Inloopdouche installeren - wat zijn de kosten?

inloopdouche-installatiekosten

Een inloopdouche is niet alleen drempelvrij en dus een goede investering voor je eigen leeftijd, het betekent ook veel comfort. De cost tracker expert legt in ons interview uit welke kosten er gemaakt worden als je een inloopdouche laat plaatsen.

Vraag: Wat kost het om een ​​inloopdouche te installeren?

Kostentracker-expert: dat is moeilijk te zeggen, aangezien een groot deel van de kosten afhankelijk is van de lokale omstandigheden.

Men moet eerst differentiëren of:

  • de gelijkvloerse douche komt in het nieuwe gebouw
  • het gaat om een ​​volgende installatie in het oude gebouw (bestaande badkamer)

De kosten kunnen in beide gevallen heel verschillend zijn, aangezien de lokale omstandigheden in de oudbouw slechts in zeer beperkte mate beïnvloed kunnen worden. Daarom moeten in veel gevallen complexe oplossingen worden gevonden.

In het nieuwe gebouw

inloopdouche-installatiekosten

Als de douche van tevoren is gepland, zijn de kosten vergelijkbaar met die voor een douchecabine

Als in een nieuwbouw vanaf het begin een inloopdouche gepland staat, zijn de kosten maar iets hoger dan voor een hoogwaardige douchecabine. In totaal kunt u kosten verwachten van vanaf ongeveer 1.500 EUR.

Douchebakken op vloerniveau, die eenvoudig in een nieuw gebouw kunnen worden ingebouwd, kosten ongeveer € 300, -, speciale uitvoeringen kunnen ook aanzienlijk duurder zijn. Het leggen van tegels in de inloopdouche gebeurt meestal als onderdeel van de badkamerinstallatie en veroorzaakt slechts geringe meerkosten.

Als een inloopdouche als compleet systeem moet worden aangeschaft, beginnen de kosten bij rond de 1.200 EUR.

In het oude gebouw

Als een inloopdouche achteraf moet worden ingebouwd in een oud gebouw, zijn de kosten meestal aanzienlijk hoger. De reden hiervoor is dat de lokale omstandigheden in de meeste gevallen geen probleemloze installatie toelaten.

Er zijn bijna altijd problemen met de afwatering omdat het vereiste afschot niet gehaald kan worden of de opbouwhoogte van de vloer niet dienovereenkomstig vergroot kan worden om een ​​eenvoudige plaatsing mogelijk te maken. De individuele oplossingsmogelijkheden variëren dan van het ontwerp van een wandafvoer (lager afschot vereist) tot het leggen van de sifon en afvoer op een onderliggende vloer.

De kosten voor het achteraf inbouwen van een inloopdouche moeten daarom altijd in een bereik van minimaal 2.000 EUR liggen, in veel gevallen kan dit gemakkelijk twee keer zo hoog zijn.

Kostenvoorbeeld uit de praktijk

In een bestaande badkamer (oud gebouw) wordt de badkuip verwijderd en vervangen door een inloopdouche. Er wordt een compleet systeem inclusief douchewanden aangeschaft, dat met enkele individuele aanpassingen aan de badkamer door een gespecialiseerd bedrijf wordt geïnstalleerd.

Postprijs
Douche, compleet systeem (aanschafkosten)1.350 EUR
De badkuip verwijderen890 EUR
Aanpassingswerkzaamheden op de grond, riolering (open wrikken, aanpassen rioolbuizen)850 EUR
Installatie van de douche, compleet met tegels en afdichting960 EUR
totale prijs4.050 EUR

Dit kostenvoorbeeld heeft alleen betrekking op een specifiek individueel geval met individuele lokale omstandigheden. Zowel de installatiekosten als de kosten voor de douche kunnen in andere gevallen aanzienlijk verschillen.

Vraag: Waarvan zijn de totale kosten voor het installeren van een inloopdouche afhankelijk?

Kostentracker-expert: er zijn een paar dingen waarmee u rekening moet houden:

inloopdouche-installatiekosten

Het type en de grootte van de douche zijn doorslaggevende prijsfactoren

  • of de inloopdouche nu in een nieuw gebouw of later in een oud gebouw wordt geplaatst
  • in oude gebouwen: welke hoogte van de vloer is beschikbaar
  • in oude gebouwen: de locatie en positie van de rioolbuizen en de mogelijkheid om toegang te krijgen tot de regenpijp aan de muur
  • welk douchemodel is gekozen
  • of het nu gaat om een ​​complete douche inclusief douchewanden of een douche die is opgebouwd uit losse elementen
  • hoe luxe de douche zou moeten zijn
  • of er extra elementen moeten worden geïnstalleerd (bijv. leuningen, stoel, enz.)
  • Of er subsidies kunnen worden verkregen voor het plaatsen van de douche (subsidies voor barrièrevrije renovaties in oude gebouwen, subsidies voor renovaties door een zorgbehoevende in het huishouden)

Als er in het oude gebouw alleen een lage vloerhoogte is, is dit over het algemeen het grootste struikelblok bij het plaatsen van een gelijkvloerse douche, in dergelijke gevallen kan worden aangenomen dat de kosten voor de plaatsing hoogstwaarschijnlijk erg hoog zullen zijn.

Als toegang tot de regenpijp aan de muur kan worden gecreëerd en de positie ervan geschikt is, kunnen vaak extreem hoge kosten worden vermeden.