Hydraulische balancering - wat zijn de kosten?

hydraulische in evenwicht brengende kosten

Het hydraulisch in evenwicht brengen van een verwarmingssysteem is een complex, maar zeer verstandig proces om het verwarmingssysteem te optimaliseren. De cost tracker expert legt in een interview uitgebreid uit welke kosten berekend moeten worden voor een hydraulische inregeling.

Vraag: Wat wordt er gedaan met hydraulische inregeling - en wat zijn de voordelen?

Kostentracker-expert: in wezen gaat hydraulisch balanceren over het optimaliseren van het verwarmingssysteem. Door middel van een speciale berekening wordt het rendement van de verwarming geoptimaliseerd; indien nodig worden ook thermostaatkleppen en circulatiepompen verwisseld om de verwarming nog beter af te kunnen stellen. Hierdoor worden de radiatoren ook gelijkmatiger verwarmd.

De reden voor de vergelijking is dat radiatoren die dicht bij het verwarmingssysteem staan, meestal te veel opwarmen, terwijl radiatoren die ver van het verwarmingssysteem staan ​​te weinig warmte ontvangen. Dit leidt tot een ongelijke warmteverdeling in het gebouw, die niet overeenkomt met de werkelijke warmtevraag.

Ongebruikte warmte gaat verloren via de (nabij gelegen) radiatoren die te heet worden Om de radiatoren op afstand op temperatuur te brengen moet het systeem meer werken dan eigenlijk nodig is. Het is erg inefficiënt. De redenen hiervoor zijn ongeregelde drukverhoudingen en volumestromen van het verwarmingswater.

Hydraulische inregeling zorgt ervoor dat elke radiator de optimale temperatuur heeft en alleen de exacte hoeveelheid warmte krijgt die hij van de verwarming nodig heeft. De warmtestroom naar radiatoren die te dicht bij het systeem staan, wordt gesmoord, de warmtestroom naar radiatoren die ver weg staan, wordt vergroot - totdat de radiatoren aan beide kanten een evenwichtige temperatuur hebben.

Installateurs gebruiken speciale software voor de berekening waarin speciale gegevens van het verwarmingssysteem moeten worden ingevoerd. Het programma voert vervolgens de vereiste berekeningen uit en kondigt de optimale instelwaarden aan.

De installateur moet eerst de gegevens bepalen die nodig zijn voor de software - hiervoor zijn enkele metingen aan het verwarmingssysteem nodig, wat in sommige gevallen een aanzienlijke hoeveelheid werk kan zijn. Dit is de enige manier om het verwarmingssysteem correct te optimaliseren.

Bij nieuwe verwarmingssystemen is het hydraulisch balanceren van het gehele systeem sinds 2003 na installatie verplicht. Wie financiering wil ontvangen voor een nieuw verwarmingssysteem (warmtepomp, biomassa, condensatieketel), moet ook kunnen aantonen dat een hydraulische balans succesvol is uitgevoerd door een specialist.

Als enige maatregel om de verwarming in bestaande gebouwen te optimaliseren zonder de verwarming te vervangen, komt ook op zichzelf een hydraulische inregeling in aanmerking.

De kosten voor hydraulisch balanceren zouden echter ook aanzienlijk lager zijn dan de voordelen die het oplevert. De optimalisatie van het verwarmingssysteem leidt niet alleen tot gelijkmatig warme radiatoren en een evenwichtige leefomgeving, maar ook tot aanzienlijke besparingen op stookkosten. Dit betekent dat de kosten van hydraulische balancering zichzelf binnen enkele jaren terugverdienen, zelfs zonder financiering.

Vraag: Wat kost een hydraulische inregeling van het verwarmingssysteem normaal gesproken?

hydraulische in evenwicht brengende kosten

Normaal gesproken is er minimaal € 400 te verwachten voor hydraulische balancering

Kostentracker-expert: dat kun je niet over de hele linie zeggen - de kosten variëren afhankelijk van het type verwarmingssysteem en de grootte van de woonruimte.

Voor een gemiddelde eengezinswoning met een verwarmingssysteem van normale grootte, kunt u ruwweg uitgaan van kosten tussen de 400 EUR en 500 EUR.

Afhankelijk van de lokale situatie kunnen de kosten ook iets hoger of lager zijn.

Mochten de circulatiepomp en de thermostaatkranen vervangen moeten worden, dan ontstaan ​​er extra kosten.

Een klein voorbeeld van kosten uit de praktijk

Voor ons verwarmingssysteem laten we een hydraulische balans uitvoeren. Er worden nieuwe thermostaatkranen gebruikt, maar de circulatiepomp is nog voldoende efficiënt.

Ons huis heeft een woonoppervlak van 100 m² en 8 radiatoren die door middel van een gaskachel van warmte worden voorzien.

Postprijs
Hydraulische balancering - berekening en instellingen354 EUR
Thermostatische kleppen8 x 29 EUR=232 EUR
totale prijs586 EUR

Dit zijn kosten die alleen gelden voor een specifiek gebouw met een bepaald verwarmingssysteem. De kosten kunnen ook aanzienlijk verschillen voor andere gebouwen, met name met een andere ruimte, een ander verwarmingssysteem of bij het vervangen van een circulatiepomp.

Vraag: Van welke factoren zijn de kosten voor hydraulische inregeling doorgaans afhankelijk?

Kostentracker-expert: er zijn tal van factoren waarmee u rekening moet houden:

 • de kostenstructuur van het gecontracteerde bedrijf (er zijn kleine verschillen en regionale verschillen)
 • de kosten van het opmeten van de kamers
 • de kosten van het meten van de radiatoren
 • de kosten van het meten van het leidingnet
 • de kosten voor het berekenen van de pompgrootte
 • de kosten voor het berekenen van de optimale aanvoertemperatuur
 • de kosten voor het berekenen van de vooraf ingestelde waarden voor de radiatorkranen
 • de kosten om de instellingen ter plaatse uit te voeren
 • de kosten van individuele componenten (thermostatische kleppen, pompen) en
 • de kosten voor het installeren van de componenten

In principe spelen veel bouwfactoren ook een rol bij de kosten en moeite die het bedrijf moet doen om de hydraulische balancering uit te voeren:

 • hoe groot het gebouw is (verwarmde oppervlakte in m²)
 • het aantal individuele kamers in het gebouw
 • Welk verwarmingssysteem is geïnstalleerd (tweepijps verwarmingssystemen maken het bijvoorbeeld veel gemakkelijker om de vergelijking uit te voeren, eenpijps verwarmingssystemen maken het moeilijker)
 • de grootte van het verwarmingssysteem (een belangrijke factor in kosten)
 • de leeftijd van het verwarmingssysteem (bijv. ontbrekende voetafdekkingen die achteraf moeten worden aangebracht)
 • de technische staat van het verwarmingssysteem
 • of er vloerverwarming is geïnstalleerd (hogere analyse-inspanning en dus iets hogere kosten voor hydraulische inregeling)

De exacte kosten zijn dus afhankelijk van een groot aantal zeer verschillende factoren. In de regel kan een gespecialiseerd bedrijf na een kort bezoek meestal een vrij nauwkeurige kostenraming geven van hoe duur het hydraulische balanceren uiteindelijk zal zijn.

Vraag: Welke kosten kunt u besparen door hydraulisch balanceren?

hydraulische in evenwicht brengende kosten

Door de hydraulische inregeling kunnen aanzienlijke stookkosten worden bespaard

Kostentracker-expert: Het is niet mogelijk om dit precies te kwantificeren, aangezien elk verwarmingssysteem net iets anders werkt en vooral in elk huis anders wordt verwarmd.

Betrouwbare gemiddelde waarden voor typische eengezinswoningen gaan er echter van uit dat nadat een hydraulische balans is uitgevoerd, besparingen van 1 EUR per m² tot 2 EUR per m² woonoppervlak aan jaarlijkse verwarmingskosten zijn meestal mogelijk.
Voor een huis van 140 m² komt dit overeen met ongeveer EUR 140 tot EUR 280 jaarlijkse besparing op verwarmingskosten.

Afhankelijk van het type optimalisatie kan tot 25% van de jaarlijkse verwarmingskosten worden bespaard, vooral bij oudere verwarmingssystemen, die achteraf kunnen worden uitgerust met voetventielen, nieuwe thermostaatkranen en een nieuwe circulatiepomp.

Deze gemiddelde waarde houdt dan voldoende rekening met de grotere besparingen bij woningen met een grotere woonoppervlakte.

Vraag: Hoe ziet dat eruit in relatie tot de werkelijke stookkosten?

Kostentracker-expert: Uitgaande van een verwarmingsbehoefte van ongeveer 12.000 kWh voor een gemiddelde eengezinswoning met olieverwarming, dan zijn er kostenbesparingen van 140 tot 280 euro op de totale verwarmingskosten van ongeveer 800 euro. De hydraulische balancering verdient zichzelf in zeer korte tijd (enkele jaren) terug.

Ook het ecologische effect mag niet worden onderschat - minder verbruik van verwarmingsmateriaal ontlast het milieu altijd aanzienlijk.

Vraag: Welke subsidies kan ik krijgen voor hydraulische balancering?

Kostentracker-expert: De uitwisseling van pompen en thermostaatkranen, maar ook andere optimaliserende verwarmingscomponenten kunnen gefinancierd worden via de BAFA (Federal Office of Economics and Export Control).

Naast thermostaatkranen en circulatiepompen en warmwatercirculatiepompen komen ook in aanmerking voor financiering:

 • de installatie van individuele kamerthermostaten
 • de installatie van lijnkleppen
 • de installatie van alle technische apparaten voor volumestroomregeling
 • de installatie van aparte meet-, regel- en regeltechniek
 • Bufferopslag
 • de instelling van de stooklijn door een specialist

Deze maatregelen komen echter alleen in aanmerking voor financiering in bestaande gebouwen (in het geval van nieuwe gebouwen is hydraulische balancering verplicht bij het installeren van een nieuw verwarmingssysteem).

30% van de netto investeringskosten worden gefinancierd voor alle diensten in verband met hydraulische balancering.

Het maximale bedrag dat nog voor financiering in aanmerking komt is € 25.000, wat voor de private sector in ieder geval niet uitmaakt. Indien reeds financiering voor hydraulische balancering wordt verkregen van een andere partij, kan geen financiering van BAFA meer worden aangevraagd.

Voor aanvang van de werkzaamheden dient u zich elektronisch aan te melden; binnen 6 maanden na afronding van de werkzaamheden kunt u uw gegevens invullen en de bijbehorende facturen uploaden. Alleen de in aanmerking komende kosten mogen op de facturen worden vermeld, anders worden ze niet erkend (zorg er bij het plaatsen van de bestelling voor dat er geen andere kostenposten op de facturen te zien zijn en dat de factuur voor hydraulische balancering apart wordt aangemaakt!).

Het financieringsbedrag wordt dan binnen 6 maanden uitbetaald.

Als alternatief is er ook financiering van KfW als onderdeel van het financieringsprogramma 430, dat voorziet in een subsidie ​​van 10% op de kosten - maar alleen als de totale kosten meer dan 3.000 euro bedragen. Dat zou bij de meeste eengezinswoningen niet het geval moeten zijn.

Soms bieden ook energieleveranciers, steden of gemeenten aantrekkelijke subsidies voor het uitvoeren van een hydraulische balans. Dit zijn grofweg:

 • de stad Düsseldorf
 • het Mannheim Climate Protection Agency
 • de stad München
 • de stad Kehl
 • de gemeente Wallenhorst
 • de staat Bremen
 • de Isernhagen-energie werkt
 • de Stadtwerke Giessen
 • het district Gütersloh
 • de enige energie in Saksen
 • swb AG
 • de Stadtwerke Emden
 • Energie Waldeck-Frankenberg GmbH
 • Stadtwerke Solingen GmbH - Klingen Plus
 • de Stadtwerke Aachen
 • de ENTEGA

U kunt het beste bij uw gemeente en uw lokale energieleverancier informeren of er ook bij u in de buurt subsidie ​​is.