Inloopdouche: wat zijn de kosten?

douchekosten gelijkvloers

Het is niet alleen een van de barrièrevrije kranen in de badkamer, maar ook een van de absolute trends van de afgelopen jaren: de inloopdouche. De cost tracker-expert legt in een interview uitgebreid uit wat de installatie van een gelijkvloerse douche kan kosten.

Vraag: Welke kosten moet u in de praktijk berekenen voor een inloopdouche?

Kostentracker-expert: dat is over de hele linie moeilijk te zeggen. De inspanning kan sterk variëren, afhankelijk van de lokale omstandigheden.

Als de inbouwhoogte van de vloer onvoldoende is of er is geen geschikte afvoerleiding, kan het achteraf inbouwen van een gelijkvloerse douche erg complex zijn.

Dienovereenkomstig moet men eerst differentiëren om welk type taak het gaat:

  • Installatie / planning van een gelijkvloerse douche in een nieuw gebouw of
  • Latere installatie van een gelijkvloerse douche in het oude gebouw

In beide gevallen kunnen de kosten heel verschillend zijn.

douchekosten gelijkvloers

Als de douche wordt meegenomen in de planning voor de nieuwbouw, zijn de meerkosten betaalbaar

Als de installatie van een gelijkvloerse douche vanaf het begin is gepland in het nieuwe gebouw, moet u rekening houden met kosten vanaf ongeveer 1.500 EUR. Betegelbare douche-elementen zijn verkrijgbaar vanaf circa € 300, - plus de kosten voor het betegelen en plaatsen van de douche. evenals aansluiting op de rioolbuizen. Aangezien dit werk meestal wordt gedaan tijdens het installeren van de badkamer, kan het uitgevoerde werk niet altijd precies worden gekwantificeerd. Bovendien hangt het ook van de plaatselijke omstandigheden af ​​welke inspanning de installatie in elk afzonderlijk geval veroorzaakt. Complete elementen inclusief douchewanden kosten meestal vanaf 1.200 EUR.

Bij een volgende installatie in een oud gebouw zijn de kosten altijd gebaseerd op de individuele omstandigheden. Hier spelen veel verschillende dingen een rol. In de praktijk zijn echter in ieder geval kosten van minimaal € 2.000, - te verwachten, en dit kan wel eens twee keer zo hoog zijn.

Kostenvoorbeeld uit de praktijk

In een badkamer in een oud gebouw moet de badkuip worden verwijderd en een gelijkvloerse douche worden geïnstalleerd. Er wordt gebruik gemaakt van een compleet systeem inclusief douchewanden; voor de montage moet wat afstelwerk worden verricht.

Postprijs
Verwijder de badkuip890 EUR
Wrik de grond open, pas rioolbuizen aan850 EUR
Gelijkvloerse douche1.350 EUR
Installeer, betegelt en sluit de douche af960 EUR
totale prijs4.050 EUR

Dit is slechts een voorbeeld van een enkele kosten voor een zeer specifiek individueel geval. In andere gevallen kunnen de kosten aanzienlijk verschillen.

Ons kostenvoorbeeld laat al duidelijk zien dat er mogelijk veel inspanning moet worden verwacht als een inloopdouche achteraf moet worden ingebouwd.

Vraag: Waarvan zijn de kosten voor het installeren van een inloopdouche in de praktijk afhankelijk?

Kostentracker-expert: natuurlijk zijn er een aantal dingen waarmee u rekening moet houden:

douchekosten gelijkvloers

Indien oude installaties verwijderd moeten worden, zijn de kosten beduidend hoger

-of het nu direct in het nieuwe gebouw of een volgende installatie in het oude gebouw moet worden geïnstalleerd

  • of een oude douche of bad vooraf moet worden verwijderd
  • hoe hoog de opbouwhoogte van de vloer is (lage bestaande opbouwhoogtes zijn het grootste probleem bij de plaatsing)
  • waar de rioolbuizen zijn en of toegang tot de regenpijp aan de muur mogelijk is
  • of de douche nu als complete douche of uit losse elementen moet worden opgebouwd
  • welke apparatuurkwaliteit wordt gekozen voor de douche
  • welke extra elementen zijn ingebouwd (bijv. leuning, douchezitje, etc.)
  • of er subsidies kunnen worden verkregen voor de plaatsing van de inloopdouche

In de praktijk moet met name de latere installatie altijd voor elk afzonderlijk geval individueel worden gepland volgens de respectieve lokale omstandigheden. Prijsvergelijkingen zijn in deze gevallen vaak moeilijk, omdat er veel planning nodig is.

Vraag: Welke subsidies zijn mogelijk bij het installeren van een inloopdouche?

Kostentracker-expert: als een inloopdouche achteraf wordt ingebouwd in een oud gebouw, kan dit worden gezien als een maatregel voor een barrièrevrije ombouw.

Zo ondersteunt KfW-Bank dergelijke maatregelen met een eenmalige bijdrage van 10% of 12,5% in de kosten (KfW-programma 455-B). Als alternatief is via het KfW 195-programma ook een laagrentende lening mogelijk voor alle maatregelen om drempelvrij wonen in de private sector te creëren.

Als er iemand in het huishouden woont met een zorgbehoefte (zorgniveau moet beschikbaar zijn), dan kunt u vanuit de verantwoordelijke zorgverzekering eventueel een subsidie ​​krijgen van maximaal € 4.000, - voor onbelemmerde verbouwingen. Er moet echter altijd per geval worden gecontroleerd of de plaatsing van een inloopdouche ook daadwerkelijk voor financiering in aanmerking komt.