Inboedelverzekering: wat zijn de maandelijkse kosten?

opstalverzekering-kosten-per-maand

Iedere huis- en appartementsbezitter dient zich zo goed mogelijk te verzekeren tegen mogelijke schade. Een inboedelverzekering biedt een basisdekking voor alle spullen en bezittingen in het appartement of huis. In ons gesprek bespreken we de kosten per maand voor deze verzekering met de kostentracker-expert.

Vraag: Wat kost de inboedelverzekering per maand?

Kostentracker-expert: dat hangt natuurlijk altijd af van hoe groot het huis en appartement is en hoe ze zijn uitgerust. Dit bepaalt de hoogte van het verzekerde bedrag en dus ook de hoogte van de verzekeringspremie. Daarnaast spelen natuurlijk ook de omvang van de verzekering en de inbegrepen aanvullende diensten een rol bij de hoogte van de premie.

opstalverzekering-kosten-per-maand
De hoogte van de premiebetaling is grotendeels afhankelijk van de grootte van het appartement.

Het premiebedrag kan variëren van ongeveer 5 EUR tot 20 EUR per maand voor kleinere appartementen en tot 50 EUR per maand voor eengezinswoningen.

Allereerst een voorbeeld van kosten.

Kostenvoorbeeld uit de praktijk

We willen een inboedelverzekering afsluiten voor een appartement van 70 m² in een kleine stad in Beieren. We waarderen verzekeringen die zeker voldoen aan de criteria die zijn opgesteld door Stiftung Warentest. Wij kiezen voor minimaal 45.500 euro als verzekerd bedrag (komt overeen met 650 euro per vierkante meter woonoppervlakte). De omvang van de inbegrepen voordelen varieert enigszins, afhankelijk van de verzekeraar.

We hebben ons verschillende aanbiedingen voorgelegd.

Aanbieding nummer.Jaarlijkse kostenMaandelijkse kosten (geëxtrapoleerd)
130,41 euro per jaar€ 2,53 per maand
241.75 EUR per jaar€ 3,47 per maand
3€ 61,83 per jaar€ 5,15 per maand
4117.60 EUR per jaarEUR 9,80 per maand

De hier getoonde kostenvoorbeelden hebben betrekking op een appartement van een bepaalde grootte met standaarduitrusting op een bepaalde locatie. De maandelijkse kosten voor vergelijkbare appartementen op andere plaatsen en bij andere verzekeraars kunnen ook variëren.

Vraag: Wat is de prijsklasse voor opstalverzekeringen?

opstalverzekering-kosten-per-maand
De kosten van de verzekering bedragen tussen de 5 en 50 EUR.

Kostentracker-expert: Over het algemeen kunt u, afhankelijk van de grootte van het appartement en de verzekerde bedragen, kosten verwachten tussen ongeveer 5 EUR per maand tot 50 EUR per maand. In sommige gevallen kunnen zeer goedkope verzekeraars ook goedkopere tarieven aanbieden.

Een inboedelverzekering is vooral goedkoop voor studenten die net hun eerste appartement gaan betrekken. In het beste geval kunnen de kosten tussen de € 40 en € 80 per jaar liggen (appartement van 35 m² met eenvoudige inrichting).

Vraag: Waar zijn de kosten van een inboedelverzekering van afhankelijk?

opstalverzekering-kosten-per-maand
De kosten van een verzekering zijn afhankelijk van verschillende factoren.

Kostentracker-expert: de sleutel hier zijn:

  • het type woning (appartement, eengezinswoning, etc.)
  • de grootte van de woning (woonoppervlak in m²)
  • de individuele uitrusting en inrichting van de woning (waarde van de daarin aanwezige zaken) en het bedrag van de verzekerde som daaruit berekend
  • de woonplaats (risicobeoordeling door de verzekeraar afhankelijk van het adres)
  • de desbetreffende verzekeraar
  • De omvang van de verzekering (inclusief diensten, gekozen tarief bij de respectievelijke verzekeraar, speciale diensten en aanvullende insluitsels zoals medeverzekering bij grove nalatigheid, etc.)
  • Kortingen (bijvoorbeeld voor studenten, bepaalde leeftijdsgroepen of groepen mensen, maar ook bij het afsluiten van een gebundelde verzekering zoals inboedel + aansprakelijkheid)

Vraag: Welk verzekerd bedrag kiest u?

Kostentracker-expert: Een fundamentele aanbeveling van de verzekeringsverenigingen is om het verzekerde bedrag vast te stellen op 650 EUR per m² indien mogelijk.

Boven dit verzekeringsniveau voert de verzekeraar geen onderzoek uit op mogelijke onderverzekering. Dit is zeker een voordeel voor de verzekerde.

Idealiter maakt u echter van tevoren een taxatie van de gehele inboedel en gebruikt u de nieuwwaarde voor alle spullen in het huishouden inclusief kleding, kostbaarheden, elektronica en meubels als basis. Op die manier kunt u zelfs een verzekerd bedrag krijgen dat hoger is dan € 650, - per m².