Huishoudster kosten

xxx
title: Huishoudster: wat zijn de kosten?

In tijden van steeds hogere inbraakcijfers en toenemende zorgvraag voor huis en tuin heeft zich een geheel nieuwe functieomschrijving gevestigd: de oppas. Hij zorgt voor het huis als de eigenaar afwezig is, zorgt voor regelmatig noodzakelijke werkzaamheden en houdt de zaken netjes als de eigenaar weg is. In ons interview vroegen we de cost tracker welke kosten je moet verwachten voor de huishouding.

Vraag: Wat kost een huishoudster?

Kostentracker-expert: de kosten voor een huisoppas zijn gemiddeld veel hoger dan de meeste zouden verwachten.

Gewoonlijk moet u bij de huisoppassende bureaus kosten van ongeveer 50 EUR tot 60 EUR per dag betalen. De gevraagde prijzen zijn echter gebaseerd op de omvang van de aanbieding en de uit te voeren individuele werkzaamheden en kunnen eventueel ook beduidend hoger uitvallen bij een overeenkomstige hoeveelheid werk.

Kostenvoorbeeld uit de praktijk

We gaan een langere reis maken die in totaal 5 weken duurt. Om ons huis niet volledig onbeheerd achter te laten, huren we een makelaarskantoor in dat zorgt voor een huishoudster. Hij komt naar een voorgesprek, waarvoor we ook moeten betalen. De huismeester komt bij ons wonen.

Postprijs
Rijd naar het voorgesprek, reis meer dan 20 km82 EUR
Benadering van de bestelling82 EUR
35 dagen huisoppas, geen dierenverzorging vereist1.855 EUR
Totale kosten ermee€ 2.019, -

De hier getoonde kosten weerspiegelen alleen de prijzen van een individuele aanbieder voor een specifiek dienstenpakket. Afhankelijk van de benodigde diensten en de betreffende aanbieder kunnen de kosten in andere gevallen aanzienlijk hoger zijn.

Vraag: Wat is de prijsklasse voor kosten voor huisoppas?

Kostentracker-expert: dat hangt altijd af van de specifieke omvang van het werk dat vereist is.

Bij de meeste aanbieders behoren het besproeien van de tuin, het sorteren van de post en kleine onderhoudswerkzaamheden in de woning tot de standaard scope. Hiervoor moet u bij bijna alle providers kosten van 50 tot 60 EUR per dag berekenen. Als er ook voor huisdieren wordt gezorgd, lopen de kosten meestal snel op tot € 70 tot € 90, - per dag.

Veel aanbieders moeten bovendien de reis van de huismeester betalen.

Er kunnen lagere prijzen gelden voor langere activiteiten, maar ook als de huishoudster niet in huis woont, maar alleen met regelmatige tussenpozen het huis bezoekt en de zaken netjes houdt. In deze gevallen kunnen meestal kosten tussen de 30 EUR en 40 EUR per bezoek worden aangenomen. Dit verschilt echter te vaak van aanbieder tot aanbieder.

Vraag: Waar zijn de kosten van een huishoudster van afhankelijk?

Kostentracker-expert: het volgende is doorslaggevend:

  • de prijsstelling van de aanbieder
  • de individuele uit te voeren werkzaamheden (omvang van de werkzaamheden) tijdens de huisoppas
  • de omvang van het werk voor thuiszitten (voor werk van meer dan 2 uur worden meestal extra kosten van EUR 15 tot EUR 30 per uur in rekening gebracht)
  • of de beheerder gedurende de gehele afwezigheid in het huis woont of alleen individuele bezoeken aan het huis brengt
  • of er ook voor huisdieren moet worden gezorgd
  • of er extra zorg voor mensen moet zijn (tot dubbele prijs mogelijk)
  • of er ook voor een kantoor moet worden gezorgd
  • welke kosten worden in rekening gebracht voor het interview
  • welke reiskosten worden in rekening gebracht (ongeveer 30 cent per km tot 50 cent per km of vaste tarieven)
  • de duur van de bestelling (korte bestellingen worden vaak met extra kosten in rekening gebracht, van 30 - 40 dagen worden de prijzen meestal verlaagd)

Vraag: Is het mogelijk om de kosten van een huishoudster af te trekken van de belasting?

Kostentracker-expert: ja, het is mogelijk. Huisoppas is een zogeheten huishoudelijke dienst in de zin van de wet, dat wil zeggen dat 20% van de kosten fiscaal verrekend kan worden, maar dit is beperkt tot een maximum van € 4.000, - per jaar.