Wat kost het om de instructeurslicentie te doen?

kosten instructeur proeve van bekwaamheid

Veel bedrijven zien graag dat medewerkers op de verschillende afdelingen hun trainerscertificaat halen en daarmee leerlingen opleiden. De aanvullende kwalificatie verhoogt de interne promotiekansen van het bedrijf en ook uw waarde op de arbeidsmarkt wordt vergroot. In een interview met de kostentracker-expert maken we duidelijk wat de proeftest van de trainer kost, aan welke eisen je moet voldoen en belangrijke details.

Waarom heb ik de trainerslicentie nodig?

Kostentracker: Duitsland heeft een zeer hoog niveau van beroepskwalificaties. Een van de pijlers is het beroepsonderwijs in bedrijven en bedrijven, dat alleen mag worden gegeven door professioneel opgeleid personeel, de trainers. Dit wordt geregeld door de Wet op de beroepsopleiding (BBiG) en de Ambachtscode (HandwO). De geschiktheidsverordening trainer schrijft voor dat de instructeurs relevante kennis opdoen en dit moeten aantonen in de geschiktheidstoets trainer.

Wat kost het instructeurslicentie?

Kostentracker: aangezien er verschillende manieren zijn om het trainercertificaat te behalen, is er geen algemeen antwoord op deze vraag. In onderstaande tabel hebben we de verschillende aanbieders en de daaruit voortvloeiende kosten overzichtelijk op een rijtje gezet:

Organisatie:kostentotale prijsbelangrijke informatie:
IHK / HWKVoorbereidingscursus: 400 tot 500 euro, examengeld 130 tot 200 euro.520 tot 700 EURBeschikbaar als intensieve cursus van twee weken of als deeltijdcursus van drie maanden. Exacte informatie kunt u verkrijgen bij de desbetreffende kamer.
Afstandsonderwijs tot € 1.300, -Biedt een grote flexibiliteit. Er kunnen examenkosten zijn voor deze prijs.
Private providersCursusgeld 400 tot 600 EUR, examengeld 130 tot 200 EUR.600 tot 800 EURIn de regel bieden de aanbieders face-to-face cursussen dicht bij huis aan. Vergelijk de aanbiedingen echter precies.
Academie voor trainersCursusgeld 397 EUR, examengeld 130 tot 200 EUR520 - 600 EURLeermateriaal wordt overgebracht door middel van een videocursus. Dring er niet op aan, krijg uw geld terug.
kosten instructeur proeve van bekwaamheid

Afhankelijk van het opleidingsinstituut variëren de kosten van 500 tot meer dan 1000 €

Daarnaast zijn er, afhankelijk van de aanbieder, kosten voor leermateriaal van ongeveer 75 euro. De kosten voor de proeve van bekwaamheid als instructeur bedragen dus een bedrag tussen 520 en 1.300 EUR.

Houd er echter rekening mee dat de kosten voor een zogenaamd goedkope cursus door een lange reis omhoog kunnen schieten. Het loont daarom de moeite om de prijzen zorgvuldig te vergelijken en eventuele extra kosten die kunnen ontstaan ​​mee te rekenen in de berekening.

Hoe kan ik de trainerslicentie financieren?

Kostentracker: de werkgever financiert deze kwalificatie vaak. Is dit niet het geval, dan zijn er verschillende financieringsmogelijkheden:

 • Opleidingsbon of onderwijsbonus,
 • Aufstiegs-BAföG, die alleen wordt toegekend als je de bekwaamheid van de trainer nodig hebt als voorwaarde voor toelating tot een vervolgonderwijsexamen,
 • Financiering door de Bundeswehr,
 • Belastingvoordeel.

Welke vereisten moet ik hebben?

Kostentracker: deze zijn ook nauwkeurig geregeld in de wet. De beroepskwalificatie wordt gegeven als je een graad in het beroep kunt aantonen waarin je later als trainer zou willen werken. Volgens de tekst van de wet had u deze activiteit "een gepaste tijd" moeten uitoefenen. Ongeveer twee jaar beroepservaring wordt passend geacht.

Je moet ook een professionele en pedagogische vaardigheid hebben. Ook al ben je technisch uitmuntend, dat wil niet zeggen dat je ook pedagogisch met jongeren kunt omgaan. Empathie en empathie zijn belangrijke voorwaarden waaraan elke trainer zou moeten voldoen.

Bovendien moet u de training kunnen plannen, uitvoeren en voltooien in overeenstemming met de wettelijke voorschriften en professionele vereisten.

Redenen voor uitsluiting zijn:

 • Een misdrijf waarop ten minste twee jaar gevangenisstraf staat.
 • Een overtreding van de Narcotics Act, ongeacht of u veroordeeld bent of de procedure is stopgezet.
 • De verspreiding van geschriften die schadelijk zijn voor minderjarigen.

Wat leer ik precies in de cursus?

kosten instructeur proeve van bekwaamheid

De cursusinhoud is divers

Kostentracker: de inhoud van de verschillende voorbereidingscursussen is relatief identiek, alleen de voorbereiding verschilt. De inhoud van het hoofdgerecht is:

 • Controleer de vereisten voor de training,
 • Plan training,
 • Draag bij aan de werving van stagiaires
 • Training voorbereiden,
 • Trainingen uitvoeren,
 • Maak het onderwijs af.

Hoe werkt de proeve van bekwaamheid van de instructeur?

Kostentracker: om het trainercertificaat te ontvangen, moet u uw geschiktheid als trainer aantonen door middel van een schriftelijke en praktische test. Dit laatste bestaat uit een zelf ontwikkelde presentatie. Als alternatief vereisen sommige kamers de implementatie van een trainingssituatie met een daaropvolgende technische discussie.

Kan ik me op het examen voorbereiden zonder een dure cursus?

Kostentracker: Op de website van de verantwoordelijke kamers van koophandel en nijverheid vind je een scala aan taken waarmee je je kunt voorbereiden op het examen. Houd er echter rekening mee dat als u niet slaagt voor het examen, de niet onbelangrijke vergoedingen opnieuw verschuldigd zijn.

Welke groep mensen is vrijgesteld van het AEVO-examen?

Kostentracker: veel IHK-specialisten zijn vrijgesteld van het examen. Ze hoeven alleen het praktijkgedeelte van het examen te halen.