Wat kost de opstalverzekering?

kosten van de woningverzekering

Je vergeet de adventskrans uit te doen, de helft van de woonkamer staat in brand en veel meubels zijn onbruikbaar geworden. De nieuw aangekochte keuken is zo zwaar aangetast door waterschade dat er alleen nog afval overblijft. Dit zijn voorbeeldgevallen waarin de inboedelverzekering zorgt voor schadebeperking. Wat deze belangrijke verzekering kost, leggen we uit in een gesprek met de kostentracker-expert, die ook voor jou veel tips over dit onderwerp heeft.

Wie heeft een opstalverzekering nodig?

Kostentracker: denk na over de schade die een huisbrand zou veroorzaken. Zelfs leerlingen die nog weinig bezittingen hebben, zullen het moeilijk vinden om dergelijke schade uit eigen zak te vervangen, waarbij de pc, de gameconsole of de dure tv mogelijk ook is beschadigd. Het wordt nog belangrijker als u veel meubels of zelfs waardevolle spullen heeft. Schade kan dan een groot gat in uw portemonnee scheuren.

Wat tellen huishoudelijke artikelen?

Kostentracker: dit omvat alles wat zich in het appartement of huis bevindt. Dit zijn bijvoorbeeld technische apparaten, meubels, kleding, keukenapparatuur en kostbaarheden.

Welke kosten moet ik verwachten als ik een inboedelverzekering afsluit?

Kostentracker: dat hangt voornamelijk af van de grootte van het appartement. Enkele voorbeelden hieronder:

persoonGrootte appartementwoonplaatsKosten jaarlijks vanaf
LeerlingAppartement, 50 m2Hamburg32-190 EUR
Familie, 3 personenAppartement, 80 m2München22 - 155 EUR
getrouwd stelHuis, 120 m2FrankfurtEUR 37 - 422
Familie, 4 personenRijtjeshuis, 100 m2Leipzig56 - 248 EUR
kosten van de woningverzekering

De prijzen voor opstalverzekeringen zijn heel verschillend

Deze enorme prijsklasse vloeit voort uit de omvang van de verzekering. De duurste contracten bieden doorgaans een onbeperkte dekking. Kostbaarheden of antiek zijn eveneens verzekerd en ook schade veroorzaakt door grove nalatigheid is inbegrepen. Wil je daarentegen een zeer dure fiets of een groot aquarium verzekeren, dan moet je dit meestal apart specificeren en wordt de premie duurder.

Sommige bedrijven bieden kortingen voor jongeren of ambtenaren.

Onze tip: verzekeringsvergelijkingen op internet kunnen u helpen bij uw zoektocht. Let bij het kiezen van een verzekering echter niet alleen op de lage prijs, maar ook op de inbegrepen diensten. Als je belangrijke zaken zoals de medeverzekering van de fiets in het contract moet opnemen, kan dat een zogenaamd goedkope verzekering zo veel duurder maken dat een variant die op het eerste gezicht duur lijkt, uiteindelijk goedkoper is geweest.

Hoe beïnvloeden factoren het premiebedrag?

Kostentracker: de eerste berekeningsbasis voor de vergoeding is de woonruimte. Hierbij tellen de binnenmaten van de kamers mee. Studeerkamer, hobbykamer, entree, garage, balkon en / of terras worden bij deze berekening meegerekend. Alle oppervlakten worden bij elkaar opgeteld en geven de totale oppervlakte aan die u moet gebruiken voor de berekening van de inboedel.

Maar ook de woonplaats heeft een grote invloed op het premiebedrag. De meeste verzekeraars verdelen Duitsland in tariefzones met hun eigen risicobeoordeling. Hoe hoger de door u gekozen verzekering het risico van uw woonplaats inschat, hoe hoger de verzekeringspremie. Dit betekent dat inboedelverzekeringen in landelijke gebieden vaak goedkoper zijn dan in stedelijke gebieden.

Hoe kan ik besparen op de premie?

kosten van de woningverzekering

Wie akkoord gaat met een eigen risico, bespaart op de premie

Kostentracker: dit is goedkoper als u het eens bent over een bepaald eigen risico. In het geval van een claim moet u de kosten van het eigen risico echter zelf betalen.

Een andere mogelijkheid om op de bijdrage te besparen is op lange termijn. Het feit dat u zich op middellange termijn aan een bedrijf committeert, wordt beloond met een verminderde bijdrage. Afhankelijk van het bedrijf varieert de korting tussen 5 en 10 procent van de premie.

Ook is het iets goedkoper als u kiest voor halfjaarlijks of jaarlijks betalen in plaats van maandelijks.

Hoe hoog moet het verzekerde bedrag zijn?

Kostentracker: de woonruimte is de referentiewaarde voor de totale waardering. Er wordt een richtwaarde per vierkante meter vastgesteld, die varieert tussen 500 en 750 euro, afhankelijk van het bedrijf.

Bereken het verzekerde bedrag met een vast tarief

Gemiddeld wordt een verzekeringsbedrag van 650 euro per vierkante meter woonoppervlak geschat . In de volgende tabel hebben we als voorbeeld de waarde van de verzekerde inboedel, afhankelijk van de referentiewaarde en de appartementgrootte, samengevat:

Grootte appartementRichtwaarde 500 EURRichtwaarde 600 EURRichtwaarde 700 EURRichtwaarde 750 EUR
40 m220.000 EUR24.000 euro28.000 EUR30.000 EUR
80 m240.000 EUR48.000 EUR56.000 EUR60.000 EUR
100 m250.000 EUR60.000 EUR70.000 EUR75.000 EUR
150 m275.000 EUR90.000 EUR105.000 EUR112.500 EUR

Een nadeel van deze methode: mensen met een zeer minimalistisch interieur kunnen bij dit soort berekening een te hoog verzekerd bedrag betalen. Als u waardevolle meubels en sieraden heeft, kunt u onderverzekerd zijn.

Bepaal het verzekerde bedrag aan de hand van een inventarislijst

kosten van de woningverzekering

Als u alleen verzekert wat u heeft, bespaart u geld

Het voordeel van deze berekeningsmethode ligt voor de hand: het in het contract overeengekomen verzekerde bedrag komt exact overeen met de waarde van de inboedel.

Bij het bepalen van de waarde moet u alle kamers doorlopen en alle items nauwkeurig opsommen, inclusief tapijten, lampen en kleding, en de oorspronkelijke prijs gebruiken als basis voor uw berekeningen. Vergeet de kelder, zolder en de tuinschuur niet, want de daarin opgeslagen huishoudelijke artikelen moeten ook in de inventarislijst voorkomen.

Voor de woonkamer zou de ingevulde lijst er als volgt uit kunnen zien:

Inrichting itemFabrieksprijs
Gestoffeerde suiteEUR 2.900
Woonkamer kast1.500 EUR
muur decoratie300 EUR
Lampen250 EUR
Borden, glazen, bestek, decoratieve artikelen500 EUR
Boeken1.500 EUR
TV, dvd-speler, stereo-installatie, ontvanger5.000 EUR
Cd's en platen1.500 EUR
Tapijt en bruggen700 EUR

Dit resulteert in een totaal van 14.150 EUR. Bij schade beschikt u over een nauwkeurige lijst, waardoor de afwikkeling van een schade veel gemakkelijker kan worden. Het is belangrijk dat u de lijst up-to-date houdt en dat u gewetensvol nieuwe aanwinsten toevoegt.

Spreek bij het afsluiten van een verzekering een iets hoger verzekerd bedrag af ter dekking van de waarde van nieuwe aanwinsten. Als alternatief kunt u dit in overleg met het bedrijf na verloop van tijd laten aanpassen.

Wanneer keert de inboedelverzekering uit?

Kostentracker: de inboedelverzekering dekt schade veroorzaakt door:

 • Inbraak,
 • Diefstal,
 • Brand,
 • Blikseminslag,
 • Explosie,
 • Schade aan leidingwater,
 • Storm en hagel

Aan. Bij een juiste afsluiting van de verzekering zijn de gehele inboedel en, afhankelijk van het contract, ook de fietsen en / of aquaria verzekerd.

Betaalt de opstalverzekering ook de schade veroorzaakt door natuurrampen?

Kostentracker: bij schade door overstromingen, zware regenval of sneeuwdruk is de inboedelverzekering meestal niet van toepassing. Alleen in de zogeheten "uitgebreide inboedelverzekering" van de voormalige DDR vielen schade door overstromingen automatisch onder de verzekering.

Als u onvoorspelbare grillen van de natuur wilt verzekeren, moet u ook een uitgebreide verzekering tegen natuurrisico's afsluiten.

Ik zou "grove nalatigheid" kunnen verzekeren. Is het het waard?

kosten van de woningverzekering

Grove nalatigheid is vaak optioneel

Kostentracker: Als u een raam open laat omdat u gewoon snel wilt gaan winkelen en dieven profiteren hiervan, kan de inboedelverzekering de vergoeding verlagen. Als u daarentegen in het contract afziet van het bezwaar van grove nalatigheid, zoals dat in vakjargon wordt genoemd, vergoedt de verzekeraar ook in dit geval.

Wilt u grove nalatigheid uitsluiten, let dan op of er in uw polis een aansprakelijkheidsgrens staat of dat de gehele verzekerde som ook verzekerd is.

Is er een wereldwijde verzekering voor huishoudelijke artikelen?

Kostentracker: normaal gesproken heeft de verzekeringsdekking voor huishoudelijke artikelen betrekking op uw appartement en de bijbehorende kelder, zolder, tuinhuisje of garage. Als de inboedelverzekering een externe verzekering omvat, is uw inboedel ook verzekerd als u op reis gaat, bijvoorbeeld als er in uw hotelkamer is ingebroken en de kostbare fotoapparatuur wordt gestolen.

Externe verzekeringen beschermen in principe wereldwijd. Eenvoudige diefstal zoals zakkenrollen valt echter niet onder de verzekering. Omdat de krachten van de natuur niet verzekerd kunnen worden, zijn ook uw eigendommen die tijdens een kampeervakantie door het slechte weer beschadigd raken, niet verzekerd.

Mijn polis zegt iets over “afstand van onderverzekering”. Wat is dit?

Kostentracker: nadat er schade is opgetreden, blijkt dat de waarde van de items hoger is dan wat u heeft aangegeven toen u de deal afsloot. Met de afstand van onderverzekering dekt de verzekering niet alleen de werkelijk geleden schade, maar vergoedt deze volledig.

Ik heb een schade. Wat is de juiste procedure?

Kostentracker: als de claim zich heeft voorgedaan, is het belangrijk om ondanks de eerste schok kalm te blijven en voorzichtig te handelen:

 • Ontdekt u brand, bel dan onmiddellijk de brandweer.
 • Bij inbraak of diefstal is het noodzakelijk om de politie in te schakelen.
 • Verander niets zodat sporen niet wazig worden.
 • Laat gestolen bankboekjes of creditcards onmiddellijk blokkeren.
 • Bij diefstal van uw fiets dient u de politie te informeren over de fabrikant, het model, de kleur en het framenummer. Deze informatie staat vermeld in de fietspas.
 • Maak een lijst van alle items die ontbreken.
 • Meld de schade direct bij de verzekeringsmaatschappij.
 • Beantwoord alle vragen zo nauwkeurig mogelijk en dien ondersteunende documenten in, indien beschikbaar.
 • Heeft u aangifte gedaan van gestolen spullen die bij de meest noodzakelijke opruimingswerkzaamheden zijn gevonden, meld dit dan bij de politie en uw verzekeraar.