Huishoudster: wat zijn de kosten?

schoonmaakkosten

Vooral bij drukke mensen met banen waar ze zelden thuis zijn, is er vaak niet genoeg tijd om alle huishoudelijke zaken op te lossen. Een huishoudster of huishoudelijke hulp is vaak een waardevolle ondersteuning. Dit geldt ook voor ouderen die lichamelijk niet meer zelf al het werk kunnen doen. In ons interview kunt u van de kostentracker te weten komen welke kosten er geschat moeten worden voor het werk van huishoudelijke hulp en waar u nog meer op moet letten in termen van kosten.

Vraag: Wat zijn de kosten om een ​​huishoudster in te huren?

schoonmaakkosten

Het minimumloon geldt voor huishoudsters.

Kostentracker-expert: voor een huishoudster, of 'meid', zoals ze in sommige delen van Duitsland nog steeds wordt genoemd, moet in ieder geval het geldige minimumloon worden betaald. In 2020 gaat het wettelijk minimumloon verder omhoog naar 9,35 euro per uur. Als je huishoudster daar blij mee is, is dat het minimum bedrag dat je per uur moet betalen

Daarnaast zijn er de belastingen die u als opdrachtgever moet dragen als de huishoudster niet zelfstandig ondernemer is (zakelijk). In het geval van tewerkstelling op mini-jobbasis zijn deze belastingen echter relatief laag, in de orde van grootte van maximaal 15% van het inkomen. Daarnaast kunt u extra belastingvoordelen krijgen als u mensen in dienst neemt voor zogenaamde huishoudgerelateerde diensten.

Kostenvoorbeeld uit de praktijk

Wij hebben een huishoudelijke hulp in dienst die 20 uur per maand werkt voor 10 euro per uur.

Postprijs
Arbeidskosten (salaris huishoudster)200 EUR
Bijkomende kosten (14,69% van het loon - bijdrage ziektekostenverzekering, bijdrage pensioenverzekering, ongevallenverzekering, toewijzingen U1 / U2, forfaitaire belasting)29.38 EUR
Daarnaast: werknemersaandeel in de pensioenverzekering van de huishoudster (direct in mindering gebracht op het salaris)EUR 27,20

Het hier getoonde kostenvoorbeeld betreft een huishoudster die in een minibaan werkt en niet is vrijgesteld van de verplichting om een ​​pensioenverzekering af te sluiten. De kosten van regulier werk zouden echter aanzienlijk hoger zijn. Het werknemersdeel van de pensioenverzekering dat onze huishoudster moet betalen, wordt door ons ingehouden en direct op het salaris betaald. Dit betekent dat ze slechts 172,80 euro per maand ontvangt.

Vraag: Wat is de prijsklasse voor een huishoudster?

schoonmaakkosten

Als het werk door professionals wordt gedaan, zijn de kosten hoger.

Kostentracker-expert: als u een huishoudster slechts een paar uur per week in dienst heeft als onderdeel van een minibaan, moet u rekenen op een uurloon van minimaal 9,35 EUR, plus 14,9% belasting, dat u moet betalen slijtage.

Als de arbeidsduur de omvang van een minibaan overschrijdt, moet u echter aanzienlijk meer belastingen betalen, aangezien het dan een reguliere arbeidsrelatie is. In dat geval raadpleegt u over de arbeidsovereenkomst een belastingadviseur en desnoods een advocaat. Bereken dan minimaal 20% van het brutoloon voor de bijkomende kosten, uw huishoudelijke hulp is dan ook belastingplichtig en ontvangt een beduidend lager nettoloon dan het brutoloon.

Indien de huishoudelijke dienst wordt verricht door een professioneel bedrijf, zijn de uurtarieven in de meeste gevallen beduidend hoger. Bereken het uurloon tussen € 20 en € 30 voor de diensten; u hoeft dan geen extra kosten te dragen aangezien u een officiële factuur van een bedrijf ontvangt.

Vraag: Waar zijn de kosten van een huishoudster van afhankelijk?

Kostentracker-expert: relevant hier is:

  • of u een huishoudster of een bedrijf (of een zelfstandige huishoudster) wilt inhuren
  • of de huishoudster in loondienst bij u in dienst is in een minibaan (tot € 450, -) of in een reguliere arbeidsrelatie
  • het uurloon dat de huishoudster vraagt ​​(minimaal 9,35 euro per uur is verplicht)
  • welke belastingvoordelen u aan het einde van het jaar voor de diensten kunt claimen

Vraag: Welke belastingvoordelen zijn er mogelijk?

schoonmaakkosten

Er kan maximaal € 510, - per jaar van de belasting worden afgetrokken.

Kostentracker-expert: u kunt tot 20% van de kosten voor huishoudelijke diensten fiscaal declareren, dit is beperkt tot een maximum van € 510, - per jaar.

Als het aantal uren laag is (minibaan), is dit bedrag vaak voldoende om de bijkomende kosten volledig te dekken (14,9% van het loon of minder als de huishoudster is vrijgesteld van de pensioenverplichting). Vaak krijg je zelfs meer terug dan je betaald hebt aan pure bijkomende kosten (los van de werkzaamheden zelf).