IJsverwarming: wat zijn de kosten?

ijs verwarmingskosten

Een van de nieuwste en technisch meest efficiënte verwarmingstechnologieën is ijsverwarming. In vergelijking met conventionele vormen van verwarming zou het tot 50% minder energie moeten verbruiken. In ons interview vroegen we de kostentracker welke kosten er verwacht mogen worden voor deze moderne vorm van warmtepompverwarming.

Vraag: Wat kost een ijsverwarmer?

Kostentracker-expert: dat is in het algemeen moeilijk te zeggen, aangezien het enerzijds afhangt van de dimensionering van het gehele verwarmingssysteem (volgens de gegeven warmtevraag) en anderzijds van de lokale voorwaarden.

Als een ijsverwarmingssysteem al volledig gepland is in de nieuwbouwfase, bedragen de aanschafkosten voor het verwarmingssysteem momenteel vanaf ongeveer 20.000 EUR inclusief installatie. Systemen met grotere afmetingen kunnen al snel meerdere keren deze prijs kosten.

ijs verwarmingskosten
Vooral bij nieuwbouw is het plaatsen van ijsverwarming een optie.

Ook bij nieuwbouw is er een relatief grote variabiliteit in kosten, doordat hier verschillende componenten samenkomen, en in individuele gevallen kunnen er prijsverschillen zijn:

  • het zonne-energiesysteem dat omgevingswarmte en zonnewarmte opneemt
  • de ijscontainer, die 4 m diep is gegraven
  • de warmtepomp die wordt gebruikt om het water te bevriezen

Voor elk van de componenten zijn er verschillende eisen waaraan moet worden voldaan, bijvoorbeeld de positie en de best mogelijke uitlijning van het dak of een geschikte locatie voor de plaatsing van de ondergrondse ijscontainer.

Achteraf inbouwen

Vooral bij het achteraf inbouwen in een bestaand gebouw kunnen de kosten - afhankelijk van de bestaande omstandigheden - dan aanzienlijk variëren. Daarnaast moet in zo'n geval altijd heel precies worden berekend of de noodzakelijke renovatiewerkzaamheden ook daadwerkelijk nog de moeite waard zijn en uiteindelijk zullen worden afgeschreven. Dat is niet altijd gegarandeerd. In veel gevallen is installatie door de omstandigheden niet eens mogelijk.

Operatie kosten

ijs verwarmingskosten
De bedrijfskosten zijn aanzienlijk lager dan bij een conventionele operatie.

De warmtepomp is alleen nodig om het water te bevriezen - hij onttrekt energie die ook wordt gebruikt voor verwarming. Als het water ontdooit, komt er energie vrij, die ook in het verwarmingscircuit stroomt. Het werk dat de warmtepomp hiervoor moet verrichten en waarvoor hij elektrische energie verbruikt, is veel minder dan het rendement dat een conventionele warmtepomp in bedrijf moet leveren.

Bovendien kan de benodigde elektriciteit ook rechtstreeks uit een combi-zonnesysteem worden gehaald met behulp van fotovoltaïsche zonne-energie op het dak. Hierdoor dalen de productiekosten van elektriciteit opnieuw aanzienlijk.

Sample kosten

Voor ons nieuwe pand hebben we een ijsverwarmer gepland. Uiteindelijk tellen we de kosten op die we aan het hele verwarmingssysteem hebben moeten besteden.

Postprijs
Totale aanschaf- en installatiekosten voor verwarming en warmwaterboiler28.500 euro
totale prijs28.500 euro

Het huidige kostenvoorbeeld heeft betrekking op een specifiek ontwerp en maatvoering op een specifiek gebouw. Afhankelijk van de gegeven warmtevraag en het ontwerp van het systeem kunnen de kosten ook in andere gevallen aanzienlijk verschillen.

Vraag: Waarvan zijn de kosten van een ijsverwarmer afhankelijk?

ijs verwarmingskosten
De kosten van ijsverwarming worden bepaald door verschillende punten.

Kostentracker-expert: hier in overweging te nemen:

  • de kosten van het verzamelgebied
  • de kosten van de ijsbank en de installatie ervan
  • de kosten van het warmtepompsysteem dat nodig is voor koeling
  • de installatiekosten
  • de kosten van een noodzakelijke warmwatertank
  • indien nodig de kosten voor het achteraf inbouwen van de radiatoren (zo groot mogelijke radiatoren zijn nodig)
  • de omstandigheden ter plaatse en de nodige aanpassingen aan het oude gebouw.

Vraag: Is het de moeite waard om een ​​ijsverwarmer te gebruiken?

ijs verwarmingskosten
IJsverwarming is over het algemeen alleen de moeite waard voor een nieuw gebouw.

Kostentracker-expert: momenteel kan deze vraag alleen worden beantwoord met een "meest waarschijnlijke" voor nieuwe gebouwen. Bij een oud pand hangt dit vooral af van het benodigde rendement en de nodige renovatiewerken.

Mocht de verwarmingsvorm in de toekomst echter wijdverspreider worden, dan is het ook zeer waarschijnlijk dat de aanschafkosten zullen dalen. Er kunnen ook overheidssubsidies zijn om over te schakelen op ijsverwarming, aangezien dit een zeer ecologische en energiezuinige verwarmingsmethode is. Dergelijke financiering is momenteel niet beschikbaar omdat de technologie nog te jong en relatief onbekend is.

Iets langer wachten kan een voordeel zijn.