Hyaluronzuurinjecties: kosten, voordelen en waardevolle tips

hyaluronzuur-injectie-kosten

Als u last heeft van pijnlijke, ontstoken gewrichten of verhoogde gewrichtsslijtage, kunnen injecties met hyaluronzuur de pijn verlichten die optreedt. In een uitgebreid interview met de kostentracker-expert maken we duidelijk wat deze injecties kosten, of ze deel uitmaken van de zorgcatalogus en hoe het natuurlijke element werkt.

Wat is hyaluronzuur?

Kostentracker: dit materiaal is een gelachtige, transparante vloeistof. Het is door het hele lichaam aanwezig en wordt gevormd door specifieke eiwitten in het celmembraan. Hyaluronzuur wordt voornamelijk aangetroffen in bindweefsel, de met vocht gevulde ruimtes buiten de cellen en in het glasvocht van het oog.

hyaluronzuur-injectie-kosten

Hyaluronzuur wordt van nature door het hele lichaam aangetroffen.

Hyaluronzuur is een meervoudige suiker, die bestaat uit 250 tot 50.000 dubbele suikereenheden. Het vormt lange moleculen met sterk verwrongen netwerken. Door deze ruimtelijke structuur kan water zich in hoge mate binden, wat bijdraagt ​​aan de stabiliteit en wrijvingsloze beweging van gewrichten. Hyaluronzuur maakt de gewrichtsvloeistof stroperig en verbetert daardoor de smerende en dempende eigenschappen.

Als u hyaluronzuur met voedsel binnenkrijgt, blijft het maximaal drie dagen in het lichaam. De eigen productie van het lichaam neemt af met het ouder worden, wat niet alleen tot uiting komt in het rimpelen van de huid, maar ook in gewrichtsongemakken of pijn die voortkomt uit de tussenruimten tussen de wervellichamen.

Wat kosten de injecties?

Kostentracker: hoeveel u moet betalen voor de injectietherapie hangt van twee factoren af:

Kunstkosten
injectie20 tot 50 EUR
Hyaluronzuurpreparaatafhankelijk van het gebruikte product

Gewoonlijk zijn er meerdere injecties nodig voordat er enige echte verbetering wordt gevoeld. Voor drie tot vijf injectiespuiten moet u rekening houden met gemiddelde totale kosten van 200 tot 300 EUR.

Betaalt de zorgverzekering de kosten?

Kostentracker: Hyaluronzuurinjecties maken geen deel uit van de servicecatalogus van de wettelijke ziektekostenverzekering, maar maken deel uit van de IGeL-services. Hierdoor moet u de kosten uit eigen zak betalen.

Bent u aangesloten bij een particuliere ziektekostenverzekering, dan worden de kosten mogelijk vergoed. Dit hangt echter af van de omvang van het contract. Informeer daarom van tevoren of u een terugbetaling kunt verwachten.

Waarom helpen de injecties?

hyaluronzuur-injectie-kosten

Hyaluronzuur helpt heel goed bij artrose.

Kostentracker: bij artrose is de balans tussen de afbraak van oud en de aanmaak van nieuw hyaluronzuur verstoord. Als gevolg hiervan wordt het gewrichtsvocht dikker en verliest het zijn positieve eigenschappen. Het gewricht is onderhevig aan meer slijtage en de elastische kraakbeenlaag wordt aangetast. Het kraakbeen kan de beschermende functie van het onderliggende bot slechts gedeeltelijk vervullen. Helaas regenereert vernietigd kraakbeenweefsel niet.

Als synthetisch geproduceerd hyaluronzuur in de gewrichtsruimte wordt geïnjecteerd, kan het de balans tussen afbraak en regeneratie herstellen. Het eigen gewrichtsvocht van het lichaam wordt stroperiger en kan zijn functie weer vervullen. De kraakbeenlaag wordt ontlast en slijtage wordt vertraagd.

Als de behandeling goed werkt, voelt u minder gewrichtspijn en kunt u weer beter bewegen.

Hoe worden de spuiten geplaatst?

Kostentracker: de arts desinfecteert eerst de huid en injecteert het hyaluronzuur rechtstreeks in het gewricht. Afhankelijk van waar de injectie wordt gegeven, zorgt lokale anesthesie ervoor dat er geen pijn is.

In het geval van gewrichten die zeer diep in het weefsel zijn gelegen, zoals het heupgewricht, kan de injectie worden ondersteund door echogeleide navigatie.

Hoe en hoe lang werken de spuiten?

Kostentracker: hierover kan geen algemene informatie worden gegeven, omdat dit afhangt van hoever de slijtage van het gewricht al is gevorderd.

  • Als u slechts een lichte kraakbeenschade heeft, is een enkele reeks injecties soms voldoende.
  • In geval van matige schade moet de injectietherapie elk jaar worden herhaald.
  • Als de gewrichtsslijtage erg geavanceerd is, kan de therapie ook vaker worden toegepast. In dit geval zijn hyaluronzuurinjecties die elke zes maanden worden toegediend, effectief gebleken.

De opfriscursus wordt aanbevolen als de eerste behandeling een goed therapeutisch succes heeft laten zien en u een duidelijk pijnstillend effect heeft gevoeld.

Wat zijn de voordelen van de behandeling met hyaluronzuur en wat zijn er tegen?

Kostentracker: in de volgende tabel hebben we deze punten duidelijk vergeleken:

PerContra
Een aantal patiënten meldt dat de pijn afneemt door de injecties en dat in het dagelijks leven vrijwel normaal bewegen mogelijk is.De injectie in het gewricht kan een infectie veroorzaken.
Als pijnmedicatie patiënten niet voldoende helpt of als ze slecht worden verdragen, raden veel artsen hyaluronzuurinjecties aan omdat ze nuttig kunnen zijn.Niet alle patiënten verdragen hyaluronzuur en in zeldzame gevallen kunnen allergische reacties optreden.
In sommige gevallen kan de operatie van een kunstgewricht worden uitgesteld vanwege de injecties.De injectie zal niet voor elke patiënt werken.
 De pijnstilling is niet blijvend. Na ongeveer een half jaar tot een jaar moet u weer spuiten.

Wat zijn de bijwerkingen?

Kostentracker: aangezien hyaluronzuur een endogene stof is, zijn bijwerkingen zeer zeldzaam. In enkele gevallen treedt er een huidreactie op door een intolerantie of:

hyaluronzuur-injectie-kosten

In zeldzame gevallen treedt er een blauwe plek op na de injectie.
  • Blauwe plekken,
  • Zwelling,
  • Ontsteking op de injectieplaats,
  • lichte jeuk.

Zijn er contra-indicaties?

Kostentracker: als u een verhoogde bloedingsneiging heeft of als u regelmatig anticoagulantia zoals Marcumar moet gebruiken, mogen de hyaluronzuurinjecties niet worden gebruikt. Dit geldt ook voor infecties van de huid van het betreffende gewricht. Als u lijdt aan een uitgesproken fobie voor spuiten, is deze behandeling mogelijk niet geschikt voor u.

Wat zijn de grenzen van deze behandelmethode?

Kostentracker: hoe verder de artrose is gevorderd, hoe minder effect de injecties hebben. Om het glijvermogen van het gewricht te verbeteren door het geïnjecteerde hyaluronzuur, moet er een minimale hoeveelheid gewrichtskraakbeen aanwezig zijn.

Alleen de symptomen kunnen worden behandeld met hyaluronzuur, maar niet de daadwerkelijke kraakbeenslijtage. De behandeling kan de progressie van de artrose niet veranderen, tenzij een causale therapie de injecties aanvult.

Welke alternatieven zijn er?

hyaluronzuur-injectie-kosten

Pijnlijke gewrichten kunnen ook behandeld worden met fysiotherapie.

Kostentracker: u kunt in sommige gevallen pijn in de gewrichten verlichten door obesitas, fysiotherapie en een op de artrose afgestemd dieet te vermijden.

Als deze maatregelen en de hyaluronzuurinjecties de symptomen niet verbeteren, kan een operatie nodig zijn om de pijnloze beweeglijkheid van het gewricht definitief te herstellen.