Kraan huren: wat zijn de kosten?

kraanhuurkosten

Als het gaat om het verplaatsen van zware objecten op een bouwplaats of het verplaatsen van zware componenten naar de beoogde plaats, is vaak een kraan nodig. U kunt ook kranen huren. In ons interview legt de cost tracker-expert de te verwachten kosten uit.

Vraag: Wat kost het om een ​​kraan te huren?

Kostentracker-expert: dat is in het algemeen onmogelijk te zeggen. De kosten zijn sterk afhankelijk van het type kraan met welk laadvermogen voor welk doel nodig is.

U moet onderscheid maken tussen:

 • Minikranen
 • Vrachtwagenkranen
 • Trailer kranen
 • Bouwkranen
 • Industriële kranen en
 • Mason-kranen

Elke kraan heeft een specifiek doel en een andere mobiliteit. Sommige kranen zijn zelf te bedienen, voor andere is een professionele kraanmachinist nodig om de kraan te bedienen.

Mini kraan

kraanhuurkosten

Kleine hijskranen zijn te huur vanaf € 250, - per dag

De kleinste versie zijn minikranen. Ze zijn beschikbaar als spinkranen voor vaste installatie en als rupskranen voor taken waarbij de kraan mobiel moet zijn.

Minikranen kunnen worden gebruikt voor bouwplaatsen in gebouwen, in hallen maar ook buiten. Voor kleine modellen met een laadvermogen van ongeveer 1 ton beginnen de huurprijzen bij ongeveer 250 EUR per dag van verhuur voor langere huurperiodes. Bij kortere opdrachten kan de daghuurprijs oplopen tot maximaal € 400, - per huurdag.

Kranen met grotere lasten zijn dan navenant duurder. Voor een minikraan met een hijscapaciteit van 3 ton moet je een huurprijs van ongeveer € 400 tot € 600 per dag berekenen, bij een hijsvermogen van 5 ton zijn de huurkosten meestal tussen de € 600 en € 900 per dag.

Daarnaast moeten transportkosten (afleveren en ophalen), kosten voor slijtage, onderhoud, verzekering, schoonmaak en eventuele belastingen en aanvullende verzekeringen worden berekend in functie van de lengte van de huurperiode. Er moet ook rekening worden gehouden met de brandstof- en oliekosten.

Truck kraan

Mobiele kranen zijn een geschikte oplossing om materiaal op moeilijke oppervlakken te heffen. Het laadvermogen van de op zware vrachtwagens gemonteerde kranen kan tussen de 2,5 en 500 ton liggen, speciale ontwerpen kunnen zelfs nog hogere lasten verplaatsen. Vrachtwagenkranen kunnen hijshoogtes bereiken van circa 40 m tot 140 m.

Omdat voor de bediening speciale vaardigheden vereist zijn, worden autolaadkranen in de meeste gevallen alleen verhuurd met een kraanmachinist. De kosten zijn dienovereenkomstig hoger, u kunt van ongeveer 80 EUR tot 90 EUR verwachten inclusief service per kraanuur, plus de aankomst- en vertrekkosten en mogelijk ook speciale toeslagen.

Trailer kranen

Aanhangwagenkranen worden met name veel gebruikt door dakdekkers. In tegenstelling tot autolaadkranen kunnen deze kranen ook door uzelf worden vervoerd (normale aanhangerkoppeling, voldoende krachtig trekvoertuig vereist).

De prijzen voor het huren van een aanhangwagenkraan zijn over het algemeen ongeveer hetzelfde als voor een minikraan (van ongeveer € 250 tot € 400 per dag plus transport en extra kosten), maar het laadvermogen kan in sommige gevallen hoger zijn.

Bouwkranen

kraanhuurkosten

Een hoogbouwkraan kost ruim € 1000, - per dag

De typische kraan die bekend is van grotere bouwplaatsen, waar hij meestal stationair wordt opgesteld, is de bouwkraan. Deze kranen zijn ook te huur. In tegenstelling tot andere kraanmodellen hebben deze torenkranen een hoge maximale hoogte en een zeer groot bereik dankzij de roterende giek.

Het laadvermogen van de meeste verhuurmodellen ligt tussen de 2 en 8 ton. Ze kunnen echter over het algemeen alleen worden gehuurd bij professionele bedrijven met voldoende gekwalificeerde en opgeleide kraanmachinisten. De huurprijzen zijn doorgaans ruim € 1.000, - per gebruiksdag, plus extra kosten voor transport, montage en aanvullende services.

Industriële kranen

Industriële kranen zijn primair ontworpen voor gebruik in industriële hallen. Ze hebben banden, zijn erg flexibel en hebben een relatief hoge belasting. In de regel kunnen ze alleen worden verhuurd door industriële bedrijven.

Mason-kranen

Als het gaat om het verplaatsen van KS-blokken of cellenbetonblokken, zijn metselkranen vaak een noodzakelijke ondersteuning bij woningbouw of renovatiewerkzaamheden. De zeer compacte kranen zijn dankzij hun banden zeer mobiel en helpen om zware lasten zeer snel en efficiënt naar hogere niveaus te verplaatsen. In tegenstelling tot de meeste andere kraanmodellen werken Maurer-kranen op elektriciteit.

Kleinere modellen met een laadvermogen van 1 t tot 2 t kosten meestal slechts ongeveer 80 tot 100 EUR per huurdag, en net als bij alle andere kranen zijn er ook kosten voor levering en verzameling en extra kosten. Krachtiger modellen zijn dan navenant duurder.

Kostenvoorbeeld uit de praktijk

We willen een zwembadkuip installeren in onze tuin achter het huis. Omdat de woning niet voldoende toegankelijk is, moet de zwembadkuip met een kraan over de woning heen naar de tuin aan de achterzijde worden getild. Wij huren een autolaadkraan en kraanmachinist om de klus te klaren.

Postprijs
Rijd een vrachtwagenkraan met een vast tarief225 EUR
1 werkuur kraanbedrijf110 EUR
Toeslag voor zware belasting13 EUR
totale prijs348 EUR

Dit is slechts een voorbeeld van de kosten van bepaalde klussen met een enkel kraanmodel. De kosten voor ander kraanwerk of voor zelf uitgevoerde werkzaamheden met een huurkraan kunnen natuurlijk ook variëren.

Vraag: Waar zijn de kosten voor kraanhuur van afhankelijk?

Kostentracker-expert: er zijn verschillende dingen waarmee u rekening moet houden:

kraanhuurkosten

De maat en het type kraan zijn bepalend voor de prijs

 • het type kraan dat nodig is
 • het benodigde draagvermogen en het bereik
 • of de kraan zelf te bedienen is of een kraanmachinist nodig is (meerkosten per uur)
 • Hoe lang is de huurperiode (tot 100% verschil mogelijk bij lange termijn verhuur)
 • welke aflever- en ophaalkosten voor de kraan in rekening worden gebracht (ook afhankelijk van de afleverafstand)
 • de kosten van olie en brandstof
 • of de kraan meer dan 8 uur per dag in bedrijf is (extra dagen aangezien meestal 8 werkuren=1 werkdag)
 • of er ook in het weekend en op feestdagen wordt gewerkt
 • de kosten van brandstof en olie
 • welke kosten voor reiniging, onderhoud en reparatie door het kraanverhuurbedrijf in rekening worden gebracht
 • welke extra apparatuur (bijv. hangers) ook kan worden gehuurd
 • welke extra kosten voor verzekeringen, toeslagen, bijzondere aansprakelijkheidsregelingen en dergelijke ontstaan

In ieder geval loont het de moeite om eerst de noodzakelijke eisen voor de prestatie en de bedrijfstijd van de betreffende kraan te bepalen en vervolgens de prijzen tussen individuele aanbieders te vergelijken. Soms kunnen er aanzienlijke kostenverschillen zijn tussen individuele verhuurders.