelfs degenen die al een vaste Telekom-klant zijn, kunnen soms een bonus aanvragen.

huisaansluiting telecommunicatiekosten
Een glasvezelverbinding is zelfs nog duurder.

Wie echter bijzonder snel internet via glasvezel wil, moet rekening houden met aanzienlijk hogere kosten. In de aangewezen uitbreidingsgebieden kost aansluiting op het FTTH (Fiber to the House) netwerk meer dan 1.600 EUR, de kosten zijn afhankelijk van het individuele geval. In gebieden die niet zijn aangewezen als uitbreidingsgebieden, maar waar VDSL aanwezig is, is wellicht nog een FTTH-verbinding mogelijk. Volgens Telekom bedragen de kosten hiervoor in dergelijke gevallen vaak meer dan € 15.000.

Allereerst een voorbeeld van kosten.

Kostenvoorbeeld uit de praktijk

We hebben een Telekom-aansluiting geïnstalleerd in een nieuw gebouw. We waren al een vaste klant bij Telekom. We hebben al de nodige leidingen laten leggen samen met de hoogspanningsleiding.

Postprijs
Aansluitkosten binnen799,95 EUR
Bestaande klantenbonusminder 200 EUR
Totale kosten ermee599,95 EUR

De hier getoonde kosten hebben betrekking op de aansluitkosten voor een bepaald gekozen tarief. Hierbij wordt geen rekening gehouden met de kosten voor het leggen van de kabels, aangezien het leggen van de kabel tot aan het huis samen met het leggen van de hoogspanningsleidingen plaatsvond. Als er later een Telekom-verbinding wordt geïnstalleerd,

Vraag: Wat is de prijsklasse voor de aansluitkosten voor Telekom?

huisaansluiting telecommunicatiekosten
Voor een verbinding met de Telekom moet u rekening houden met maximaal 800 EUR.

Kostentracker-expert: in de praktijk zouden de verbindingskosten tussen de EUR 600 en EUR 800 moeten liggen.

Het leggen van de kabel kan samen met het leggen van de voedingslijn gebeuren, zodat er in dit geval geen extra kosten zijn. Als de telecomverbinding later wordt opgezet, moeten deze kosten dienovereenkomstig worden verrekend. Dit betekent aanzienlijke meerkosten als de leidingen door een gespecialiseerd bedrijf worden aangelegd, simpelweg vanwege de daarvoor benodigde grondwerken.

In sommige gevallen kunnen de aansluitkosten worden verlaagd door voor bepaalde tarieven of producten te kiezen of door een bestaande Telekom-klant te zijn. In het geval van speciale Telekom-aanbiedingen worden de kosten die in rekening worden gebracht voor een nieuwe aansluiting ook verlaagd door bepaalde bonusbetalingen.

Vraag: Waarvan zijn de kosten voor een telecommunicatieverbinding afhankelijk?

huisaansluiting telecommunicatiekosten
De kosten voor een huisaansluiting zijn altijd individueel.

Kostentracker-expert: hier in overweging te nemen:

  • de aansluitkosten in elk individueel geval
  • de kosten van het leggen van de leidingen (geen kosten indien tegelijkertijd met de elektriciteitskabels gelegd)
  • of u profiteert van bepaalde speciale Telekom-promoties (bonusbetalingen, bepaalde tarieven, bestaande klanten)

Vraag: Zijn er alternatieven voor de Telekom-verbinding?

huisaansluiting telecommunicatiekosten
Er zijn ook alternatieven voor een Telekom-verbinding.

Kostentracker-expert: in feite is een vaste verbinding tegenwoordig niet langer absoluut noodzakelijk. Televisie, telefoon en internet kunnen ook via satelliet geïmplementeerd worden, de aansluitkosten zijn dan vaak beduidend lager dan bij een telecomverbinding.

De prestaties van dergelijke op satellieten gebaseerde toegangen kunnen dan worden vergeleken met de prestaties van bekabelde verbindingen.

Kabelaanbieders bieden ook vaak zogenaamde "triple play" -aanbiedingen aan, te weten televisie, vaste telefonie en internet. Dit kan ook een alternatief zijn voor de Telekom-huisaansluiting.

Een ander alternatief is mobiele toegang via het UMTS-netwerk. Een UMTS router in huis zorgt ervoor dat WLAN door het hele huis beschikbaar is. Bij de meeste providers moet u echter volumebeperkte internettoegang verwachten. Ook hier dient u eerst de aansluitkosten en de maandelijkse kosten (aanschaf router, kosten contractafsluiting, eventuele tarieven voor telefonie en internet, maandelijkse basiskosten) te vergelijken.

Vraag: Hoe lang duurt het om een ​​telecomverbinding tot stand te brengen?

Kostentracker-expert: Telekom is niet de snelste als het gaat om het maken van verbindingen, dus u moet zeker op tijd een verbinding aanvragen. Volgens Telekom moet je zeker 20 weken wachten tussen de aanvraag voor de verbinding en de daadwerkelijke verbinding.