Garage huren: tegen welke kosten en voorwaarden?

garage-huur-kosten

Heeft u zelf geen beveiligde parkeerplaats of wilt u een klassieke auto of een ander duur speciaal voertuig veilig en beschermd houden, dan kunt u gemakkelijk een garage huren. In een interview met de kostentracker-expert hebben we besproken welke kosten te verwachten zijn en aan welke voorwaarden moet worden voldaan.

Vraag: Wat kost het om een ​​garage te huren?

Kostentracker-expert: dat hangt natuurlijk altijd af van de grootte van de garage en vooral van de locatie.

Op landelijke locaties en afgelegen gebieden zijn de kosten meestal erg laag - hier kun je vaak een garage huren voor ongeveer € 20 tot € 30 maandhuur.

garage-huur-kosten
De prijs voor een huurgarage is altijd afhankelijk van de ligging.

Aan de rand van grootstedelijke gebieden is de situatie anders - daar kunnen de kosten dan oplopen tot tot 70 EUR of 80 EUR per maand.

Op zeer centrale locaties of in het midden van grootstedelijke gebieden kunnen de kosten voor het huren van een garage aanzienlijk hoger zijn - tot 120 euro is heel goed mogelijk en gebruikelijk in dergelijke gebieden, en vaak zelfs meer.

Naast de ligging zijn natuurlijk de grootte en uitrusting van een garage natuurlijk bepalend voor de huurkosten. Indien nodig zijn naast de huurprijs (zeer lage) maandelijkse exploitatiekosten te verwachten.

Kostenvoorbeeld uit de praktijk

We hebben thuis niet genoeg ruimte om onze 3 crossmotoren te stallen. Om deze reden huren wij een garagebox aan de rand van onze stad.

Postprijs
Maandelijkse huurkosten45 EUR
lopende bedrijfskosten0.00 EUR
Totale maandelijkse belasting ermee45 EUR

De hier vermelde maandelijkse huur betreft één huurovereenkomst voor een specifieke garage. De garagehuur op andere locaties en bij andere verhuurders kan natuurlijk variëren.

Vraag: Waar hangt de hoogte van de garagehuur en de maandelijkse kosten van af?

Kostentracker-expert: het volgende is doorslaggevend:

  • de grootte van de garage
  • de locatie van de garage
  • de uitrusting van de garage
  • of er extra bedrijfskosten zijn
  • de prijsverwachtingen van de verhuurder

Vraag: Waar moet je als verhuurder op letten?

garage-huur-kosten
Garages zijn bij verhuur niet vrijgesteld van omzetbelasting.

Kostentracker-expert: waarschijnlijk het belangrijkste punt is dat garages niet vrijgesteld zijn van omzetbelasting bij het huren, in tegenstelling tot huurappartementen. De belasting kan echter worden afgewenteld op de huurder als deze wordt gereguleerd of dienovereenkomstig wordt berekend (inclusief omzetbelasting). De strikte annuleringsregels die gelden voor huurappartementen gelden ook niet voor garages.

Het is essentieel om hier aandacht aan te besteden. In het geval van zogenaamde duplexgarages moet u er ook voor zorgen dat er echt gedetailleerde en goed uitgelegd bedieningsinstructies zijn bijgevoegd, anders kunt u aansprakelijk worden gesteld voor eventuele schade veroorzaakt door oneigenlijk gebruik.

Vraag: Waar moet je als huurder op letten?

Kostentracker-expert: Zelfs als huurder moet u zich ervan bewust zijn dat u aanzienlijk minder rechten heeft bij het huren van een garage dan bij het huren van een appartement.

garage-huur-kosten
De garage mag alleen worden gebruikt voor het parkeren van een auto.

Daarnaast mag een gehuurde garage niet worden gebruikt als verlengde opslagruimte of kelder - alleen zaken die direct met voertuigen verbonden zijn, zoals winterbanden, sneeuwkettingen en dergelijke, mogen in een garage naast voertuigen. Benzine mag alleen worden opgeslagen in goed gesloten jerrycans met een maximale inhoud van 20 l. Bij overtreding hiervan kan zowel een waarschuwing als een opzegging door de verhuurder worden afgegeven.

Ook voor garages kunnen forse exploitatiekosten in rekening worden gebracht - in het algemeen moet dit echter ook in de huurovereenkomst worden afgesproken. De opzegtermijn van 3 maanden (BGB-eis) kan ook in het huurcontract worden ingekort, dit mag, maar de verkorte termijn geldt dan evengoed voor beide partijen.

Huur stijgt

De verhuurder is voor de hoogte van de huur niet gebonden aan een lokale huurindex - hij kan de huur naar eigen inzicht bepalen en indien nodig verhogen.