Huishoudhulp: wat kost huishoudelijke hulp?

kosten van huishoudelijke hulp

Kleren wassen, ramen poetsen, vloeren dweilen, koken en spoelen: Als u niet genoeg tijd heeft om zelf het huishouden te doen, of als dit door ziekte niet mogelijk is, kunt u een huishoudhulp inhuren. In een gesprek met de kostentracker-expert maken we duidelijk welke kosten u moet maken en wanneer de kosten voor de assistent onder de zorgverzekering vallen.

Welk uurloon moet ik berekenen?

Kostentracker: Iedereen die voor het eerst een huishoudhulp inhuurt, wordt geconfronteerd met het probleem: wat is het mij waard dat iemand anders mijn badkamer schoonmaakt, mijn blouses strijkt en mijn vloeren dweilt? Een uurloon van ongeveer 10 EUR is gebruikelijk voor dit werk. Het huidige minimumloon is 8,50 EUR. Typisch lokaal inkomen van een huismeester hangt ook af van de regio waarin u woont. Vooral in grootstedelijke gebieden moet je een hoger uurtarief verwachten.

Naast de inkomsten zijn er ook belastingen die u moet dragen. Stel het vermogen in op een mini-job-basis, maar houd het binnen een beheersbaar bereik. Als basis voor de volgende berekening gaan we uit van een wekelijkse arbeidstijd van 3 uur en een uurloon van 10 euro. De huishoudhulp verdient 120 euro per maand.

Inzendingpercentagebedrag
Ziektekostenverzekering5%6 EUR
Pensioen verzekering5%6 EUR
Ongevallenverzekering1,6%1,92 EUR
Heffing 1 - arbeidsongeschiktheid1%1,20 EUR
Bijdrage 2 (moederschap)0,36%0,36 EUR
Uniform vast bedrag2%2,40 EUR

Het totale belastingbedrag komt overeen met 14,9 procent oftewel 17,88 EUR.

Is het tijdrovend om een ​​huishoudhulp correct aan te melden?

kosten van huishoudelijke hulp

Een huishoudelijke hulp moet worden aangemeld bij het mini-arbeidsbureau

Kostentracker: nee, de werkdruk hiervoor is beperkt. Verdienen ze niet meer dan 450 euro, dan hoef je ze alleen maar te melden bij het mini-arbeidsbureau. Hiervoor heb je nodig:

  • de persoonsgegevens (naam, adres en geboortedatum)
  • en / of het burgerservicenummer.
  • Informatie over ziektekostenverzekering, pensioenbetalingen of vergelijkbare uitkeringen,
  • Informatie over andere beroepen.

Als de huishoudelijke hulp vrijgesteld wil worden van de verplichting om een ​​pensioenverzekering af te sluiten, moet u dit schriftelijk vastleggen.

Je moet:

  • btw nummer
  • en bankgegevens

specificeren. Het “ondernemingsnummer” van uw huishouden is ook vereist. Huurt u voor de eerste keer huishoudelijke hulp, dan krijgt u deze toegewezen.

Let op: als u uw verzorgende medewerker niet correct registreert, wordt het dienstverband als illegaal werk beschouwd. Als dit wordt gemeld, moet u rekening houden met een zware boete.

Wat kost het om via een bedrijf een schoonmaker in te huren?

Kostentracker: als u alleen bepaalde taken die niet wekelijks voorkomen door een huishoudster wilt laten uitvoeren, is deze optie ideaal. In dit geval rekent het schoonmaakbedrijf een uurtarief van 14 tot 25 EUR aan, afhankelijk van de regio waarin u woont. Daarnaast kan er een vast reisbedrag zijn dat kan variëren van 2,50 euro. en 5 EUR. U hoeft zelf geen extra belastingen te betalen.

Onze tip: de prijzen van individuele serviceproviders variëren soms enorm. Vraag daarom vooraf een offerte aan.

Kan ik de kosten van huishoudelijke hulp fiscaal declareren?

Kostentracker: als u een huishoudelijke hulp in dienst heeft, kunt u in de belastingaangifte 20 procent van de uitgaven als huishoudelijke dienst in het volgende jaar invoeren. Op basis van het bovenstaande voorbeeld resulteert dit in de volgende berekening:

Jaarloon voor huishoudelijke hulpjaarlijkse belastingenBelastingvermindering
1.440 EUR214.56 EUR331 EUR

Om dit bedrag door de belastingdienst te laten aanvaarden, mag u de huishoudelijke hulp niet contant betalen, maar moet u het loon overmaken naar uw betaalrekening. Ook als u nauwelijks bewijsstukken hoeft te overleggen aan de autoriteiten, dient u de bankafschriften als bewijs te bewaren.

Wanneer vergoedt de zorgverzekeraar de uitgaven voor huishoudelijke hulp?

kosten van huishoudelijke hulp

Na een ernstige ziekte kan de zorgverzekeraar de kosten van huishoudelijke hulp vergoeden

Kostentracker: in de regel betaalt de ziektekostenverzekeraar bij ernstige ziekte of na een ziekenhuisopname de kosten voor huishoudelijke hulp; dit slechts voor een periode van vier weken. Voorwaarde hiervoor is dat u niet kunt worden verzorgd door iemand die in het huishouden woont.

Als u hulp nodig heeft, moet u het volgende doen:

  • Neem eerst contact op met uw zorgverzekeraar en vertel hoe lang zij de kosten van huishoudelijke hulp zullen dragen.
  • Dien een aanvraag in samen met de behandelende arts.
  • De zorgverzekering zorgt vrijwel altijd voor de organisatie van de hulpverlener. In de regel neemt een specialist in dienst van een sociale zender of een particuliere dienstverlener het werk over.

Ook in dit geval is de huishoudelijke hulp niet helemaal gratis, omdat je een wettelijk gereguleerde bijbetaling moet doen van minimaal 5 en maximaal 10 EUR. U moet de eigen bijdrage rechtstreeks overmaken naar de zorgverzekeraar.