Wat kost de griepvaccinatie?

kosten van griepvaccinatie

De echte griep (influenza) is een van de ernstige aandoeningen van de luchtwegen en is zeer besmettelijk. Ondanks de medische vooruitgang eist de gevaarlijke infectieziekte vandaag nog steeds talrijke doden. Daarom wordt de jaarlijkse griepvaccinatie sterk aanbevolen. Naast de kosten hebben we in dit interview met de kostentracker-expert veel informatie over influenza voor je verzameld.

Waarom is vaccinatie tegen griep?

Kostentracker: deze vaccinatie beschermt tegen de echte griep (influenza) of verlicht merkbaar het verloop van de ziekte. Vaccinatie is de enige preventieve maatregel. Meestal worden geïnactiveerde virusomhulsels geïnjecteerd (dood vaccin), waarop het immuunsysteem reageert en antilichamen vormt.

Kinderen tussen de twee en zes jaar krijgen vaak een vaccin met verzwakte, levende virussen in de vorm van een neusspray. De vaccinatiebescherming is sterker. Aangezien de kans bestaat dat de kleintjes ziekteverwekkers afstoten in de eerste twee weken na de vaccinatie, mogen ze gedurende deze tijd geen contact hebben met immuungecompromitteerde mensen.

Jaarlijks worden voor het noordelijk en zuidelijk halfrond in samenwerking met de WHO het type en de stam van de virusenvelop en daarmee de samenstelling van het vaccin opnieuw bepaald. Meestal bevat het stammen van twee momenteel actieve Infuenza A-subtypen en enkele Infulenza B-soorten.

kosten van griepvaccinatie

De vaccinatie moet jaarlijks worden herhaald.

De vaccinatie werkt erg betrouwbaar. Het moet echter jaarlijks worden herhaald, omdat het slechts één seizoen bescherming biedt. Met een enkele injectie wordt minimaal 80 procent vaccinatiebescherming opgebouwd. Als u ondanks vaccinatie een echte griep krijgt, is de infectie veel milder.

Waarschuwing: de immunisatie biedt geen bescherming tegen onschadelijke griepachtige infecties, maar alleen tegen griep.

Wat kost de griepvaccinatie en waarvoor betaalt de ziektekostenverzekering?

Kostentracker: deze vaccinatie wordt nu betaald door bijna alle zorgverzekeraars, ongeacht of u een wettelijke of particuliere verzekering heeft. Als u echter tot een risicogroep behoort en / of er een medische noodzaak is, kan uw arts de vaccinatie voorschrijven. Het fonds vergoedt dan in ieder geval de kosten.

Aangezien er in de afzonderlijke deelstaten verschillende vaccinatieovereenkomsten zijn gesloten tussen de zorgverzekeraars en de Vereniging van Wettelijke Ziekenhuisartsen, kunt u uw arts of uw zorgverzekeraar vragen naar de terugbetaling.

Als de kosten niet worden gedekt door de ziekteverzekering, moet je tussen de 20 en 35 EUR per vaccinatiedosis betalen.

Waar kan ik worden ingeënt?

Kostentracker: de griepvaccinatie kan door elke arts worden uitgevoerd. In de regel wordt het toegediend in algemene of pediatrische praktijken. Maar je kunt je ook laten inenten bij een internist of je gynaecoloog. Bovendien bieden sommige werkgevers vaccinaties aan als onderdeel van de bedrijfspensioenregeling.

Hoe effectief is de griepprik?

Kostentracker: immunisatie kan de ziekte niet altijd voorkomen. Dit komt doordat de oppervlakte-eiwitten van de virussen zeer snel veranderen. Het duurt ook minstens tien dagen voordat het lichaam voldoende vaccinatiebescherming heeft opgebouwd. Als u kort voor of na de vaccinatie besmet raakt, kan de infectie alsnog uitbreken. Dit is echter veel milder bij gevaccineerde mensen.

Wie moet er worden gevaccineerd?

Kostentracker: de griepvaccinatie wordt aanbevolen voor mensen die:

kosten van griepvaccinatie

Vaccinatie is aan te raden voor mensen met immunodeficiëntie.
 • Zijn 60 jaar en ouder,
 • een hoger risico hebben vanwege een basisziekte,
 • lijdt aan immunodeficiëntie of een immunodeficiëntie,
 • wonen in een bejaarden- of verpleeghuis,
 • zwanger zijn
 • in contact komen met veel mensen, bijvoorbeeld medisch personeel, medewerkers van openbare instellingen of verplegend personeel,
 • Contact hebben met pluimvee of wilde vogels.

Welke bijwerkingen van de vaccinatie kunnen optreden?

Kostentracker: de griepvaccinatie wordt zeer goed verdragen, bijwerkingen zijn uiterst zeldzaam. Direct na de vaccinatie kan de vaccinatieplaats een beetje pijnlijk zijn, kan de huid een beetje rood worden en kan er een lichte zwelling optreden. Bij kinderen die via een neusspray zijn gevaccineerd, kan nasale secretie weglekken of kan hun neus verstopt zijn.

In zeldzame gevallen kunnen de volgende symptomen optreden:

 • lichte koorts,
 • Rillen,
 • Zweet,
 • Vermoeidheid,
 • Loomheid,
 • Spier-, ledemaat- of hoofdpijn,
 • Keelpijn.

Deze klachten verdwijnen vrijwel altijd binnen 48 uur.

Ernstige bijwerkingen zijn zeldzaam. Doe symptomen zoals:

 • een uitgesproken huidreactie,
 • Jeuk,
 • Kortademigheid of
 • Bloedsomloopproblemen

kort na de griepprik moet u onmiddellijk een arts raadplegen.

Tip: aangezien het immuunsysteem harder moet werken na een vaccinatie, mag u de eerste dagen na de vaccinatie niet sporten.

Hoe weet ik of ik griep heb?

Kostentracker: de ziekte wordt gekenmerkt door een zeer plotseling begin met hoge koorts tot 40 graden, spierpijn en hoofdpijn.

In aanvulling op:

kosten van griepvaccinatie

Dit zijn de kenmerken van echte griep.
 • ernstige keelpijn,
 • droge hoest,
 • waterige ogen,
 • loopneus,
 • Misselijkheid.

De duur van de ziekte is tussen de drie en vijf dagen, maar kan ook aanzienlijk langer zijn. In ernstige gevallen is er een herstelperiode van maximaal zes weken.

Deze symptomen komen echter niet altijd voor. Ongeveer een derde van de geïnfecteerden heeft helemaal geen symptomen, en nog een derde is slechts erg zwak.

Waarom komt de dood door griep zo vaak voor?

Kostentracker: de ziekte kan levensbedreigend zijn, bijvoorbeeld omdat een nieuw type virus actief wordt. Ondanks het feit dat er preventieve vaccinatie, effectieve medicatie en behandelingen op de intensive care bestaan, overlijden er jaarlijks mensen aan de echte griep.

Niet alleen het griepvirus kan tot complicaties leiden, zoals ernstige longontsteking. Omdat de ziekteverwekkers het slijmvlies van de luchtwegen aantasten, maken ze het vatbaarder voor andere ziektekiemen, zoals pneumokokken of Staphylococcus aureus, die op hun beurt longontsteking kunnen veroorzaken. Door de hoge koorts wordt ook het cardiovasculaire systeem zwaar belast. Dit kan niet alleen erg gevaarlijk zijn voor mensen die tot een risicogroep behoren.

Volgens de WHO zou een vaccinatiegraad van 75 procent van de mensen die tot een risicogroep behoren, nodig zijn om de mortaliteit te verminderen. Momenteel kan echter slechts ongeveer een kwart van de Duitsers worden ingeënt. Bij ouderen ligt de vaccinatiegraad met 50 procent iets hoger, maar dit is nog te laag.

Wat is griep en moet het worden gelijkgesteld met een griepachtige infectie?

Kostentracker: terwijl een griepachtige infectie zich aankondigt door milde symptomen zoals niezen, een loopneus of een tintelend gevoel in de keel, begint een echte griep plotseling en meestal zeer heftig.

In de volgende tabel hebben we andere onderscheidende kenmerken duidelijk opgesomd:

voorzien zijn vanInfluenzaGripal infecteren
Begin van de ziekteheel plotselinggeleidelijk
snuivenmogelijkaltijd
Keelpijnaf en toewaarschijnlijk
hoofdpijnheel sterklicht tot gemiddeld uitgesproken
Pijn in de spieren en ledematensterkmogelijk
koortssnel en hoog, tot 40 gradenzelden, meestal onder de 39 graden
hoestendroog, pijnlijkmet slijm
algemeen gevoel van ziektesterkgemakkelijk te matigen
vaccinatieja, het wordt aanbevolen voor bepaalde groepen mensenniet mogelijk
Looptijd1 - 2 weken, mogelijk tot 6 weken herstel1-2 weken

Houd er rekening mee dat niet alle symptomen hoeven te verschijnen. Vooral als dit niet binnen een week verbetert of zelfs verergert bij een zogenaamd milde, griepachtige infectie, moet u beslist een arts raadplegen.

Hoe raak je besmet met grieppathogenen?

Kostentracker: het is een druppelinfectie. De virussen worden voornamelijk uitgescheiden door de zieken bij hoesten of niezen. Overdracht via de handen en oppervlakken die besmet zijn met virusbevattende afscheidingen is ook mogelijk.

Het duurt ongeveer twee dagen voordat de ziekte uitbreekt. Gedurende deze tijd scheidt de besmette persoon die geen symptomen voelt zelf meer ziektekiemen uit dan in het verdere verloop.

kosten van griepvaccinatie

Een goede handhygiëne kan u helpen beschermen tegen infectie.

Tip: om infecties te voorkomen, wordt aanbevolen om voor een zeer goede handhygiëne te zorgen. In het koude- en griepseizoen is het logisch om handen te schudden.

Hoe vaak moet ik vaccineren?

Kostencontrole: aangezien de virusstammen voortdurend veranderen, moet de griepvaccinatie jaarlijks worden herhaald. Vaccinatie dient te worden gegeven net voor de periode waarin de meeste infecties optreden. In Duitsland wordt aanbevolen om u in oktober of november te laten vaccineren.

De jaarlijkse vaccinatie is nodig omdat de virussen voortdurend hun buitenkant veranderen. Daarom wordt het serum elk jaar opnieuw geproduceerd en aangepast aan de huidige virusvarianten.

Wie mag er niet worden gevaccineerd?

Kostentracker: als u allergisch bent voor de ingrediënten van het griepvaccin of overgevoelig bent voor kippeneiwit, mag u niet worden geïmmuniseerd. De reden: er kunnen sporen van kippeneiwit in het serum zitten, omdat de virussen in kippeneieren worden gekweekt.

Als u zich zorgen maakt, vraag dan advies aan uw arts.

Hoe wordt influenza behandeld?

Kostentracker: om de echte griep snel te laten genezen, zijn rust en bedrust belangrijk. Voor de causale behandeling zijn verschillende neuraminidaseremmers beschikbaar die de replicatie van de virussen blokkeren. Deze moeten binnen 48 uur na het begin van de ziekte worden gebruikt. De preparaten kunnen de duur van de ziekte verkorten en de ernst ervan verminderen, waardoor de kans op een volgende bacteriële infectie kleiner wordt.

De overige maatregelen zijn afhankelijk van de symptomen:

 • Inademen verlicht droge hoest en maakt de neus schoon.
 • Pijnstillers verlichten de onaangename hoofdpijn en lichamelijke pijn.
 • Als u koorts heeft, drink dan voldoende om de hoeveelheid vocht die verloren gaat door zweten te compenseren.