Infrarood verwarming - wat zijn de kosten?

infrarood verwarmingskosten

Infrarood verwarming is een zeer moderne vorm van verwarming die veel voordelen heeft. Als het om de kosten gaat, heerst er echter vaak nog scepsis. In een interview legt de kostencheckexpert in detail uit wat een infraroodstraler eigenlijk kost om aan te schaffen en te bedienen.

Vraag: Infraroodstralers worden nog steeds met veel scepsis begroet - hoe komt dat?

Kostencontrole-expert: Hiervoor zijn waarschijnlijk verschillende redenen: enerzijds is het een zeer modern verwarmingssysteem dat pas een paar jaar op de markt is en niet echt bij velen bekend is.

Aan de andere kant is het enigszins moeilijk om het werkingsprincipe van stralingsverwarming te begrijpen, omdat het eigenlijk in strijd is met ons klassieke begrip "verwarming" (het verwarmen van de kamerlucht).

Klassieke kachels zijn in de eerste plaats zogenaamde convectiekachels - dat wil zeggen dat een lichaam (de kamerverwarmer, de leidingen van de vloerverwarming, de haardkachel) wordt verwarmd, waardoor de koude kamerlucht er naartoe stroomt, warmte absorbeert en weer wordt opgewarmd in de Kamer. Dit gebeurt de hele tijd en langzaamaan warmt de hele lucht in de kamer op. In goed geïsoleerde (=luchtdichte) ruimtes hoeft u alleen de hoeveelheid lucht in de ruimte te verwarmen en is het "warm". De warme, droge lucht is niet zo goed voor onze gezondheid, maar aan deze vorm van verwarming zijn we gewend geraakt.

Infraroodstralers werken heel anders, het zijn stralingsverwarming. Ze verwarmen niet de kamerlucht, maar de muren, voorwerpen en het lichaam in de kamer. Het werkt op dezelfde manier als zitten in een (zeer gezondheidsbevorderende) infraroodcabine of in de winter op de bergen in de brandende zon. Door de warmtestraling voel je je erg warm - ook als de lucht koud is.

Het lichaam wordt alleen verwarmd door de uitgezonden warmtestraling, maar de lucht in de kamer blijft ongewijzigd. Dit principe heeft zich al lang geleden bewezen, bijvoorbeeld met de klassieke tegelkachel, die ook al opgebruikt een zeer hoge warmtestraling afgeeft.

Het verwarmingsprincipe van infraroodverwarming heeft veel voordelen:

 • een paar minuten na het aanzetten van de verwarming is het in kamers meteen "warm"
 • er wordt geen stof opgedwarreld zoals bij convectieverwarming ("droge" lucht in het stookseizoen is eigenlijk stoffige lucht)
 • De wanden die door de warmtestraling worden geraakt, hebben aanzienlijk hogere wandtemperaturen dan bij klassieke verwarmingssystemen en vochtige wanden (bijv. In oude gebouwen) drogen snel uit, ook in de winter
 • de verwarming kan naar wens worden in- en uitgeschakeld (in kamers waar men niet altijd verblijft, zoals in de badkamer)

Een van de belangrijkste voordelen, ook qua kosten, is dat er geen verwarmingsinstallatie nodig is. Infrarood verwarmingselementen hoeven alleen op het lichtnet te worden aangesloten en kunnen dus zonder enige moeite naar behoefte worden geïnstalleerd. Dit biedt een aanzienlijk kostenvoordeel ten opzichte van traditionele verwarmingssystemen, zeker als het gaat om inkoop.

Infraroodstralers genereren ook een grote weerstand doordat ze verwarmd worden met elektriciteit. De meeste mensen denken nog steeds dat "verwarming met elektriciteit extreem duur is". In feite zijn de kosten afhankelijk van hoe u verwarmt met elektriciteit.

Vraag: Wat kosten infraroodstralers?

Kostencontrole-expert: dat is over het algemeen moeilijk te beantwoorden.

infrarood verwarmingskosten

Gewoonlijk worden meerdere elementen van infraroodverwarming in een kamer geïnstalleerd

De infraroodverwarming is een klassieke individuele kamerverwarming, dat wil zeggen dat hij in elke kamer wordt geïnstalleerd volgens de overeenkomstige verwarmingsbehoefte. Grotere kamers en kamers met meer buitenmuren en meer ramen vereisen hogere wattages dan kamers die zich volledig in het gebouw bevinden.

In de regel is het beter om meerdere minder krachtige verwarmingselementen te gebruiken dan één grote (2 x 400 W is beter dan 1 x 800 W). Het biedt ook meer flexibiliteit in de bediening.

Als u rekent met verwarmingselementen van 500 W (voor 10 m² tot 14 m²), zijn in een typische eengezinswoning met een vloeroppervlak van 140 m² doorgaans 10 - 12 verwarmingselementen nodig.

Met een gemiddelde prijs van 250 EUR tot 400 EUR voor een dergelijk verwarmingselement, bedragen de totale kosten voor het volledige verwarmingssysteem ongeveer 2.500 EUR - 5.000 EUR.

Er zijn geen installatiekosten - de verwarmingselementen kunnen eenvoudig in bestaande stopcontacten worden gestoken en met dergelijke lage vermogens is extra bescherming of aansluiting op een apart verwarmingscircuit meestal niet nodig.

Dit is een aanzienlijk kostenvoordeel ten opzichte van traditionele verwarming.

Een kostenvoorbeeld uit de praktijk:

We willen infraroodverwarming installeren voor ons huis van 120 m².

Postprijs
9 verwarmingselementen van elk 600 W.4.950 EUR
totale prijs4.950 EUR

Dit is natuurlijk maar een eenmalig kostenvoorbeeld voor een heel specifiek huis. De kosten voor infraroodverwarming in andere gebouwen kunnen ook aanzienlijk verschillen.

Als je naar de totale kosten kijkt, zie je direct het kostenvoordeel ten opzichte van alle andere vormen van verwarming. Er zijn geen installatiekosten noch kosten voor een ketel en het leggen van leidingen of verwarmingsspiralen in de vloer.

Vraag: Van welke factoren zijn de kosten van infraroodverwarming afhankelijk?

Kostencontrole-expert: in wezen speelt alleen het aantal benodigde verwarmingselementen hier een rol. Het hangt af van:

 • het aantal en de grootte van de kamers
 • de kamerindeling
 • het aantal kamers met veel buitenmuren
 • de isolatienorm van het gebouw (goed geïsoleerde muren stralen veel warmte terug de kamer in)
 • de vloer (dit gaat ook over het principe van warmteopslag en reflectie in de kamer)

Afgezien van deze factoren hoeft u niets te overwegen. De optimale selectie en plaatsing van verwarmingselementen vereist echter veel ervaring - daarom kunt u de planning het beste overlaten aan een specialist. Met een slimme positionering bespaar je vaak veel verwarmingsvermogen zonder in te boeten aan comfort.

Vraag: Hoeveel watt heb je nodig in een gemiddelde kamer?

Kostencheck expert: dat hangt natuurlijk altijd een beetje af van de isolatienorm, de kamergrootte en het aantal buitenmuren in de kamer.

Aangezien u altijd op verschillende kleine elementen moet vertrouwen, kunt u de volgende informatie als richtlijn gebruiken:

Prestaties verwarmingselementvoor kamergrootte zonder buitenmurenvoor kamergrootte met een buitenmuurvoor kamergrootte met twee of meer buitenmuren
300 W8 m² - 9 m²7 m² - 8 m²4 m² - 6 m²
400 W12 m² - 14 m²10 m² - 12 m²6 m² - 8 m²
500 W14 m² - 16 m²12 m² - 14 m²8 m² - 10 m²
600 W16 m² - 18 m²14 m² - 16 m²10 m² - 12 m²
infrarood verwarmingskosten

In de badkamer kan de infraroodstraler in de spiegel worden verborgen

Deze details hebben betrekking op muren geïsoleerd volgens de EnEV-norm - bij oudere gebouwen met minder goed geïsoleerde muren moet men in principe rekenen op de waarden onder “2 en meer buitenmuren” en zich meer oriënteren op de kleinste van de twee. De warmtebehoefte kan dus aanzienlijk hoger zijn in minder goed geïsoleerde gebouwen.

Een verwarmingselement met 400 W is voldoende voor een badkamer met een afmeting van 10 m² en een buitenmuur. Een verwarmingselement van 500 W kan worden gebruikt voor een slaapkamer van 14 m² met 2 buitenmuren, maar twee afzonderlijk bevestigde elementen van 300 W zijn hier beter.

De juiste en professionele plaatsing van de elementen is bijzonder belangrijk. Dit kan vaak veel stroom besparen.

Vraag: Wat kosten de hierboven genoemde verwarmingselementen?

Kostencheck expert: dat hangt altijd af van de aanbieder van wie je ze afneemt en van het ontwerp van de verwarmingselementen - spiegel- of schilderijverwarming is natuurlijk aanzienlijk duurder dan een klassiek wit verwarmingselement.

Hieronder staan ​​enkele richtlijnen voor hoogwaardige verwarmingselementen - afhankelijk van de aanbieder kan dit naar boven of beneden variëren:

Wattageprijs
300 W250 EUR - 350 EUR
400 W€ 350 - € 450
600 W400 EUR - 600 EUR
800 W500 EUR - 700 EUR

Zoals ik al zei, dit zijn slechts geschatte waarden. Bij aanschaf van meerdere radiatoren worden door sommige aanbieders vaak flinke kortingen gegeven.

Ook bij de daaropvolgende uitvoering speelt de kwaliteit een belangrijke rol. Aangezien dit een eenmalige aankoop is, hoeft u hier niet per se aan de verkeerde kant op te slaan.

Vraag: Nu misschien wel de belangrijkste vraag: hoeveel elektriciteit verbruikt infrarood verwarming en wat kost het per jaar?

Kostencontrole-expert: dat kun je niet echt precies zeggen.

De berekening van het melkmeisje zou eenvoudig zijn: een jaar heeft meestal ongeveer 200 verwarmingsdagen als je in koelere streken woont. Als het hele verwarmingssysteem 24 uur per dag draait, geeft een eenvoudige berekening het elektriciteitsverbruik in kWh.

We doen dit aan de hand van ons kostenvoorbeeld:

9 verwarmingselementen × 500 W=4.500 W, ofwel 4,5 kW.
4,5 × 200 dagen × 24 uur=21.600 kWh=EUR 5.616 stookkosten per jaar

Deze berekening heeft echter geen zin, vooral niet bij infraroodverwarming.

De infraroodstraler is in staat om een ​​kamer binnen 10 minuten aangenaam op te warmen als deze is ingeschakeld. Veel kamers worden niet altijd gebruikt - badkamers worden doordeweeks alleen 's ochtends en' s avonds gebruikt en slaapkamers worden overdag zelden gebruikt. Op deze momenten hoeft de infraroodverwarming niet continu te draaien, vooral niet op warmere dagen. Het is voldoende om het elke 1-2 uur een paar minuten te laten lopen.

Dan ziet de berekening er heel anders uit.

Laten we dit eens bekijken voor een slaapkamer met twee verwarmingselementen van 300 W: We willen de bedrijfstijd en de kosten vergelijken met continu bedrijf en met redelijk deelbedrijf (8 uur 's nachts en 15 minuten elke 2 uur overdag).

continu gebruik van verwarming - bedrijfsduurcontinu gebruik van verwarming - kosten
Gebruik van gedeeltelijke werking verwarming - inschakelduurStookkosten voor gedeeltelijke werking
4.800 uur748,80 EUR per jaar
2.000 uur312 euro per jaar

Bij verstandig gebruik zijn de kosten al meer dan gehalveerd. Het ziet er vergelijkbaar uit met veel andere kamers.

In ons geval zou je één van de twee kachels gewoon door kunnen laten lopen - dan worden de kosten ook gehalveerd.

infrarood verwarmingskosten

De infraroodstraler kan zich verstoppen in een foto

Om de verwarming naar wens in en uit te schakelen, kunnen op elke verwarmingsinstallatie schakelklokken worden gebruikt, als alternatief kan deze ook comfortabel via een gebouwentechnische besturing worden aangestuurd. Vervolgens kan de verwarming gemakkelijk vanaf de smartphone worden in- en uitgeschakeld wanneer u onderweg bent wanneer u op verschillende tijdstippen thuiskomt. Afzonderlijke schakelprogramma's voor weekdagen en vakanties zijn ook mogelijk.

Infraroodstralers hebben dus niet per se een hoog stroomverbruik - ze kunnen heel intelligent worden aangestuurd. Halveren we de elektriciteitskosten vanaf de eerste factuur, dan hebben we stookkosten van 2.808 euro per jaar - oftewel al op het gebied van klassieke verwarming.

In de praktijk kan de besparing veel hoger zijn als de verwarming heel gericht gestuurd wordt.

Vraag: Hoe ziet de vergelijkingsberekening eruit met klassieke centrale verwarming op olie als vloerverwarming?

Kostencheck expert: hier moeten we natuurlijk ook de aanschafkosten en de installatiekosten voor de verwarming vergelijken om zinvolle resultaten te krijgen.

We willen dit vergelijken aan de hand van ons vorige voorbeeld (eengezinswoning, 120 m2, energienorm volgens de huidige EnEV).

PostOlie verwarmingInfrarood verwarming
Olieverwarming condensatieketel plus ondergrondse tank met installatieongeveer 8.000 EUR 
Vloerverwarming met installatie, 120 m²ongeveer 7.000 EUR 
Kosten voor infraroodelementen (kostenvoorbeeld), zelfinstallatie 4.950 EUR
totale prijsongeveer 15.000 EUR4.950 EUR

Qua installatiekosten is infrarood verwarming in ons voorbeeld al 10.000 EUR goedkoper.

Laten we nu eens kijken naar de bedrijfskosten (verwarmingskosten). Een goed geïsoleerd gebouw heeft een verwarmingsbehoefte van circa 70 kWh / m² per jaar. De kWh-prijs voor olieverwarming is ongeveer 9 cent / kWh.

De verwarmingskosten voor verwarming op olie bedragen ongeveer 756 EUR per jaar, plus ongeveer 120 EUR per jaar voor het onderhoud van de verwarming. Ter vergelijking: infraroodverwarming met intelligent gestuurd gebruik kost ongeveer 2.340 euro per jaar.

Als je de totale kosten over 20 jaar extrapoleert, komt het volgende beeld naar voren:

 • Olieverwarming (aankoop, installatie en werking gedurende 20 jaar): ongeveer 32.520 EUR
 • Infraroodverwarming (aanschaf, intelligente werking gedurende 20 jaar): 51.750 euro

Zelfs intelligent gestuurde infraroodverwarming is op de lange termijn nog steeds aanzienlijk duurder dan klassieke verwarming.

Dit komt vooral door de hoge elektriciteitsprijs (de berekening is overal op 26 cent / kWh gemaakt).

Het ziet er natuurlijk anders uit als je de elektriciteit die je nodig hebt zelf opwekt, bijvoorbeeld met een fotovoltaïsche installatie. In dit geval gaan de elektriciteitskosten naar nul, het fotovoltaïsche systeem betaalt zichzelf terug door te besparen op de andere elektriciteitskosten.

Het gebruik van infraroodverwarming naast het fotovoltaïsche systeem zou resulteren in een totale terugverdientijd van minder dan 10 jaar. Daarna zijn zowel elektriciteits- als verwarmingskosten volledig geëlimineerd.