IJsstralen: wat zijn de kosten?

kosten voor ijsstralen

Droogijsstralen kan helpen om hardnekkig vuil op een grote verscheidenheid aan materialen op een schone, zachte en milieuvriendelijke manier te verwijderen. Het kan ook worden gebruikt om verweerde verf voorzichtig te verwijderen. De kostentracker-expert legt in ons interview uit welke kosten er te verwachten zijn voor droogijsstralen en waarvan deze afhankelijk zijn.

Vraag: Wat kost ijsstralen?

Kostentracker-expert: dat hangt natuurlijk allereerst af van wat er gestraald moet worden en hoeveel tijd het kost. Daarnaast is het natuurlijk ook van belang of het stralen plaatsvindt bij de leverancier in de hal of op locatie (bijvoorbeeld op een gevel van een huis).

kosten voor ijsstralen
De kosten voor ijsstralen variëren.

De prijzen zijn gebaseerd op de hoeveelheid tijd die de aanbieder voor zijn dienst heeft. Uurtarieven zijn bijzonder gebruikelijk. In principe kan men echter zeggen dat de kosten relatief laag zijn in vergelijking met andere drukstraalprocessen.

In de meeste gevallen zult u ongeveer 150 EUR tot 200 EUR aan kosten voor het gewerkte uur moeten berekenen. De overgrote meerderheid van de providers bevindt zich in dit kostenbereik. In individuele gevallen kunnen de kosten hoger zijn, tot € 250 of zelfs € 300 per uur zijn mogelijk bij individuele aanbieders.

Zorg er echter altijd voor dat er minimale werktijden zijn bij verschillende aanbieders, die in ieder geval in rekening worden gebracht, ook als het daadwerkelijke werk korter is. Bij stralen in de hal van de leverancier kan dit 45 minuten tot een uur zijn, bij stralen ter plaatse zelfs tot drie uur, wat in ieder geval in rekening wordt gebracht, hoe kort de werkzaamheden ook duren.

Insteltijden en aankomst

Indien op locatie wordt gestraald, dient ook rekening te worden gehouden met reiskosten en eventueel extra opbouwtijden.

De insteltijd wordt meestal iets goedkoper in rekening gebracht dan de daadwerkelijke straaltijd - u moet voor de opstarttijd ongeveer 50 EUR tot 80 EUR per uur berekenen.

Eenvoudigheidshalve kunnen de reiskosten ook op tijd in rekening worden gebracht, anders ook op basis van het kilometerforfait. Dit kan per provider verschillen.

Zelfstralen

kosten voor ijsstralen
Als u het werk zelf doet, is het niet altijd goedkoper.

Het simpelweg voorzien van de straalinrichting voor zelfstralen is in de praktijk meestal niet veel goedkoper - hiervoor kan ook 120 EUR tot 150 EUR per uur in rekening worden gebracht. Dan ben je vaak zelfs in het nadeel in termen van kosten, aangezien een ervaren professional zeker sneller en preciezer zal werken dan een onervaren leek.

Kostenvoorbeeld uit de praktijk

We laten de onderkant van onze auto volledig reinigen door middel van droogijsstralen en tegelijkertijd een motorreiniging uitvoeren. Hiervoor rijden we met de auto naar de werkplaats van de aanbieder.

Postprijs
Reistijd0,00 EUR (niet van toepassing)
Opbouwtijden, in totaal 25 minuten, berekend op de minuut25 EUR
Ondervloer verwijderen, 6 uur inwerktijd1.080 EUR
Motorreiniging, 45 minuten135 EUR
totale prijs1.240 EUR

De hier getoonde kosten hebben alleen betrekking op de prijsstelling van een specifieke aanbieder en de individuele tijd die in een bepaald geval nodig is. De kosten voor ander werk of bij andere aanbieders kunnen natuurlijk ook anders zijn.

Vraag: Wat bepaalt de kosten van ijsstralen?

kosten voor ijsstralen
De kosten van ijsstralen zijn afhankelijk van verschillende punten.

Kostentracker-expert: men moet hier rekening mee houden:

  • de werktijd voor het stralen zelf
  • de opbouwtijden
  • eventueel gemaakte reistijden
  • de tijd die nodig is voor de bijbehorende straalwerkzaamheden (bijv. wagenbodem circa 6 uur, middelgrote gevels circa 8 uur, motorreiniging circa 30 minuten tot 1 uur)

Vraag: Wat zijn de materiaalkosten voor het droogijsstralen van het straalmateriaal?

kosten voor ijsstralen
De materiaalkosten voor droogijsstralen zijn vrij laag.

Kostentracker-expert: het gebruikte straalmiddel is kooldioxide-sneeuw die tot pellets is geperst. Omdat de tijd voor straalwerkzaamheden bijna altijd in rekening wordt gebracht, zijn de materiaalkosten in de praktijk meestal onbeduidend.

In de meeste gevallen kost het straalmiddel echter ongeveer 1 euro per kg tot 4,50 euro per kg.

Wil je zelf een straalapparaat huren, dan moet je enkele honderden euro's per slijtage rekenen.